Εμφάνιση απλής εγγραφής

Κατανάλωση ζωϊκής πρωτεΐνης και επιπτώσεις στην υγεία

dc.contributor.advisorKanellou, Anastasia
dc.contributor.authorΤομαρά, Γεωργία
dc.contributor.authorΚωνσταντινίδη, Θάλεια
dc.date.accessioned2024-09-03T08:51:51Z
dc.date.available2024-09-03T08:51:51Z
dc.date.issued2024-07-11
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/7355
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-7187
dc.description.abstractΗ ζωική πρωτεΐνη, παρούσα σε πολλά τρόφιμα ζωϊκής πρόελευσης, παίζει καίριο ρόλο στη διατροφή. Κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά αποτελούν κύριες πηγές ζωικής πρωτεΐνης, παρέχοντας αναγκαία αμινοξέα και θρεπτικά συστατικά. Η ποσότητα και η ποιότητα των πρωτεϊνών είναι κρίσιμες, με τη συνιστώμενη ημερήσια δόση να ορίζεται στα 0,8 g/kg σωματικού βάρους για υγιείς ενήλικες. Ωστόσο, αυτή η ποσότητα ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως ηλικία, εγκυμοσύνη και δραστηριότητα. Πιο συγκεκριμένα, ο παράγοντας που επηρεάζει τη συμβολή των πρωτεϊνών στην υγεία είναι το συνολικό προφίλ των τροφίμων που περιέχουν πρωτεΐνες, όπως ορίζεται από το Acceptable Macronutrient Distribution Range (AMDR). Αυτό το εύρος πρόσληψης πρωτεΐνης κυμαίνεται μεταξύ 10% και 35% της ενεργειακής πρόσληψης. Ενώ ορισμένα τρόφιμα, όπως αποξηραμένα έντομα, μπορεί να περιέχουν υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης, οι περισσότερες κοινές πηγές πρωτεΐνης, όπως σόγια, ψάρια, κρέας, και αυγά, παρουσιάζουν περιεκτικότητα μεταξύ 33g και 37g πρωτεΐνης ανά 100g προϊόντος. Συνεπώς, είναι πιο ακριβές να γίνεται αναφορά σε "πηγές πρωτεΐνης" παρά στον όρο "πρωτεΐνες". Επιπρόσθετα, η ποιότητα των πρωτεϊνών είναι σημαντική, κατηγοριοποιώντας τις σε υψηλή και χαμηλή ποιότητα. Ορισμένες από τις πλούσιες πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν την αποξηραμένη σόγια (όπως προαναφέρθηκε), την παρμεζάνα και τα αλλαντικά. Η αυξανόμενη ζήτηση για ζωικά προϊόντα οδηγεί σε μεγαλύτερη εκτροφή ζώων, επηρεάζοντας την κατανάλωση νερού, τη χρήση γης και αυξάνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η εξέλιξη της τεχνολογίας, με εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης όπως η φυτική πρωτεΐνη και η κυτταρική καλλιέργεια κρέατος, ανοίγει νέες προοπτικές για βιώσιμες διατροφικές επιλογές που επιδρούν θετικά στο περιβάλλον και την υγεία. Οι χώρες υψηλού εισοδήματος καταναλώνουν επί του παρόντος πολλά προϊόντα με βάση τα ζώα και λιγότερα προϊόντα φυτικής προέλευσης. Αυτή η ανισορροπία θεωρείται ότι συντελεί στην αύξηση του κινδύνου διαφόρων χρόνιων ασθενειών και γενικά στην επιβάρυνση της υγείας. Συνεπώς, είναι ζωτικής σημασίας η ανάλυση της σχέσης μεταξύ κατανάλωσης ζωικών πρωτεϊνών, υγείας και περιβάλλοντος. Έτσι, ενώ οι διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές υποστηρίζουν τη στροφή προς φυτικές δίαιτες (μπορεί και όχι απαραίτητα καθαρά χορτοφαγικές δίαιτες), υπάρχουν παράλληλα έρευνες που εξετάζουν τη συνδημική σχέση μεταξύ χρόνιων ασθενειών και κλιματικής αλλαγής. Επομένως, επιβεβαιώνεται πάλι ότι η κατανόηση της συνολικής επίδρασης της κατανάλωσης πρωτεϊνών στην υγεία και το περιβάλλον είναι απαραίτητη για τη διαμόρφωση βιώσιμων διατροφικών επιλογών.el
dc.format.extent86el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΖωική πρωτεΐνηel
dc.subjectΠεριβάλλονel
dc.subjectΦυτική πρωτεΐνηel
dc.subjectΥγείαel
dc.subjectΕπιπτώσειςel
dc.titleΚατανάλωση ζωϊκής πρωτεΐνης και επιπτώσεις στην υγείαel
dc.title.alternativeConsumption of animal protein and health effectsel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeTsakali, Efstathia
dc.contributor.committeeHOUHOULA, DIMITRA
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedAnimal protein, present in many foods of animal origin, plays a key role in nutrition. Meat, fish, dairy products and eggs are major sources of animal protein, providing essential amino acids and nutrients. Protein quantity and quality are critical, with the recommended daily intake set at 0.8 g/kg body weight for healthy adults. However, this amount varies depending on factors such as age, pregnancy and activity. More specifically, the factor influencing the contribution of protein to health is the overall profile of protein-containing foods, as defined by the Acceptable Macronutrient Distribution Range (AMDR). This protein intake range is between 10% and 35% of energy intake. While some foods, such as dried insects, can contain high amounts of protein, most common sources of protein, such as soy, fish, meat, and eggs, contain between 33g and 37g of protein per 100g of product. Therefore, it is more accurate to refer to "protein sources" rather than "proteins". Additionally, the quality of proteins is important, categorizing them into high and low quality. Some of the rich sources of protein include dried soybeans (as mentioned above), Parmesan cheese, and deli meats. The increasing demand for animal products leads to more animal husbandry, affecting water consumption, land use and increasing greenhouse gas emissions. The development of technology, with alternative sources of protein such as vegetable protein and cell culture of meat, opens new perspectives for sustainable food options that have a positive effect on the environment and health. High-income countries currently consume many animal-based products and fewer plant-based products. This imbalance is thought to contribute to increasing the risk of various chronic diseases and overall health burden. Therefore, it is vital to analyze the relationship between animal protein consumption, health and the environment. So, while dietary guidelines advocate a shift to plant-based diets (may or not necessarily pure vegetarian diets), there is also research examining the syndemic relationship between chronic disease and climate change. Therefore, it is reaffirmed that understanding the overall impact of protein consumption on health and the environment is essential to formulating sustainable dietary choices.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές