Παρασκευή βιολειτουργικού οίνου με θεραπευτικές ιδιότητες
Preparation of biofunctional wine with healing properties
Keywords
Βιολειτουργικός οίνοςAbstract
Η συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία είχε ως στόχο την παρασκευή ενός βιολειτουργικού οίνου, μέσω της εκχύλισης των αιθέριων ελαίων των βοτάνων δενδρολίβανο και φασκόμηλο σε οίνο και τη μελέτη των φαρμακευτικών ιδιοτήτων και η δυνατότητα χρήσης του παρασκευαζόμενου αυτού οίνου για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
Η εκχύλιση των βοτάνων πραγματοποιήθηκε σε οίνο που οινοποιήθηκε στο τμήμα Οίνου, Αμπέλου & Ποτών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ποικιλίας Μοσχάτο και Ροδίτης, ενώ τα βότανα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν το Δενδρολίβανο και το φασκόμηλο.
Η εκχύλιση πραγματοποιήθηκε για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων και στη συνέχεια τα δείγματα οίνων φιλτραρίστηκαν και αναλύθηκαν εργαστηριακά ως προς το ολικό φαινολικό δυναμικό τους με τη βοήθεια της μεθόδου Follin- Ciocalteu και την αντιοξειδωτική ικανότητά τους με τη βοήθεια της μεθόδου DPPH. Τέλος ακολούθησε σύγκριση των δειγμάτων μεταξύ τους καθώς και με το τον μάρτυρα που ήταν ο οίνος βάσης.