dc.contributor.advisor | Gkizi, Danai | |
dc.contributor.author | Παντελής, Σωκράτης | |
dc.date.accessioned | 2024-05-23T11:08:12Z | |
dc.date.available | 2024-05-23T11:08:12Z | |
dc.date.issued | 2024-03 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/6762 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-6598 | |
dc.description.abstract | Οι κυριότερες ασθένειες που αναπτύσσονται σε ώριμα φυτά της αμπέλου είναι κυρίως
η ευτυπίωση (Eutypa dieback), η ίσκα (Eska), η βοτρυοσφαίρια (Botryosphaeria
dieback), η φώμοψη (Phomopsis dieback). Πρόκειται για μυκητολογικές ασθένειες που
αν δεν αντιμετωπιστούν σε εύλογο χρονικό διάστημα μπορούν να επηρεάσουν όχι
μόνο την παραγωγή σταφυλιών μίας περιόδου, αλλά την συνολική ευρωστία και την
παραγωγικότητα των προσβεβλημένων φυτών και να επιφέρουν ακόμη και το θάνατο
των φυτών. Έχουν υψηλή μεταδοτικότητα με αποτέλεσμα να αποτελούν δυνητικό
κίνδυνο για ολόκληρο τον αμπελώνα. Η παρούσα μελέτη πραγματοποιήθηκε στα
κτήματα Γιολδάση στη περιοχή του Τυρνάβου. Μελετήθηκαν αμπέλια των ποικιλιών
Αγιωργίτικο, Syrah και Chardonnay, η καλλιέργεια των οποίων είναι αρκετά
διαδεδομένη στον ελληνικό χώρο. Αρχικά, εκτιμήθηκε η ένταση των συμπτωμάτων
ασθενειών ξύλου στα φυτά κάθε ποικιλίας. Κατά την περίοδο του τρύγου έγινε μία
προσπάθεια να εκτιμηθούν οι απώλειες της παραγωγής, υπολογίζοντας τη θεωρητικά
αναμενόμενη παραγωγή των υγιών πρέμνων και την πραγματική παραγωγή των
πρέμνων ανάλογα με την ένταση της ασθένειας. Επίσης, από προσβεβλημένα πρέμνα
συλλέχθηκαν δείγματα ξύλου με σκοπό να διερευνηθούν, μέσω μικροβιακών
απομονώσεων, τα παθογόνα αίτια που προκάλεσαν τη συγκεκριμένη
συμπτωματολογία στα φυτά και την απώλεια της παραγωγής. Τα αποτελέσματα
έδειξαν ότι μόλις το 10% της ποικιλίας Syrah και το 13% των ποικιλιών Αγιωργίτικο και
Chardonnay ήταν απολύτως υγιή. Η σοβαρότητα της προσβολής των αμπελώνων της
παρούσας μελέτης από ασθένειες ξύλου αξιολογήθηκε ως πολύ σοβαρή και,
αναμενόμενα οδήγησε σε σημαντικές απώλειες της παραγωγής. Το ποσοστό
απώλειας παραγωγής εκτιμήθηκε στην ποικιλία Αγιωργίτικο στο 46,14%, στην
ποικιλία Chardonnay στο 45,42% και στην ποικιλία Syrah στο 44,60%. Κατά τη
διερεύνηση των παθογόνων αιτιών, εντοπίστηκαν μύκητες της οικογένειας
Botryosphaeriaceae και στις τρεις ποικιλίες. Επιπρόσθετα, μύκητες του γένους
Fomitiporia εντοπίστηκαν κυρίως στο Αγιωργίτικο. | el |
dc.format.extent | 48 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el | * |
dc.subject | Ασθένειες ξύλου αμπέλου | el |
dc.subject | Απώλειες παραγωγής | el |
dc.subject | Μυκητολογικές ασθένειες | el |
dc.subject | Syrah | el |
dc.subject | Αγιωργίτικο | el |
dc.subject | Chardonnay | el |
dc.subject | Τύρναβος | el |
dc.title | Εκτίμηση απωλειών παραγωγής από ασθένειες του ξύλου της αμπέλου και διερεύνηση των παθογόνων αιτιών στις ποικιλίες Αγιωργίτικο, Syrah και Chardonnayστην περιοχή του Τυρνάβου | el |
dc.title.alternative | Estimation of yield losses caused by grapevine trunk diseases and investigation of their causes in cultivars Agiorgitiko, Syrah and Chardonnay of the area of Tyrnavos | el |
dc.type | Πτυχιακή εργασία | el |
dc.contributor.committee | Κόρκας, Ηλίας | |
dc.contributor.committee | banilas, george | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Τροφίμων | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών | el |
dc.description.abstracttranslated | The main diseases that develop in mature vine plants are mainly Eutypa dieback,
Eska, Botryosphaeria dieback, and Phomopsis dieback. These are fungal diseases
that if not treated in a reasonable time can affect not only the production of grapes of
a season, but the overall vigor and productivity of the affected plants and even cause
the death of the plants. They are highly contagious and therefore pose a potential risk
to the entire vineyard. The present study was carried out in the Yoldasi estates in the
area of Tyrnavos. Vines of the Agiorgitiko, Syrah and Chardonnay varieties were
studied, the cultivation of which is quite widespread in the Greek area. First, the
intensity of trunk disease symptoms for each variety was assessed. During the harvest
period an attempt was made to estimate yield losses by calculating the theoretically
expected production of healthy stumps and the actual production of infected stumps.
Also, wood samples were collected from affected stumps in order to isolate endophytic
microorganisms, in order to investigate the pathogenic causes of the specific
symptomatology in the plants and the loss of production. The results showed that only
10% of the Syrah variety and 13% of the Agiorgitiko and Chardonnay varieties were
completely healthy. The severity of stump infestation in the vineyards of this study by
trunk diseases was assessed as severe and as expected led to significant production
losses. The yield losses of the Agiorgitiko were estimated at 46.14%, of the
Chardonnay at 45.42% and of the Syrah at 44.60%. During the investigation of the
pathogenic causes, fungi of the Botryosphaeriaceae family were identified in all three
varieties. Additionally, fungi of the genus Fomitiporia were identified mainly in
Agiorgitiko. | el |