Show simple item record

Μελέτη του προφίλ των φαινολικών συστατικών σταφυλιών ελληνικών ποικιλιών από διαφορετικούς κλώνους με χρήση HPLC

dc.contributor.advisorArapitsas, Panagiotis
dc.contributor.authorΠαναγιωτίδης, Παναγιώτης Γεώργιος
dc.date.accessioned2024-09-25T08:56:40Z
dc.date.issued2024-07-24
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/7463
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-7295
dc.description.abstractΤο πολυφαινολικό προφίλ των σταφυλιών επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα των οίνων, καθώς συμβάλει στο χρώμα, στη γεύση, στο άρωμα, στο δυναμικό παλαίωσης και στην διάρκεια ζωής τους. Επιπλέον, τα πολυφαινολικά προφίλ είναι χρήσιμα για την ταξινόμηση και την διασφάλιση της αυθεντικότητας των οίνων και των ποικιλιών της αμπέλου. Δεδομένου ότι το πολυφαινολικό προφίλ είναι σε μεγάλο βαθμό γενετικά καθορισμένο, τα σταφύλια κάθε ποικιλίας, ακόμα και αν έχουν ωριμάσει σε διαφορετικά οικοσυστήματα, θα πρέπει να εμφανίζουν όμοια προφίλ. Παρόλα αυτά, μικρές διαφοροποιήσεις είναι πιθανό να παρατηρηθούν λόγω των ενδοποικιλιακών διαφορών, οδηγώντας στην ύπαρξη ξεχωριστών πολυφαινολικών φαινοτύπων μεταξύ των διαφορετικών κλώνων της ίδιας ποικιλίας. Η παρούσα εργασία στοχεύει στη διερεύνηση των διαποικιλιακών και ενδοποικιλιακών διαφορών στην συγκέντρωση και στο είδος των φαινολικών συστατικών που υπάρχουν στους φλοιούς και στα γίγαρτα, τεσσάρων σημαντικών Ελληνικών ποικιλιών Vitis vinifera L: του Ασύρτικου, του Αγιωργίτικου, της Λημνιώνας και του Ξινόμαυρου. Η μελέτη 43 φαινολικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των φαινολικών οξέων, των υδροξυκινναμικών οξέων και των εστέρων τους με το τρυγικό οξύ, των μονομερών και διμερών φλαβάν-3-ολών, των στιλβενίων, των φλαβονολών και των ανθοκυανών, πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο UHPLC-QQQ-MS/MS. Στη παρούσα πτυχιακή εργασία παρατηρήθηκε ότι τα δείγματα της ποικιλίας Ασύρτικο εμφανίζουν αυξημένη συγκέντρωση σε μονομερή και διμερή φλαβάν-3-όλες. Παράλληλα, τα δείγματα της ποικιλίας Αγιωργίτικο εμφανίζουν μεγάλη συγκέντρωση σε ανθοκυάνες. Επιπλέον, παρατηρήθηκε ομοιότητα στα πολυφαινολικά προφίλ των δειγμάτων του Ξινόμαυρου και της Λημνιώνας, καθώς και αυξημένη συγκέντρωση σε στιλβένια. Η συνέχιση αυτής της μελέτης για περισσότερα έτη θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις διαποικιλιακές και ενδοποικιλιακές διαφοροποιήσεις των πολυφαινολικών προφίλ των Ελληνικών ποικιλιών, βοηθώντας τους οινολόγους να βελτιώσουν την ποιότητα των Ελληνικών κρασιών.el
dc.format.extent77el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el*
dc.subjectΠολυφαινόλεςel
dc.subjectΚλώνοιel
dc.subjectLC-MS/MSel
dc.subjectΑσύρτικοel
dc.subjectΑγιωργίτικοel
dc.subjectΞινόμαυροel
dc.subjectΛημνιώναel
dc.titleΜελέτη του προφίλ των φαινολικών συστατικών σταφυλιών ελληνικών ποικιλιών από διαφορετικούς κλώνους με χρήση HPLCel
dc.title.alternativeStudy of the phenolic profile of Greek grape cultivars by using HPLCel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeDASENAKI, MARILENA
dc.contributor.committeeΕυαγγέλου, Αλεξάνδρα
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτώνel
dc.description.abstracttranslatedThe polyphenolic profile of grapes significantly influences wine quality by contributing to its color, flavor, aroma, taste, aging potential, and longevity. Additionally, polyphenolic profiles are essential for classifying and authenticating wines and grape cultivars. Since the polyphenolic profile is largely genetically determined, grapes from the same variety, even when grown in different ecosystems, should exhibit similar profiles. However, minor variations can occur due to intra-varietal differences, leading to distinct polyphenolic phenotypes among different clones of the same cultivar. This study aimed to investigate the inter- and intra-varietal differences in polyphenolic compounds in the skins and seeds of four significant Greek Vitis vinifera L. cultivars: Assyrtiko, Agiorgitiko, Limniona and Xinomavro. An UHPLC-QQQ-MS/MS methodology was employed to determine 43 phenolic compounds, including phenolic acids, hydroxycinnamic acids, monomeric and dimeric flavan-3-ols, stilbenes, flavonols, and anthocyanins. This study revealed Assyrtiko's richness in flavan-3-ols and Agiorgitiko's high anthocyanin content. Moreover, a similarity in the polyphenolic profiles of Limniona and Xinomavro was observed, as well as their high concentration in stilbenes. Extending this study to multiple years could provide valuable insights into the inter- and intra-varietal variability of the polyphenolic profiles of Greek cultivars, helping enologists enhance the quality of Greek wines.el
dcterms.embargoTerms12 monthsel
dcterms.embargoLiftDate2025-09-25T08:56:40Z


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Except where otherwise noted, this item's license is described as
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές