Show simple item record

Καταναλωτικές προτιμήσεις σε προϊόντα οίνου : μια συγκριτική ανάλυση ( Αττική και Κρήτη)

dc.contributor.advisorΖάβαλη, Μαρία
dc.contributor.authorΚαστάνη, Παρασκευή
dc.date.accessioned2024-07-30T09:48:03Z
dc.date.available2024-07-30T09:48:03Z
dc.date.issued2024-07-22
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/7262
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-7094
dc.description.abstractΟ οίνος αποτελεί σε παγκόσμιο επίπεδο ένα δημοφιλές προϊόν. Οι καταναλωτές έχοντας αποκτήσει περισσότερες γνώσεις στον οινικό τομέα έχουν γίνει περισσότερο απαιτητικοί ως προς τις προτιμήσεις τους, οδηγώντας τα οινοποιεία σε μία συνεχή προσπάθεια βελτιστοποίησης της παραγόμενης ποιότητας των οίνων, αλλά και τη δημιουργία πολλών διαφορετικών ειδών οίνων ώστε να μπορέσουν να ικανοποιήσουν μεγαλύτερο αριθμό καταναλωτών. Στην Ελλάδα οινοποιοί και οινολόγοι καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια ώστε να αναγνωριστούν οι τοπικές ποικιλίες και οι τοπικοί οίνοι. Στην παρούσα πτυχιακή εργασία ερευνήθηκαν οι καταναλωτικές προτιμήσεις ως προς τον οίνο, των κατοίκων της Αττικής και της Κρήτης μέσω της δημιουργίας ενός ερωτηματολογίου, της συλλογής των απαντήσεων 250 ερωτώμενων ηλεκτρονικά και της στατιστικής επεξεργασίας. Παρατηρήθηκε ότι οι κάτοικοι των δύο περιοχών έχουν μία κοινή προτίμηση στο λευκό ξηρό οίνο -κυρίως τον εμφιαλωμένο- προερχόμενο από ελληνικές ποικιλίες. Οι κάτοικοι της Αττικής εμφανίζονται πιο ενημερωμένοι ως προς τις ετικέτες οίνων συγκριτικά με τους κατοίκους της Κρήτης. Το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν έχουν καταφέρει να εδραιωθούν σε μεγάλο βαθμό και να επηρεάσουν την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών, καθώς λίγοι επιλέγουν να αγοράσουν οίνο μέσω διαδικτύου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι Έλληνες καταναλωτές προσπαθούν να στηρίξουν την τοπική οικονομία, προτιμώντας ελληνικούς οίνους ιδιωτικής ετικέτας και επιλέγοντας την ποιότητα έναντι της ποσότητας. Παρ’όλα αυτά, συνιστάται η εκσυγχρόνιση των οινοποιείων και η χρήση των κατάλληλων εργαλείων marketing και ειδικότερα του ψηφιακού με στόχο την αναγνώριση τους στη διεθνή αγορά.el
dc.format.extent69el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el*
dc.subjectΑττικήel
dc.subjectΚαταναλωτική συμπεριφοράel
dc.subjectΟίνοςel
dc.subjectΚρήτηel
dc.subjectMarkertingel
dc.titleΚαταναλωτικές προτιμήσεις σε προϊόντα οίνου : μια συγκριτική ανάλυση ( Αττική και Κρήτη)el
dc.title.alternativeThe consumer behavior towards wine: a comparative analysis (Attica and Crete)el
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΠαναγιωτακοπούλου, Κωνσταντίνα
dc.contributor.committeeΚαλδής, Παναγιώτης
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτώνel
dc.description.abstracttranslatedWine is a popular product worldwide. Consumers having acquired more knowledge in the wine sector have become more demanding in terms of their preferences, leading wineries to a continuous effort to optimize the quality of the wines produced and also to create many different types of wines in order to be able to satisfy a greater number of consumers. In Greece, winemakers and oenologists make a great effort to recognize local varieties and local wines. In this thesis, the consumer preferences for wine of the inhabitants of Attica and Crete were investigated through the creation of a questionnaire, the collection of the answers of 250 respondents electronically and the statistical processing. It was observed that the inhabitants of the two regions have a common preference for white dry wine - mainly bottled - derived from Greek varieties. The inhabitants of Attica appear to be more knowledgeable about wine labels compared to the inhabitants of Crete. The internet and social media have not been able to take hold to a large extent and influence consumer buying behavior as few choose to buy wine online According to the survey results, Greek consumers seem to support the local economy by choosing private label Greek wines and choosing quality over quantity. Despite this, it is recommended that the wineries be updated and use the appropriate marketing tools, especially the digital one, with the aim of recognizing them in the international market.el


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Except where otherwise noted, this item's license is described as
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές