dc.contributor.advisor | Κοντελές, Σπυρίδων | |
dc.contributor.author | Σκαρμούτσου, Γεωργία | |
dc.date.accessioned | 2023-11-14T09:46:22Z | |
dc.date.available | 2023-11-14T09:46:22Z | |
dc.date.issued | 2023-08-31 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/5645 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-5482 | |
dc.description.abstract | Το δυνητικά παθογόνο βακτήριο Cronobacter sakazakii εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των βρεφών κυρίως της 1ης βρεφικής ηλικίας – έως 6 μηνών. Στην συγκεκριμένη εργασία εμπορικά διαθέσιμη βρεφική τροφή εμπλουτίσθηκε με εμπορικά διαθέσιμο σκεύασμα που περιείχε προβιοτικά βακτήρια. Η πειραματική πορεία είχε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο διαπιστώθηκε ότι σε ανασυσταμένη παιδική τροφή η οποία επωάστηκε σε θερμοκρασία δωματίου (20 oC) ) για 24 h ο πληθυσμός του C. sakazakii μειώθηκε κατά 4 λογαριθμικούς κύκλους ενώ κατά την διάρκεια των πρώτων 12 ωρών επώασης η αντίστοιχη μείωση ήταν περίπου 1 λογαριθμικός κύκλος σε σύγκριση με τον μάρτυρα – C. sakazakii σε μονοκαλλιέργεια στην βρεφική τροφή. Στα δεύτερο πειραματικό στάδιο παρασκευάστηκαν εκ νέου βρεφικές τροφές χρησιμοποιώντας 10% w/w από τις βρεφικές τροφές του πρώτου σταδίου και 90% w/w νέας βρεφικής τροφής. Τα δείγματα αυτά μελετήθηκαν ως προς την εξέλιξη των πληθυσμών C. sakazakii και προβιοτικών βακτηρίων κατά το πέρασμά τους από απλοποιημένο σύστημα εξομοίωσης γαστρικής τροφής με πρώτο στάδιο το γαστρικό υγρό (2 h) και σε δεύτερο στάδιο από εντερικό υγρό (4 h). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κατά την παραμονή της βρεφικής τροφής για 2 h στο εντερικό υγρό υπάρχει μείωση του αρχικού μικροβιακού φορτίου κατά 1 λογαριθμικό περίπου. Κατόπιν κατά την διάρκεια της παραμονής του γαστρικού μίγματος σε εντερικό υγρό ο πληθυσμός του C. sakazakii παραμένει πρακτικά σταθερός και δεν επηρεάζεται από τα χολικά άλατα. Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι κατά το πέρασμα βρεφικής τροφής από εξομοίωση γαστρεντερικού συστήματος υπάρχει μεν μείωση του αρχικού φορτίου αλλά όχι εξάλειψη. | el |
dc.format.extent | 61 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Βρεφική φόρμουλα | el |
dc.subject | Προβιοτικά | el |
dc.subject | Cronobacter sakazakii | el |
dc.subject | Εξομοίωση γαστρεντερικού συστήματος | el |
dc.title | Παρακολoύθηση των μεταβολών του πληθυσμού Cronobacter sakazakii σε παιδική τροφή εμπλουτισμένη με προβιοτικά κατά τη διάβαση του απο εξομοίωση βρεφικού γαστρεντερικού συστήματος | el |
dc.title.alternative | Population changes of Cronobacter sakazakii in infant formula enriched with probiotics during transition of an infant gut stimulator system | el |
dc.type | Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία | el |
dc.contributor.committee | Batrinou, Anthimia | |
dc.contributor.committee | Tsakali, Efstathia | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Τροφίμων | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
dc.contributor.master | Καινοτομία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων | el |
dc.description.abstracttranslated | The opportunistic pathogen bacterium Cronobacter sakazakii continues to pose a health risk to infants, especially infants up to 6 months of age. In this work commercially available baby formula was fortified with commercially available formulation containing probiotic bacteria. The experimentation consisted of two stages. In the first stage it was found that in reconstituted baby formula which was incubated at room temperature (20 oC) for 24 h the population of C. sakazakii decreased by 4 logarithmic cycles while during the first 12 hours of incubation the corresponding decrease was about 1 logarithmic cycle compared to the control – C. sakazakii single cultured in baby formula. In the second experimental stage baby formulas were prepared using 10% w/w of the baby foods of the first stage and 90% w/w of fresh formula. In these samples the populations of C. sakazakii and probiotic bacteria were counted during their passage through a simplified gastric food simulation system with first stage be the gastric fluid (2 h) and second stage intestinal fluid (4 h). The results showed that during the stay of the baby formula for 2 h in the stomach fluids there is a reduction of the initial microbial load by approximately 1 logarithm. Then, during the stay of the gastric mixture, in intestinal fluid the population of C. sakazakii remains practically stable and is not affected by bile salts. The conclusion is that during the passage of infant food through a simulated gastrointestinal tract there is a reduction in the initial load but not elimination. | el |