Εμφάνιση απλής εγγραφής

Ανοσοποιητικό και διατροφή

dc.contributor.advisorKanellou, Anastasia
dc.contributor.authorΧονδρορίζος, Ρίζος Ταξιάρχης
dc.contributor.authorΝιζάμη, Μαρίνα Ελένη
dc.date.accessioned2024-04-08T09:54:34Z
dc.date.available2024-04-08T09:54:34Z
dc.date.issued2024-04-05
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/6417
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-6253
dc.description.abstractΤο ανοσοποιητικό σύστημα θεωρείται από τα σημαντικότερα συστήματα κάθε οργανισμού διότι αποτελεί την άμυνά του σε μικροοργανισμούς που είναι ικανοί να τον βλάψουν. Με την εισβολή ενός παράσιτου ενεργοποιείται μια σειρά αντιδράσεων που ονομάζεται ανοσοβιολογική απόκριση και είναι ικανή να προστατεύσει τον οργανισμό. Διάφορα είδη κύτταρων που ανήκουν στην μεγάλη οικογένεια των λεμφοκυττάρων, όπως τα Τ- λεμφοκύτταρα, συνεργάζονται μεταξύ τους με σκοπό το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Σε αυτή την διαδικασία παίζει καθοριστικό ρόλο η διατροφή του ανθρώπου καθώς η άμυνά του ενισχύεται ιδιαίτερα με μια ισορροπημένη διαίτα πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Πιο συγκεκριμένα, τα προβιοτικά εστιάζουν στην ισορροπία του εντερικού μικροβιώματος διατηρώντας σε φυσιολογικά επίπεδα τους δυνητικά παθογόνους μικροοργανισμούς που εντοπίζονται στο συγκεκριμένο περιβάλλον. Παρολα αυτά, υπάρχουν συνθήκες όπου κλωνίζεται το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου και υπολειτουργεί προκαλώντας έτσι διάφορες διαταραχές ,άλλοτε σοβαρές και άλλοτε όχι τόσο. Από μία απλή ίωση μέχρι μια σπάνια μορφή καρκίνου καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της εκάστωτε περίπτωσης διαδραματίζει η διατροφή του ασθενούς. Έτσι, οφείλεται να ακολουθείται συγκεκριμένο μοντέλο διατροφικών συνηθειών σύμφωνα με ιατρικές συμβουλές ώστε να ενισχυθεί καλύτερα το ανοσοποιητικό σύστημα και να αποφευχθούν ή ακόμα και να καταπολεμηθούν διάφορες ασθένειες.el
dc.format.extent100el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/*
dc.subjectΔιαταραχές του ανοσοποιητικούel
dc.subjectΣκελετικό σύστημαel
dc.subjectΑνοσοποιητικό σύστημαel
dc.subjectΔιατροφήel
dc.titleΑνοσοποιητικό και διατροφήel
dc.title.alternativeImmune system and dietel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeBatrinou, Anthimia
dc.contributor.committeeHOUHOULA, DIMITRA
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedThe immune system is considered one of the most important systems in any organism because it serves as its defense against microorganisms that are capable of harming it. When a parasite invades, a series of reactions called the immune response is triggered, capable of protecting the organism. Various types of cells belonging to the large family of lymphocytes, such as T lymphocytes, work together to achieve the best possible outcome. In this process, the individual's diet plays a crucial role as their defense is particularly strengthened with a balanced diet rich in vitamins, minerals, and trace elements. Specifically, probiotics focus on balancing the intestinal microbiota, maintaining potentially pathogenic microorganisms found in that environment at normal levels. However, there are conditions where the human immune system is compromised, causing various disorders, sometimes serious and sometimes not. From a simple cold to a rare form of cancer, the patient's diet plays a crucial role in the evolution of each case. Therefore, a specific dietary model should be followed according to medical advice in order to better strengthen the immune system and prevent or even combat various diseases.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές