Εμφάνιση απλής εγγραφής

Προσδιορισμός νοθείας προϊόντων καφέ με εφαρμογή αναλυτικών μεθόδων

dc.contributor.advisorΚρίτση, Ευτυχία
dc.contributor.authorΧριστακοπούλου, Βασιλική
dc.date.accessioned2024-07-24T10:01:06Z
dc.date.available2024-07-24T10:01:06Z
dc.date.issued2024-07-23
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/7174
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-7006
dc.description.abstractΟ καφές αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα και με τη συχνότερη κατανάλωση ροφήματα σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα προϊόν διατροφής με σημαντική οικονομική αξία για τις χώρες που το παράγουν και το εξάγουν. Παράλληλα, η συνεχώς αυξανομένη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σε θέματα που σχετίζονται με την υγεία τους έχει στρέψει την προσοχή τους στην ποιότητα και στην ασφάλεια των τροφίμων. Η αυθεντικότητα των τροφίμων βασίζεται στη γνησιότητα και την αξιοπιστία σύμφωνα με τις πληροφορίες που αναγράφονται στη συσκευασία του. Από τον 18ο αιώνα, ξεκίνησε η άσκηση πρακτικών νοθείας κατά την παραγωγή του, με στόχο τη μείωση του κόστους και τη μεγιστοποίηση των κερδών. Έτσι, η λανθασμένη επισήμανση, η ανάμειξη με προϊόντα κατώτερης οικονομικής αξίας και η προσθήκη άλλων ουσιών και/ ή τροφίμων, αποτέλεσαν μέσα νοθείας του καφέ και των προϊόντων. Προκειμένου να αξιολογηθεί η ποιότητα των διαφόρων δειγμάτων καφέ και να προστατευτεί η υγειά των καταναλωτών, αναπτυχθήκαν και εφαρμοστήκαν διάφορες μέθοδοι για τον εντοπισμό διαφορετικών ειδών νοθείας, με συνεχή εξέλιξη καθώς αυξάνονταν οι απαιτήσεις και εισάγονταν νέες τεχνολογίες. Η παρούσα ανασκόπηση παρέχει μια επισκόπηση μερικών από τις πιο βασικές αναλυτικές τεχνικές που έχουν εφαρμοστεί για την ανίχνευση της νοθείας στα διαφορά προϊόντα καφέ, συμπεριλαμβανομένων τεχνικών φασματοσκοπίας, χρωματογραφίας, οπτικής και ηλεκτρονικής μικροσκοπίας, αλλά και μεθόδων που βασίζονται στο DNA. Συμπεραίνεται ότι παρά την ύπαρξη αρκετών εξαιρετικών μελετών σε αυτόν τον τομέα, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη κατάλληλης ευαίσθητης και ευρέως εφαρμόσιμης μεθοδολογίας, ικανή να συμπεριλάβει τις διάφορες πτυχές της νοθείας στον καφέ, λαμβάνοντας υπόψη τις ποικιλίες του, τους ελαττωματικούς κόκκους και τους εξωτερικούς παράγοντες.el
dc.format.extent54el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΚαφέςel
dc.titleΠροσδιορισμός νοθείας προϊόντων καφέ με εφαρμογή αναλυτικών μεθόδωνel
dc.title.alternativeIdentification of coffee products adulteration using analytical methodsel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΜπρατάκος, Σωτήριος
dc.contributor.committeeΑσημομύτης, Νικόλαος
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedCoffee is one of the most widespread and frequently consumed beverages around the world. It is a food product with significant economic value for the countries that produce and export it. At the same time, as they become more aware of their health, consumers pay close attention to the quality and safety of food. The authenticity of food products is based on the authenticity and reliability according to the information written on their packaging. Since the 18th century, when coffee became popular in the West, adulterating practices began to be practiced during its production, with the aim of reducing costs and maximizing profits. Thus, incorrect labelling, mixing with products of lower economic value and the addition of other substances and/or food products have been means of adulteration of coffee and its products over the years. In order to evaluate the quality of different coffee samples and to protect the health of consumers, various methods have been developed and applied to detect different types of adulteration, with continuous development as requirements increased and new technologies are introduced. This review provides an overview of some of the most basic analytical techniques that have been applied to detect adulteration in different coffee products, including spectroscopy, chromatography, optical and electronic microscopy techniques, but also DNA-based methods. It is concluded that despite the existence of several excellent studies in this field, there is still a lack of an appropriate sensitive and widely applicable methodology able to take into account the different aspects of coffee adulteration, taking into account its varieties, defective beans and external factors.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές