Show simple item record

Σχηματισμός και ανίχνευση μικροβιακών βιοφίλμ σε παραγωγικούς χώρους τροφίμων

dc.contributor.advisorBatrinou, Anthimia
dc.contributor.authorΠατέρας, Νικόλας
dc.contributor.authorΚαλαφάτη, Νίκη
dc.date.accessioned2024-10-02T07:08:25Z
dc.date.available2024-10-02T07:08:25Z
dc.date.issued2024-09-24
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/7534
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-7366
dc.description.abstractΤα βιοφίλμ είναι μικροοργανισμοί που προσκολλώνται σε μία επιφάνεια και σχηματίζουν ένα πλέγμα (ενσωματωμένο). Λόγω του ευνοϊκού περιβάλλοντος αναπτύσσονται σε διάφορα περιβάλλοντα επεξεργασίας τροφίμων, και προκαλούν επιμόλυνση, διάβρωση και μειώνουν τα αποτελέσματα των διεργασιών. Υπάρχουν διάφοροι μικροοργανισμοί παθογόνοι- αλλοιογόνοι και αερόβιοι-αναερόβιοι που μπορούν να δημιουργήσουν βιοφίλμ και να μολύνουν τους χώρους παραγωγής. Λόγω της επικινδυνότητάς τους πρέπει να υπάρχουν μέτρα για την εξάλειψη αυτών. Πολλές φορές η χρήση των απολυμαντικών είναι πιθανόν να οδηγήσει στην προσαρμογή και ανάπτυξη αντοχής των βιουμένιων. Έχουν αναπτυχθεί διάφορες ποιοτικές και ποσοτικές μέθοδοι για την ανίχνευση των βιοφίλμ. Σκοπός αυτής της εργασίας είναι η κατανόηση της ανθεκτικότητας των βιοφίλμ σε διάφορες επιφάνειες επαφής με τρόφιμα, ενάντια σε συμβατικά απολυμαντικά, χρησιμοποιώντας μία χρωστική ανίχνευσης βιοφιλμ (ΤΒF300) και η σύγκριση της ανθεκτικότητας αυτής με τη βοήθεια στατιστικών πακέτων. Για το πειραματικό μέρος πραγματοποιήθηκαν 144 έλεγχοι και υπολογίστηκαν οι Δείκτες Σχηματισμού Βιοφίλμ (ΔΣΒ) για να συγκριθεί η ανθεκτικότητα των βιοϋμενίων. Τέλος, ελέγχθηκε η υπόθεση ότι είναι πιο δύσκολο να απομακρυνθεί το βιοφίλμ στις γωνίες σε σχέση με τις λείες επιφάνειες και βρέθηκε ότι ο ΔΣΒ είναι μεγαλύτερος κατά μέσο όρο στις γωνίες από ότι στις λείες επιφάνειες (p<0,05).el
dc.format.extent82el
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΒιοφίλμel
dc.subjectΠροσκόλλησηel
dc.subjectΑντοχήel
dc.subjectΑπολυμαντικάel
dc.subjectΈλεγχοςel
dc.subjectΕξάλειψηel
dc.titleΣχηματισμός και ανίχνευση μικροβιακών βιοφίλμ σε παραγωγικούς χώρους τροφίμωνel
dc.title.alternativeThe forming and detection of microbial biofilms in food production environmentsel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΚοντελές, Σπυρίδων
dc.contributor.committeeΣτρατή, Ειρήνη
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedBiofilms are microorganisms that adhere to a surface and form a matrix (embedded). Due to the favorable environment they grow in various food processing environments, and cause contamination, corrosion and reduce process effects. There are various pathogenic- spoilage and aerobic-anaerobic microorganisms that can create biofilms and contaminate production areas. Due to their hazardous nature, measures must be taken to eliminate them. In many cases, the use of disinfectants is likely to lead to the adaptation and development of resistance of the biofilms. Various qualitative and quantitative methods have been developed for the detection of biofilms. The aim of this study is to understand the resistance of biofilms on different food contact surfaces against conventional disinfectants using a pigment (TBF300) and to compare this resistance using statistical packages. For the experimental part, 144 tests were performed and the Biofilm Formation Indexes (BFI) were calculated to compare the resistance of the biofilms. Finally, the hypothesis that it is more difficult to remove biofilm on corners than on smooth surfaces was tested, using the SPSS statistical package and the BFI was found to be higher on average on corners than on smooth surfaces (p<0.05) .el


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Except where otherwise noted, this item's license is described as
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές