Εμφάνιση απλής εγγραφής

Εκχύλιση φαινολικών ενώσεων από παραπροϊόντα χαμομηλιού με χρήση μοντέλων πειραματικού σχεδιασμού

dc.contributor.advisorΛάζου, Ανδριάνα
dc.contributor.authorΡίπης, Μιχαήλ
dc.contributor.authorΣυμεωνίδης, Αθανάσιος
dc.date.accessioned2024-04-02T06:51:49Z
dc.date.available2024-04-02T06:51:49Z
dc.date.issued2024-03
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/6304
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-6140
dc.description.abstractΣτη σημερινή εποχή, η ανάγκη που υπάρχει για οικολογική διαχείριση των αποβλήτων και των παραπροϊόντων αλλά και η τάση για την εφαρμογή «πράσινων» μεθόδων κατά την παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων τροφίμων, έχει οδηγήσει σε ένα πλήθων μελετών που σχετίζονται με το κατά πόσο είναι εφικτή η αξιοποίηση των παραπροϊόντων επεξεργασίας των αρωματικών φυτών. Τα παραπροϊόντα επεξεργασίας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών κατά την παραγωγή αιθέριων ελαίων αποτελούν υπόστρωμα πλούσιο σε βιοδραστικές ενώσεις, το οποίο συχνά μένει ανεκμετάλλευτο και απορρίπτεται ως απόβλητο. Στην εν λόγω πτυχιακή εργασία μελετάται το φαινολικό περιεχόμενο των εκχυλισμάτων από παραπροϊόντα ατμο υδροαπόσταξης χαμομηλιού (Chamomile, Matricaria chamomilla L.), κατά την εκχύλιση με υπερήχους. Η εκχύλιση των φαινολικών ενώσεων πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια υπερήχων (Ultrasound Assisted Extraction, UAE), ενώ για τη βελτιστοποίηση των συνθηκών εκχύλισης χρησιμοποιήθηκε το μαθηματικό πρότυπο πειραματικού σχεδιασμού Box-Behnken. Οι παράμετροι της διεργασίας που μελετήθηκαν είναι τέσσερεις : η περιεκτικότητα του διαλύτη σε αιθανόλη (% v/v), ο χρόνος εκχύλισης (min), η % ένταση του μηχανήματος υπερήχων και η αναλογία διαλύτη/υποστρώματος (mL/g), με τρία επίπεδα τιμών η καθεμία και προέκυψαν (αριθμός) ανεξάρτητων περαμάτων. Οι βέλτιστες συνθήκες εκχύλισης εφαρμόστηκαν στη δρόγη χαμομηλιού και έγινε σύγκριση μεταξύ των προβλεπόμενων και πειραματικών τιμών, με σκοπό την επικύρωση του μαθηματικού προτύπου ως προς τις βέλτιστες συνθήκες UAE για την παραλαβή του μέγιστου φαινολικού περιεχομένου από τα εκχυλίσματα χαμομηλιού. Τόσο στο ξηρό δείγμα αλλά και στο παραπροϊόν επεξεργασίας χαμομηλιού έγινε αξιολόγηση του φαινολικού περιεχομένου, καθώς και της αντιριζικής και αντιοξειδωτικής δράσης τους με τις μεθόδους ABTS●+ και FRAP, αντίστοιχα, και βάση αποτελεσμάτων στο παραπροϊόν οι βέλτιστες συνθήκες, που δίνουν την βέλτιστη απόδοση τόσο σε TPC (14.673±0,18 mg GAE/g dry herb) όσο και σε ιόντα Fe(II) κατά την μέτρηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας ( 28,338±3,3 mg Fe(II)/g herb), καθώς και κατά την εκτίμηση της ικανότητας ανάσχεσης της ελεύθερης ρίζας ABTS●+ ( 36,079±2,4 mg TE/g dry herb), είναι 62,5 % v/v περιεκτικότητα σε αιθανόλη, χρόνος εκχύλισης 10 min, ένταση υπερήχων 80% και αναλογία διαλύτη/υπόστρωμα 60 mL/g. Όσον αφορά το παραπροϊόν επεξεργασίας χαμομηλιού τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στις βέλτιστες συνθήκες εκχύλισης έχει τη μεγαλύτερη απόδοση σε TPC, (μεγαλύτερη από αυτή της δρόγης), ίδια απόδοση με τη δρόγη σε περιεχόμενο του Fe(III) που ανήχθη σε Fe(II) από τις αναγωγικές/αντιοξειδωτικές ενώσεις ανά γραμμάριο δείγματος χαμομηλιού και υψηλότερο περιεχόμενο σε mg TE ανά g δείγματος. Τα αποτελέσματα αυτά πιθανώς οφείλονται στη μέθοδο απόσταξης που χρησιμοποιήθηκε (υδροαπόσταξη με ατμό). Συμπερασματικά η υδροαπόσταξη με ατμό είναι μια ήπια μέθοδος απόσταξης κατά την οποία γίνεται παραλαβή των επιθυμητών αιθέριων ελαίων χωρίς να καταστρέφεται το φαινολικό περιεχόμενο που απομένει.el
dc.format.extent72el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΧαμομήλιel
dc.subjectΠαραπροϊόντα αρωματικών φυτώνel
