dc.contributor.advisor | Kanellou, Anastasia | |
dc.contributor.author | Τομαρά, Γεωργία | |
dc.contributor.author | Κωνσταντινίδη, Θάλεια | |
dc.date.accessioned | 2024-09-03T08:51:51Z | |
dc.date.available | 2024-09-03T08:51:51Z | |
dc.date.issued | 2024-07-11 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/7355 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-7187 | |
dc.description.abstract | Η ζωική πρωτεΐνη, παρούσα σε πολλά τρόφιμα ζωϊκής πρόελευσης, παίζει καίριο ρόλο στη
διατροφή. Κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά αποτελούν κύριες πηγές ζωικής
πρωτεΐνης, παρέχοντας αναγκαία αμινοξέα και θρεπτικά συστατικά. Η ποσότητα και η
ποιότητα των πρωτεϊνών είναι κρίσιμες, με τη συνιστώμενη ημερήσια δόση να ορίζεται στα
0,8 g/kg σωματικού βάρους για υγιείς ενήλικες. Ωστόσο, αυτή η ποσότητα ποικίλλει ανάλογα
με παράγοντες όπως ηλικία, εγκυμοσύνη και δραστηριότητα. Πιο συγκεκριμένα, ο
παράγοντας που επηρεάζει τη συμβολή των πρωτεϊνών στην υγεία είναι το συνολικό προφίλ
των τροφίμων που περιέχουν πρωτεΐνες, όπως ορίζεται από το Acceptable Macronutrient
Distribution Range (AMDR). Αυτό το εύρος πρόσληψης πρωτεΐνης κυμαίνεται μεταξύ 10%
και 35% της ενεργειακής πρόσληψης. Ενώ ορισμένα τρόφιμα, όπως αποξηραμένα έντομα,
μπορεί να περιέχουν υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης, οι περισσότερες κοινές πηγές
πρωτεΐνης, όπως σόγια, ψάρια, κρέας, και αυγά, παρουσιάζουν περιεκτικότητα μεταξύ 33g
και 37g πρωτεΐνης ανά 100g προϊόντος. Συνεπώς, είναι πιο ακριβές να γίνεται αναφορά σε
"πηγές πρωτεΐνης" παρά στον όρο "πρωτεΐνες". Επιπρόσθετα, η ποιότητα των πρωτεϊνών
είναι σημαντική, κατηγοριοποιώντας τις σε υψηλή και χαμηλή ποιότητα. Ορισμένες από τις
πλούσιες πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν την αποξηραμένη σόγια (όπως προαναφέρθηκε),
την παρμεζάνα και τα αλλαντικά. Η αυξανόμενη ζήτηση για ζωικά προϊόντα οδηγεί σε
μεγαλύτερη εκτροφή ζώων, επηρεάζοντας την κατανάλωση νερού, τη χρήση γης και
αυξάνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η εξέλιξη της τεχνολογίας, με
εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης όπως η φυτική πρωτεΐνη και η κυτταρική καλλιέργεια κρέατος,
ανοίγει νέες προοπτικές για βιώσιμες διατροφικές επιλογές που επιδρούν θετικά στο
περιβάλλον και την υγεία. Οι χώρες υψηλού εισοδήματος καταναλώνουν επί του παρόντος
πολλά προϊόντα με βάση τα ζώα και λιγότερα προϊόντα φυτικής προέλευσης. Αυτή η
ανισορροπία θεωρείται ότι συντελεί στην αύξηση του κινδύνου διαφόρων χρόνιων ασθενειών
και γενικά στην επιβάρυνση της υγείας. Συνεπώς, είναι ζωτικής σημασίας η ανάλυση της
σχέσης μεταξύ κατανάλωσης ζωικών πρωτεϊνών, υγείας και περιβάλλοντος. Έτσι, ενώ οι
διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές υποστηρίζουν τη στροφή προς φυτικές δίαιτες (μπορεί
και όχι απαραίτητα καθαρά χορτοφαγικές δίαιτες), υπάρχουν παράλληλα έρευνες που
εξετάζουν τη συνδημική σχέση μεταξύ χρόνιων ασθενειών και κλιματικής αλλαγής.
Επομένως, επιβεβαιώνεται πάλι ότι η κατανόηση της συνολικής επίδρασης της κατανάλωσης
πρωτεϊνών στην υγεία και το περιβάλλον είναι απαραίτητη για τη διαμόρφωση βιώσιμων
διατροφικών επιλογών. | el |
dc.format.extent | 86 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Ζωική πρωτεΐνη | el |
dc.subject | Περιβάλλον | el |
dc.subject | Φυτική πρωτεΐνη | el |
dc.subject | Υγεία | el |
dc.subject | Επιπτώσεις | el |
dc.title | Κατανάλωση ζωϊκής πρωτεΐνης και επιπτώσεις στην υγεία | el |
dc.title.alternative | Consumption of animal protein and health effects | el |
dc.type | Πτυχιακή εργασία | el |
dc.contributor.committee | Tsakali, Efstathia | |
dc.contributor.committee | HOUHOULA, DIMITRA | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Τροφίμων | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
dc.description.abstracttranslated | Animal protein, present in many foods of animal origin, plays a key role in nutrition. Meat,
fish, dairy products and eggs are major sources of animal protein, providing essential amino
acids and nutrients. Protein quantity and quality are critical, with the recommended daily
intake set at 0.8 g/kg body weight for healthy adults. However, this amount varies depending
on factors such as age, pregnancy and activity. More specifically, the factor influencing the
contribution of protein to health is the overall profile of protein-containing foods, as defined
by the Acceptable Macronutrient Distribution Range (AMDR). This protein intake range is
between 10% and 35% of energy intake. While some foods, such as dried insects, can
contain high amounts of protein, most common sources of protein, such as soy, fish, meat,
and eggs, contain between 33g and 37g of protein per 100g of product. Therefore, it is more
accurate to refer to "protein sources" rather than "proteins". Additionally, the quality of
proteins is important, categorizing them into high and low quality. Some of the rich sources
of protein include dried soybeans (as mentioned above), Parmesan cheese, and deli meats.
The increasing demand for animal products leads to more animal husbandry, affecting water
consumption, land use and increasing greenhouse gas emissions. The development of
technology, with alternative sources of protein such as vegetable protein and cell culture of
meat, opens new perspectives for sustainable food options that have a positive effect on the
environment and health. High-income countries currently consume many animal-based
products and fewer plant-based products. This imbalance is thought to contribute to
increasing the risk of various chronic diseases and overall health burden. Therefore, it is vital
to analyze the relationship between animal protein consumption, health and the
environment. So, while dietary guidelines advocate a shift to plant-based diets (may or not
necessarily pure vegetarian diets), there is also research examining the syndemic
relationship between chronic disease and climate change. Therefore, it is reaffirmed that
understanding the overall impact of protein consumption on health and the environment is
essential to formulating sustainable dietary choices. | el |