dc.contributor.advisor | Αντωνόπουλος, Διονύσιος | |
dc.contributor.author | Νταγιάντα, Βασιλική | |
dc.contributor.author | Νταγιάντας, Νικόλαος | |
dc.date.accessioned | 2024-05-23T10:43:21Z | |
dc.date.available | 2024-05-23T10:43:21Z | |
dc.date.issued | 2024-03 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/6760 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-6596 | |
dc.description.abstract | Η χρήση ραφιναρισμένης ζάχαρης στην καθημερινή μας ζωή είναι μια κοινή πρακτική και η
χρήση της έχει αυξηθεί πολλαπλά τις τελευταίες δεκαετίες. Χρησιμοποιείται συνήθως σε επιδόρπια,
χυμούς, ροφήματα και προϊόντα αρτοποιίας σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση
είναι απειλητική για την ανθρώπινη υγεία, καθώς η ζάχαρη προκαλεί πολλά προβλήματα υγείας.
Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες γίνονται όλο και πιο δημοφιλή ως εναλλακτική λύση στη
ζάχαρη. Η αυξημένη συχνότητα εμφάνισης της παχυσαρκίας, του διαβήτη και του μεταβολικού
συνδρόμου, σε συνδυασμό με την αυξημένη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών, έχει οδηγήσει σε
μια σταθερή αλλαγή παραδείγματος προς τη χρήση τεχνητών γλυκαντικών υλών χαμηλών θερμίδων.
Αυτά τα τεχνητά γλυκαντικά χαρακτηρίζονται από έντονη γλυκύτητα και καθόλου ή λίγες θερμίδες
ανά γραμμάριο.
Οι περισσότερε τεχνητές γλυκαντικές ουσίες δεν μεταβολίζονται στο σώμα και, επομένως,
θεωρούνται γενικά ασφαλή για κατανάλωση. Ωστόσο, επικρατούν ανησυχίες σχετικά με την
τοξικότητα των «μη μεταβολιζόμενων» ενώσεων σε προκλινικές μελέτες | el |
dc.format.extent | 63 | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Φυσικά γλυκαντικά | el |
dc.subject | Τεχνητά γλυκαντικά | el |
dc.subject | Ασφάλεια | el |
dc.subject | Υγεία | el |
dc.title | Φυσικές και τεχνικές γλυκαντικές ύλες: ο ρόλος τους στις ολιγοθερμικές δίαιτες ως προς την ασφάλεια και υγεία | el |
dc.title.alternative | Natural and technical sweeteners: their role in oligothermic diets in terms of safety and health | el |
dc.type | Πτυχιακή εργασία | el |
dc.contributor.committee | Letsiou, Sophia | |
dc.contributor.committee | HOUHOULA, DIMITRA | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Τροφίμων | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
dc.description.abstracttranslated | The use of refined sugar in our daily lives is a common practice and its use has increased
manifold in the last decades. It is commonly used in desserts, juices, beverages, and bakery products
all over the world. However, excessive consumption is threatening to human health as sugar causes
many health problems.
Artificial sweeteners are becoming increasingly popular as an alternative to sugar. The
increased incidence of obesity, diabetes, and metabolic syndrome, combined with increased consumer
awareness, has led to a steady paradigm shift towards the use of low-calorie artificial sweeteners.
These artificial sweeteners are characterized by intense sweetness and little or no calories per gram.
Most artificial sweeteners are not metabolized in the body and are therefore generally
considered safe to consume. However, there are concerns about the toxicity of 'non-metabolizable'
compounds in preclinical studies | el |