dc.subjectΕκχύλιση με υπερήχουςel
dc.subjectΦαινολικές ενώσειςel
dc.subjectChamomileel
dc.subjectAromatic plant byproductsel
dc.subjectUltrasound assisted extractionel
dc.subjectPhenolic compoundsel
dc.titleΕκχύλιση φαινολικών ενώσεων από παραπροϊόντα χαμομηλιού με χρήση μοντέλων πειραματικού σχεδιασμούel
dc.title.alternativeExtraction of phenolic compounds from chamomile byproducts using experimental design modelsel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΤσιάκα, Θάλεια
dc.contributor.committeeΣινάνογλου, Βασιλεία
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedNowadays, the need for ecological management of waste and by-products, as well as the trend that exists for the application of "green" methods in the production of food products, has led to a multitude of studies related to whether it is possible to utilize the by-products generated during the processing of aromatic plants. The by-products of the processing of aromatic and medicinal plants for the production of essential oils constitute a substrate rich in bioactive compounds, which is often left unexploited and discarded as waste. In this thesis, the phenolic content of extracts, obtained by using ultrasounds, from by-products of chamomile steam hydrodistillation (Chamomile, Matricaria chamomilla L.) is studied. The extraction of the desired compounds is carried out using ultrasound (Ultrasound Assisted Extraction, UAE), while the Box Behnken experimental design model is used to optimize the extraction conditions. The parameters that were optimized at three different value levels each, are four: the ethanol content of the solvent (% v/v), the extraction time (min), the % intensity/power of the ultrasonic probe and the solvent/material ratio (mL /g),. The total phenolic content was determined by means of the spectrophotometric Folin-Ciocalteu method, initially on a dried chamomile sample in order to find the optimal extraction conditions based on Box-Behnken design.The optimal extraction conditions were applied to the chamomile and a comparison was made between the predicted and experimental values, in order to validate the mathematical model regarding the optimal UAE conditions for obtaining the maximum phenolic content from the chamomile extracts.. The estimation of the statistical importance of the extraction parameters was conducted using the ANOVA statistical tool. Both the dry sample and the by-product of chamomile distillation were evaluated for their total phenolic content (TPC), as well as for their antiradical and antioxidant activity with the ABTS+ and FRAP methods, respectively.Based on results the optimal conditions thatprovided the highest TPC (14.673±0.18 mg GAE/g dry herb), the highest antioxidant capacity ( 28.338±3.3 mg Fe(II)/g herb) as well as the highest antiradical acitivity ( 36.079±2.4 mg TE/g dry herb), in both raw and chamomile byproducts, is 62.5795 % v/v ethanol content, extraction time 10 min, sonication intensity 80% and solvent/substrate ratio 60 mL/g. Regarding the by-product of chamomile processing, the results showed that in the optimal extraction conditions it has the highest yield in TPC, (greater than that of the dry sample), same performance as the dry sample in Fe(III) content that was reduced to Fe(II) by reducing/antioxidant compounds per gram of chamomile sample and higher content in mg TE per g of sample. These results are probably due to the distillation method used (hydrodistillation with steam). In conclusion steam hydrodistillation is a mild distillation method in which the desired essential oils are obtained without destroying the remaining phenolic content.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές