Show simple item record

Αλληλεπίδραση ανθρώπινου μικροβιώματος με τρόφιμα

dc.contributor.advisorBatrinou, Anthimia
dc.contributor.authorΑβράμη, Χριστίνα
dc.date.accessioned2024-03-04T09:06:07Z
dc.date.available2024-03-04T09:06:07Z
dc.date.issued2024-02
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/5985
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-5821
dc.description.abstractΘέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η αλληλεπίδραση του ανθρώπινου μικροβιώματος με τα τρόφιμα. Το ανθρώπινο μικροβίωμα και, κυρίως, ο γαστρεντερικός σωλήνας του ανθρώπου, φιλοξενεί ένα σύνολο μικροοργανισμών, ποικίλης σύνθεσης και ποσότητας. Οι μικροοργανισμοί αυτοί επιδρούν στην ανθρώπινη υγεία, άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά. Σκοπός, λοιπόν αυτής της μελέτης, είναι να εξετάσει πως η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων μπορεί να αλληλεπιδράσει με τη μικροχλωρίδα του εντέρου. Ως αντικείμενο μελέτης επιλέχθηκε ένα φυτικό εκχύλισμα (ιβίσκος, γαρίφαλο και τσάι του βουνού), το οποίο είναι πλούσιο σε βιοδραστικές ενώσεις και το οποίο ήταν εμπλουτισμένο με προβιοτικά. Δημιουργήθηκε συνθετικό γαστρικό και εντερικό υγρό στο οποίο προστέθηκε το εμπλουτισμένο με προβιοτικά φυτικό εκχύλισμα και το οποίο επέτρεψε την προσομοίωση της διαδικασίας πέψης σε περιβάλλον εργαστηρίου. Η διαδικασία προσομοίωσης αποτελούνταν από 5 φάσεις (αρχική, γαστρική, εντερική, πρώιμη εντερική ζύμωση και όψιμη εντερική ζύμωση), όπου στην τέταρτη φάση προστέθηκαν ανθρώπινα κόπρανα υγιούς ατόμου και ατόμου που έπασχε από νόσο Crown. Εξετάστηκε το φαινολικό περιεχόμενο δειγμάτων των 5 φάσεων με τη βοήθεια του αντιδραστηρίου Folin-Ciocalteu, καθώς και το μικροβίωμα του υγιούς και πάσχοντος ατόμου στο συνθετικό υπόστρωμα στις διάφορες φάσεις πέψης.el
dc.format.extent81el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΑνθρώπινο μικροβίωμαel
dc.subjectΦυτικό εκχύλισμαel
dc.subjectΠροβιοτικάel
dc.subjectFolinCiocalteuel
dc.subjectΚαλλιέργεια μικροοργανισμώνel
dc.titleΑλληλεπίδραση ανθρώπινου μικροβιώματος με τρόφιμαel
dc.title.alternativeInteractions of human microbiome with foodsel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΣτρατή, Ειρήνη
dc.contributor.committeeΚοντελές, Σπυρίδων
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedThe subject of this thesis is the interaction of the human microbiome with food. The human microbiome and, above all, the human gastrointestinal tract, hosts a set of microorganisms of varying composition and quantity. These microorganisms affect human health, sometimes positively and sometimes negatively. Therefore, the purpose of this study is to examine how the consumption of certain foods can interact with the intestinal microflora. A plant extract (hibiscus, clove and mountain tea), which is rich in bioactive compounds and which was enriched with probiotics, was chosen as the object of study. Synthetic gastric and intestinal fluid was created to which the probiotic-enriched plant extract was added and which allowed the digestion process to be simulated in a laboratory environment. The simulation process consisted of 5 phases (initial, gastric, enteric, early enteric fermentation and late enteric fermentation), where in the fourth phase, human feces of a healthy individual and an individual suffering from Crown disease were added. The phenolic content of samples of the 5 phases was examined using the Folin-Ciocalteu reagent, as well as the microbiome of the healthy and diseased individual in the synthetic substrate at the different digestion phases.el


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Except where otherwise noted, this item's license is described as
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές