Εμφάνιση απλής εγγραφής

Μέθοδοι προσδιορισμού αντιοξειδωτικής δράσης βρώσιμων φυτών

dc.contributor.advisorΚολώνια, Κωνσταντίνα
dc.contributor.authorΜαρίνου, Κωνσταντίνα
dc.date.accessioned2024-05-09T10:09:42Z
dc.date.available2024-05-09T10:09:42Z
dc.date.issued2023-09-29
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/6682
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-6518
dc.description.abstractΤα φυτά αποτελούν ουσιαστικό μέρος της ανθρώπινης ζωής από την αρχή του πολιτισμού. Έχουν προσφέρει στους ανθρώπους τροφή, φάρμακα, ρούχα, στέγη και πολλούς άλλους πόρους που είναι απαραίτητοι για την επιβίωση. Ειδικότερα, τα βρώσιμα φυτά έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη διατροφή του ανθρώπου, παρέχοντας απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και τροφή. Η σημασία των βρώσιμων φυτών δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί, καθώς αποτελούν σημαντική πηγή βιταμινών, μετάλλων και άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται για την υγιή ανάπτυξη. Ο κόσμος αντιμετωπίζει επί του παρόντος πολλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της επισιτιστικής ανασφάλειας, της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, που απειλούν την ικανότητά μας να παρέχουμε επαρκή διατροφή σε έναν αυξανόμενο πληθυσμό. Τα βρώσιμα φυτά είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, καθώς έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν βιώσιμες και θρεπτικές επιλογές τροφίμων που είναι προσβάσιμες σε όλους. Επιπλέον, τα βρώσιμα φυτά προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία και διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στις παραδοσιακές και εναλλακτικές πρακτικές ιατρικής. Η παρούσα διπλωματική εργασία στοχεύει να διερευνήσει την αξία των βρώσιμων φυτών στην ανθρώπινη ζωή και τις δυνατότητες βιώσιμης παραγωγής και αξιοποίησής τους. Επίσης, θα γίνει αναφορά στην πλούσια αντιοξειδωτική δράση των βρώσιμων φυτών αλλά και στις μεθόδους προσδιορισμού της. Θα εξετάσει τη διατροφική, πολιτιστική και οικονομική σημασία των εδώδιμων φυτών και τον ρόλο που διαδραματίζουν στην προώθηση της επισιτιστικής ασφάλειας, της υγείας και της ευημερίας. Επιπλέον, θα διερευνήσει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στη βιώσιμη καλλιέργεια, επεξεργασία και διανομή βρώσιμων φυτών και τη δυνατότητα ενσωμάτωσης της παραδοσιακής γνώσης και πρακτικών στα σύγχρονα συστήματα τροφίμων. Κατανοώντας την αξία των βρώσιμων φυτών και τις δυνατότητές τους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου, μπορούμε να αναπτύξουμε πιο βιώσιμα και αποτελεσματικά συστήματα τροφίμων που προωθούν υγιείς, δίκαιες και ανθεκτικές κοινότητες.el
dc.format.extent77el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el*
dc.subjectΒρώσιμα φυτάel
dc.subjectΑντιοξειδωτική δράσηel
dc.titleΜέθοδοι προσδιορισμού αντιοξειδωτικής δράσης βρώσιμων φυτώνel
dc.title.alternativeMethods for determination of antioxidant activity of edible plantsel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΑσημομύτης, Νικόλαος
dc.contributor.committeeΜπρατάκος, Σωτήριος
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedPlants have been an essential part of human life since the beginning of civilization. They have provided humans with food, medicine, clothing, shelter, and numerous other resources that are essential for survival. In particular, edible plants have played a crucial role in human diets, providing essential nutrients and sustenance. The importance of edible plants cannot be overstated, as they are a significant source of vitamins, minerals, and other essential nutrients required for healthy growth and development. The world is currently facing numerous challenges, including food insecurity, climate change, and environmental degradation, that threaten our ability to provide adequate nutrition to a growing population. Edible plants are critical in addressing these challenges, as they have the potential to provide sustainable and nutritious food options that are accessible to all. Additionally, edible plants offer a range of health benefits and play a vital role in traditional and alternative medicine practices. This thesis aims to explore the value of edible plants in human life and the potential for their sustainable production and utilization. Also, reference will be made to the rich antioxidant activity of edible plants and to the methods of its determination. It will examine the nutritional, cultural, and economic importance of edible plants, and the role they play in promoting food security, health, and wellbeing. Furthermore, it will explore the challenges and opportunities in the sustainable cultivation, processing, and distribution of edible plants, and the potential for incorporating traditional knowledge and practices in modern food systems. By understanding the value of edible plants and their potential to address the challenges of the modern world, we can develop more sustainable and effective food systems that promote healthy, equitable, and resilient communities.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές