Show simple item record

Μελέτη και ταυτοποίηση σύστασης, εκχυλισιμότητας συστατικών των βοτάνων θρούμπη και δίκταμο σε τσίπουρο

dc.contributor.advisorΣεχάντε, Αντνάν
dc.contributor.authorΚονταράκης, Μιχάλης
dc.contributor.authorΚαλοδίκη, Αλεξάνδρα-Βαρβάρα
dc.date.accessioned2024-04-23T06:18:29Z
dc.date.available2024-04-23T06:18:29Z
dc.date.issued2024-03
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/6562
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-6398
dc.description.abstractThe subject of this thesis is the study and identification of the composition and extractability of the components of two herbs, thrombus and dittany in tsipouro. Thrombus and dittany are two aromatic plants, endemic to the Greek land, which are traditionally used for their healing properties. They are herbs rich in bioactive elements, which recent research confirms their positive effect on human health. Tsipouro is a grape marc distillate, which, however, according to European legislation should be produced exclusively in Greece. It was considered particularly interesting to experimentally study the composition of the extracts of each herb with tsipouro. The resulting extracts were distilled. At the same time, distillation was carried out on samples of tsipouro with thrombus and tsipouro with dittany, without prior extraction. The resulting distillates, as well as a sample of tsipouro, were subjected to gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) to determine their composition. Ιt was observed that the extractability of the herbal components was high, even when distillation was carried out without prior extractionel
dc.format.extent36el
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΤσίπουροel
dc.subjectΘρούμπιel
dc.subjectΔίκταμοel
dc.subjectΕκχύλισηel
dc.subjectΑέρια χρωματογραφίαel
dc.subjectΦασματομετρία μάζαςel
dc.titleΜελέτη και ταυτοποίηση σύστασης, εκχυλισιμότητας συστατικών των βοτάνων θρούμπη και δίκταμο σε τσίπουροel
dc.title.alternativeStudy and identification of composition, extractability of the components of the herbs thrombus and dittany in tsipouroel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΕυαγγέλου, Αλεξάνδρα
dc.contributor.committeeΚεχαγιά, Δέσποινα
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτώνel
dc.description.abstracttranslatedΘέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η μελέτη και η ταυτοποίηση της σύστασης και της εκχυλισιμότητας των συστατικών, δύο βοτάνων του θρούμπι και του δίκταμου σε τσίπουρο. Στο πρώτο μέρος της εργασίας, γίνεται μία βιβλιογραφική αναφορά για το θρούμπι και το δίκταμο, τα οποία είναι δύο αρωματικά φυτά, ενδημικά της ελληνικής γης, τα οποία παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για τις θεραπευτικές ιδιότητες που διαθέτουν. Είναι βότανα πλούσια σε βιοδραστικά στοιχεία, που οι πρόσφατες έρευνες επιβεβαιώνουν τη θετική επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία. Επίσης, παρουσιάζονται ορισμένες πληροφορίες για το τσίπουρο, το οποίο είναι ένα απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής, το οποίο, όμως, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία θα πρέπει να παράγεται αποκλειστικά στην Ελλάδα. Πειραματικά μελετήθηκε η εκχυλισιμότητα των βοτάνων, θρούμπι και δίκταμο, σε τσίπουρο. Δημιουργήθηκαν εκχυλίσματα τα οποία στη συνέχεια οδηγήθηκαν σε απόσταξη. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε απόσταξη και σε δείγματα τσίπουρου με θρούμπι και τσίπουρου με δίκταμο, χωρίς να προηγηθεί εκχύλιση. Τα αποστάγματα που προέκυψαν, καθώς και ένα δείγμα τσίπουρου, οδηγήθηκαν σε αέρια χρωματογραφία- φασματομετρία μάζας (GC-MS), ώστε να προσδιορισθεί η σύστασή τους. Παρατηρήθηκε ότι τα βότανα είχαν καλή εκχυλισιμότητα σε τσίπουρο, ακόμη και όταν πραγματοποιήθηκε απόσταξη χωρίς να προηγηθεί εκχύλιση.el


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Except where otherwise noted, this item's license is described as
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές