Εμφάνιση απλής εγγραφής

Φυσικές και τεχνικές γλυκαντικές ύλες: ο ρόλος τους στις ολιγοθερμικές δίαιτες ως προς την ασφάλεια και υγεία

dc.contributor.advisorΑντωνόπουλος, Διονύσιος
dc.contributor.authorΝταγιάντα, Βασιλική
dc.contributor.authorΝταγιάντας, Νικόλαος
dc.date.accessioned2024-05-23T10:43:21Z
dc.date.available2024-05-23T10:43:21Z
dc.date.issued2024-03
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/6760
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-6596
dc.description.abstractΗ χρήση ραφιναρισμένης ζάχαρης στην καθημερινή μας ζωή είναι μια κοινή πρακτική και η χρήση της έχει αυξηθεί πολλαπλά τις τελευταίες δεκαετίες. Χρησιμοποιείται συνήθως σε επιδόρπια, χυμούς, ροφήματα και προϊόντα αρτοποιίας σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση είναι απειλητική για την ανθρώπινη υγεία, καθώς η ζάχαρη προκαλεί πολλά προβλήματα υγείας. Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες γίνονται όλο και πιο δημοφιλή ως εναλλακτική λύση στη ζάχαρη. Η αυξημένη συχνότητα εμφάνισης της παχυσαρκίας, του διαβήτη και του μεταβολικού συνδρόμου, σε συνδυασμό με την αυξημένη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών, έχει οδηγήσει σε μια σταθερή αλλαγή παραδείγματος προς τη χρήση τεχνητών γλυκαντικών υλών χαμηλών θερμίδων. Αυτά τα τεχνητά γλυκαντικά χαρακτηρίζονται από έντονη γλυκύτητα και καθόλου ή λίγες θερμίδες ανά γραμμάριο. Οι περισσότερε τεχνητές γλυκαντικές ουσίες δεν μεταβολίζονται στο σώμα και, επομένως, θεωρούνται γενικά ασφαλή για κατανάλωση. Ωστόσο, επικρατούν ανησυχίες σχετικά με την τοξικότητα των «μη μεταβολιζόμενων» ενώσεων σε προκλινικές μελέτεςel
dc.format.extent63el
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΦυσικά γλυκαντικάel
dc.subjectΤεχνητά γλυκαντικάel
dc.subjectΑσφάλειαel
dc.subjectΥγείαel
dc.titleΦυσικές και τεχνικές γλυκαντικές ύλες: ο ρόλος τους στις ολιγοθερμικές δίαιτες ως προς την ασφάλεια και υγείαel
dc.title.alternativeNatural and technical sweeteners: their role in oligothermic diets in terms of safety and healthel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeLetsiou, Sophia
dc.contributor.committeeHOUHOULA, DIMITRA
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedThe use of refined sugar in our daily lives is a common practice and its use has increased manifold in the last decades. It is commonly used in desserts, juices, beverages, and bakery products all over the world. However, excessive consumption is threatening to human health as sugar causes many health problems. Artificial sweeteners are becoming increasingly popular as an alternative to sugar. The increased incidence of obesity, diabetes, and metabolic syndrome, combined with increased consumer awareness, has led to a steady paradigm shift towards the use of low-calorie artificial sweeteners. These artificial sweeteners are characterized by intense sweetness and little or no calories per gram. Most artificial sweeteners are not metabolized in the body and are therefore generally considered safe to consume. However, there are concerns about the toxicity of 'non-metabolizable' compounds in preclinical studiesel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail
Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές