Επίδραση κλιματολογικών χαρακτηριστικών και γεωγραφικής προέλευσης σε οίνους από ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες
Influence of climatic characteristics and geographical origin on wines from Greek and international grape varieties
Keywords
Γεωγραφική προέλευση ; Κλίμα ; Άμπελος ; ΟίνοςAbstract
Η αξιολόγηση των συνθηκών αμπελοκαλλιέργειας για την ποιότητα του οίνου είναι μια
πολύπλοκη και πολυπαραγοντική διαδικασία που απαιτεί την εξέταση διαφόρων
παραγόντων, όπως το κλίμα, το έδαφος και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις. Ωστόσο, η σχέση
μεταξύ των συνθηκών καλλιέργειας αμπέλου και της ποιότητας του οίνου δεν είναι πάντα
ξεκάθαρη και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθούν οι περίπλοκες
αλληλεπιδράσεις μεταξύ των διαφόρων παραγόντων και των επιπτώσεών τους στην
ποιότητά του. Στην παρούσα μελέτη, διεθνείς και γηγενείς ποικιλίες μελετήθηκαν σε δύο
περιοχές της Ελλάδας, στην Κρήτη και στην Μακεδονία, με σκοπό να διερευνηθεί η
επίδραση των κλιματικών και γεωλογικών παραγόντων πάνω τους. Τα αποτελέσματα
έδειξαν πως τα δείγματα που προήλθαν από την Κρήτη έχουν επηρεαστεί από τα έντονα
καιρικά φαινόμενα τα οποία παρουσιάζουν αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης, ενώ στη
Μακεδονία η επίδραση των αλλαγών του κλίματος ήταν λιγότερο εμφανής. Στις
περισσότερες περιπτώσεις παρατηρήθηκε πρωίμιση των περισσότερων φαινολογικών
σταδίων του βλαστικού κύκλου, γρηγορότερη σακχαρική ωρίμανση και μείωση της
οξύτητας. Ως μέτρο αντιμετώπισης για τη διατήρηση της ποιότητας, οι παραγωγοί
επιλέγουν τον πρώιμο τρύγο ενώ ταυτόχρονα εμφανίζεται μία τάση για χρήση όψιμων
ποικιλιών ή ποικιλιών με προέλευση από νότιες περιοχές που θεωρούνται ανθεκτικότερες
σε ξηροθερμικές συνθήκες, καθώς αυτές, προβλέπεται να γίνουν εντονότερες στη περιοχή
της μεσογείου τα επόμενα χρόνια.
Abstract
The evaluation of viticultural conditions for wine quality is a complex and multifactorial
process that requires consideration of various factors, such as climate, soil and human
interventions. However, the relationship between vine growing conditions and wine quality
is not always clear and further research is needed to understand the complex interactions
between the various factors and their effects on wine quality. In the present study,
international and native varieties were studied in two regions of Greece, Crete and
Macedonia, in order to investigate the effect of climatic and geological factors on them. The
results showed that the samples that came from Crete have been affected by severe
weather phenomena with an increasing frequency of occurrence, while in Macedonia the
effect of climate changes was less evident. In most cases, an early beginning of most
phenological stages of the vegetative cycle, faster saccharic ripening and reduction of acidity
were observed. To maintain quality, producers choose early harvest while at the same time
there is a tendency to use late harvest varieties or varieties originating from southern
regions that are considered more resistant to dry heat conditions, as these are predicted to
become more intense in the Mediterranean region in the upcoming years.