Show simple item record

Αξιολόγηση αντιμικροβιακής δράσης αιθέριων ελαίων φυτών

dc.contributor.advisorHOUHOULA, DIMITRA
dc.contributor.authorΚόμης, Λουκιανός
dc.contributor.authorΣιούτη, Μαρίνα
dc.date.accessioned2024-07-31T13:52:39Z
dc.date.available2024-07-31T13:52:39Z
dc.date.issued2024-07-26
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/7277
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-7109
dc.description.abstractΤα αιθέρια έλαια είναι συμπυκνωμένα υγρά με πολύπλοκη σύνθεση, πλούσια σε βιοδραστικές ενώσεις, όπως τερπένια, αλδεΰδες, εστέρες, φαινόλες και αλκοόλες, οι οποίες συμβάλλουν στις μοναδικές ιδιότητες τους. Αυτές οι ενώσεις τους επιτρέπουν να χρησιμοποιούνται σε διάφορους τομείς, όπως η αρωματοθεραπεία, η φαρμακευτική, η κοσμετολογία και η βιομηχανία τροφίμων. Η όλο ένα και αυξανόμενη απαίτηση των καταναλωτών για τρόφιμα χωρίς συνθετικές χημικές προσμίξεις, τα οποία θα έχουν και μακρά διάρκεια ζωής στα ράφια, καθώς και η ανάπτυξη ανθεκτικότητας των μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά φάρμακα, έχουν στρέψει το ενδιαφέρων των ερευνητών στην εύρεση νέων φυσικών αντιμικροβιακών παραγόντων. Στην παρούσα μελέτη έγινε αξιολόγηση της αντιμικροβιακής, κυτταροτοξικής και αντιικής δράσης των αιθέριων ελαίων των φυτών Posidonia oceanica και Cistus creticus L. έναντι των βακτηριακών στελεχών B. cereus, E. faecalis, L. monocytogenes, S. aureus, E. coli, K. pneumoniae, P. aeruginosa, S. enterica και του μύκητα C. albicans, σε τρία χρονικά διαστήματα. Για την παραλαβή των αιθέριων ελαίων πραγματοποιήθηκε εκχύλιση με νερό και με αιθανόλη και έγινε σύγκριση των δύο διαλυτών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το αιθέριο έλαιο από τα Φύκη, που είχε προκύψει από εκχύλιση με νερό, είχε αντιμικροβιακή δράση έναντι του S. aureus και της S. enterica, ενώ το έλαιο που προέκυψε από εκχύλιση με αιθανόλη, έδειξε αναστολή ανάπτυξης στα B. cereus, E. faecalis, S. aureus και E. coli. Αντίστοιχα, το αιθέριο έλαιο Κουνούκλας, που είχε προκύψει από εκχύλιση με νερό, ανέστειλε την ανάπτυξη του B. cereus, S. aureus, E. coli και C. albicans, ενώ το έλαιο που προέκυψε από εκχύλιση με αιθανόλη ανέστειλε τα B. cereus, E. faecalis και S. aureus. Τέλος, η αξιολόγηση της κυτταροτοξικότητας της Κουνούκλας έδειξε αρκετά θετικά αποτελέσματα, ενώ αντίθετα η αντιική της δράση είναι αρκετά χαμηλή.el
dc.format.extent76el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΦυτικά εκχυλίσματαel
dc.subjectΑιθέρια έλαιαel
dc.subjectΦύκηel
dc.subjectΚουνούκλαel
dc.subjectP. oceanicael
dc.subjectC. creticusel
dc.subjectΠαθογόνοι μικροοργανισμοίel
dc.subjectHPLC-DADel
dc.subjectΑντιμικροβιακή δράσηel
dc.subjectΚυτταροτοξικότηταel
dc.subjectΑντιικότηταel
dc.titleΑξιολόγηση αντιμικροβιακής δράσης αιθέριων ελαίων φυτώνel
dc.title.alternativeEvaluation of antibacterial activity of plant essential oilsel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeBatrinou, Anthimia
dc.contributor.committeeΑντωνόπουλος, Διονύσιος
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedEssential oils are concentrated liquids with a complex composition, rich in bioactive compounds such as terpenes, aldehydes, esters, phenols and alcohols, which contribute to their unique properties. These compounds allow them to be used in various fields such as aromatherapy, pharmaceuticals, cosmetology and the food industry. The ever-increasing consumer demand for artificial chemical-free foods with a long lifespan, as well as the development of resistance of microorganisms to antibiotic drugs, have focused the interest of researchers on finding new natural antimicrobial agents. In the present study, the antimicrobial, cytotoxic and antiviral activity of essential oils of Posidonia oceanica and Cistus creticus L. plants were evaluated against bacterial strains B. cereus, E. faecalis, L. monocytogenes, S. aureus, E. coli, K. pneumoniae, P. aeruginosa, S. enterica and C. albicans fungus at three-time courses. To obtain the essential oils, extraction with water and ethanol was carried out and the two solvents were compared. The results showed that the algal essential oil obtained from extraction with water had antimicrobial activity against S. aureus and S. enterica, while the oil obtained from extraction with ethanol showed growth inhibition on B. cereus, E. faecalis, S. aureus and E. coli. Similarly, the pink rock rose essential oil obtained from extraction with water inhibited the growth of B. cereus, S. aureus, E. coli and C. albicans, while the oil obtained from extraction with ethanol inhibited B. cereus, E. faecalis and S. aureus. Finally, the evaluation of the cytotoxicity of the pink rock rose showed quite positive results, while in contrast its antiviral activity is quite low.el


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Except where otherwise noted, this item's license is described as
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές