dc.contributor.advisor | Κρίτση, Ευτυχία | |
dc.contributor.author | Σαμαράς, Γεώργιος | |
dc.date.accessioned | 2024-07-17T09:37:10Z | |
dc.date.available | 2024-07-17T09:37:10Z | |
dc.date.issued | 2024-07-12 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/7083 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-6917 | |
dc.description.abstract | Η παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζει τη συμβολή της τεχνολογίας τροφίμων στη γαστρονομική καινοτομία, με επίκεντρο τη χρήση και την εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών στη μαγειρική τέχνη. Στόχος της εργασίας είναι να διερευνήσει την επίδραση των σύγχρονων τεχνικών που εφαρμόζονται στη μαγειρική τέχνη, να αναφέρει τα οφέλη και τις προκλήσεις που δημιουργούν, όπως και να εξηγήσει τις σπουδαιότερες τεχνικές. Επιπλέον, αναλύονται βασικές έννοιες για την κατανόηση των όρων και των τεχνικών που χρησιμοποιούνται σήμερα στη μοντέρνα γαστρονομία. Γίνεται αναφορά σε βασικές σύγχρονες τεχνικές της μαγειρικής τέχνης, όπως είναι το sous-vide, η μοριακή γαστρονομία, η σφαιροποίηση, κ.ά. Ακολουθεί ανάλυση των εφαρμογών της κάθε σύγχρονης τεχνικής, επίσης αναφέρονται παραδείγματα τροφίμων από την καθημερινή ζωή. Οι μελλοντικές κατευθύνσεις της γαστρονομικής καινοτομίας διευρύνουν τους ορίζοντες σχετικά με την έννοια της γαστρονομίας και προσφέρουν τη δυνατότητα στους σεφ και τους ερασιτέχνες μάγειρες να σχεδιάσουν ασφαλή πιάτα, γεμάτα δημιουργικότητα στα οποία η καινοτομία κατέχει βασικό ρόλο. | el |
dc.format.extent | 70 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el | * |
dc.subject | Τεχνολογία τροφίμων | el |
dc.subject | Γαστρονομική καινοτομία | el |
dc.subject | Μοριακή γαστρονομία | el |
dc.subject | Σύγχρονες τεχνικές μαγειρικής | el |
dc.subject | Sous-vide | el |
dc.title | Τεχνολογία τροφίμων και γαστρονομική καινοτομία: μελέτη της εφαρμογής σύγχρονων τεχνικών στη μαγειρική τέχνη | Γ |
dc.title.alternative | Food technology and culinary innovation: application of modern techniques in culinary art | el |
dc.type | Πτυχιακή εργασία | el |
dc.contributor.committee | Μπρατάκος, Σωτήριος | |
dc.contributor.committee | Τσιάκα, Θάλεια | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Τροφίμων | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
dc.description.abstracttranslated | This thesis examines the contribution of food technology to culinary innovation, focusing on the use and application of modern techniques in the culinary arts. The aim of this work is to explore the impact of modern techniques applied in the culinary arts, report the benefits and challenges they create, and analyze the most significant techniques. Basic concepts are analyzed for understanding the terms and techniques used today in modern gastronomy. Reference is made to basic modern culinary techniques, such as sous-vide, molecular gastronomy, spherification, etc. An analysis of the applications of each modern technique follows, and examples of foods commonly encountered in our daily lives are also provided. The future directions of culinary innovation broaden the horizons regarding the concept of gastronomy and give chefs and amateur cooks the ability to design dishes full of creativity, where safety is guaranteed and innovation plays a key role. | el |