Μελέτη και ταυτοποίηση σύστασης, εκχυλισιμότητας συστατικών των βοτάνων θρούμπη και δίκταμο σε τσίπουρο
Study and identification of composition, extractability of the components of the herbs thrombus and dittany in tsipouro
Πτυχιακή εργασία
Συγγραφέας
Κονταράκης, Μιχάλης
Καλοδίκη, Αλεξάνδρα-Βαρβάρα
Ημερομηνία
2024-03Επιβλέπων
Σεχάντε, ΑντνάνΛέξεις-κλειδιά
Τσίπουρο ; Θρούμπι ; Δίκταμο ; Εκχύλιση ; Αέρια χρωματογραφία ; Φασματομετρία μάζαςΠερίληψη
The subject of this thesis is the study and identification of the composition and
extractability of the components of two herbs, thrombus and dittany in tsipouro.
Thrombus and dittany are two aromatic plants, endemic to the Greek land, which are
traditionally used for their healing properties. They are herbs rich in bioactive
elements, which recent research confirms their positive effect on human health.
Tsipouro is a grape marc distillate, which, however, according to European legislation
should be produced exclusively in Greece. It was considered particularly interesting to
experimentally study the composition of the extracts of each herb with tsipouro. The
resulting extracts were distilled. At the same time, distillation was carried out on
samples of tsipouro with thrombus and tsipouro with dittany, without prior extraction.
The resulting distillates, as well as a sample of tsipouro, were subjected to gas
chromatography-mass spectrometry (GC-MS) to determine their composition. Ιt was
observed that the extractability of the herbal components was high, even when
distillation was carried out without prior extraction
Περίληψη
Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η μελέτη και η ταυτοποίηση της
σύστασης και της εκχυλισιμότητας των συστατικών, δύο βοτάνων του θρούμπι και του
δίκταμου σε τσίπουρο. Στο πρώτο μέρος της εργασίας, γίνεται μία βιβλιογραφική
αναφορά για το θρούμπι και το δίκταμο, τα οποία είναι δύο αρωματικά φυτά, ενδημικά
της ελληνικής γης, τα οποία παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για τις θεραπευτικές
ιδιότητες που διαθέτουν. Είναι βότανα πλούσια σε βιοδραστικά στοιχεία, που οι
πρόσφατες έρευνες επιβεβαιώνουν τη θετική επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία.
Επίσης, παρουσιάζονται ορισμένες πληροφορίες για το τσίπουρο, το οποίο είναι ένα
απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής, το οποίο, όμως, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή
νομοθεσία θα πρέπει να παράγεται αποκλειστικά στην Ελλάδα. Πειραματικά
μελετήθηκε η εκχυλισιμότητα των βοτάνων, θρούμπι και δίκταμο, σε τσίπουρο.
Δημιουργήθηκαν εκχυλίσματα τα οποία στη συνέχεια οδηγήθηκαν σε απόσταξη.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε απόσταξη και σε δείγματα τσίπουρου με θρούμπι και
τσίπουρου με δίκταμο, χωρίς να προηγηθεί εκχύλιση. Τα αποστάγματα που
προέκυψαν, καθώς και ένα δείγμα τσίπουρου, οδηγήθηκαν σε αέρια χρωματογραφία-
φασματομετρία μάζας (GC-MS), ώστε να προσδιορισθεί η σύστασή τους.
Παρατηρήθηκε ότι τα βότανα είχαν καλή εκχυλισιμότητα σε τσίπουρο, ακόμη και όταν
πραγματοποιήθηκε απόσταξη χωρίς να προηγηθεί εκχύλιση.