dc.contributor.advisor | Μπρατάκος, Σωτήριος | |
dc.contributor.author | Γεωργακοπούλου, Αλεξία-Αικατερίνη | |
dc.date.accessioned | 2024-10-02T07:14:26Z | |
dc.date.available | 2024-10-02T07:14:26Z | |
dc.date.issued | 2024-09-27 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/7535 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-7367 | |
dc.description.abstract | Η νοθεία των τροφίμων αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα, που αφορά τόσο την ποιότητα και
ασφάλεια των τροφίμων, όσο και την υγεία των καταναλωτών. Πρόκειται για την σκόπιμη
υποβάθμιση της αξίας των τροφίμων, με κύριο στόχο το οικονομικό όφελος. Συγκεκριμένα, τα
τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αξιοσημείωτη αύξηση στα καταγεγραμμένα περιστατικά απάτης
στον τομέα των αρωματικών φυτών και μπαχαρικών στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια
αγορά. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαία η ανάπτυξη σύγχρονων, ειδικών και αξιόπιστων αναλυτικών
μεθόδων εντοπισμού της νοθείας των φυτικών αυτών προϊόντων, για την αποτελεσματική
ανίχνευση και διασφάλιση της αυθεντικότητάς τους.
Ο σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι να πραγματοποιήσει μια βιβλιογραφική
ανασκόπηση με θέμα την νοθεία των αρωματικών φυτών και μπαχαρικών και να ερευνήσει τις
κατάλληλες αναλυτικές τεχνικές για τον εντοπισμό της. Αρχικά, παρουσιάζονται τα κυριότερα
αρωματικά φυτά και μπαχαρικά, η αγορά και ζήτησή τους, οι ευεργετικές τους ιδιότητες και οι
βασικότερες χημικές ενώσεις τους. Έπειτα, περιγράφονται τα διαφορετικά είδη νοθείας που
απαντώνται στα πιο συχνά νοθευμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των αρωματικών φυτών και
μπαχαρικών και γίνεται αναφορά στις επιπτώσεις που προκαλούνται στην υγεία των καταναλωτών.
Τέλος, αναλύονται οι μέθοδοι ανίχνευσης της νοθείας με συγκεκριμένα παραδείγματα για τα
διάφορα αρωματικά φυτά και μπαχαρικά. | el |
dc.format.extent | 86 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el | * |
dc.subject | Αρωματικά φυτά | el |
dc.subject | Μπαχαρικά | el |
dc.subject | Νοθεία | el |
dc.subject | Τρόφιμα | el |
dc.subject | Αναλυτικές τεχνικές | el |
dc.title | Εντοπισμός νοθείας σε αρωματικά φυτά και μπαχαρικά με χρήση σύγχρονων αναλυτικών τεχνικών | el |
dc.title.alternative | Detection of adulteration in aromatic herbs and spices using high throughput modern analytical techniques | el |
dc.type | Πτυχιακή εργασία | el |
dc.contributor.committee | Κρίτση, Ευτυχία | |
dc.contributor.committee | Τσιάκα, Θάλεια | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Τροφίμων | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
dc.description.abstracttranslated | Food adulteration is a global problem, affecting both the quality and safety of food, as well as the
health of consumers. It is the deliberate degradation of the value of food, with the main objective
being financial profit. In particular, in recent years there has been a noticeable increase in recorded
cases of fraud in the field of aromatic herbs and spices in the Greek and global markets. Therefore,
it is necessary to develop modern, specific and reliable analytical methods for identifying the
adulteration of these herbal products, to effectively detect and ensure their authenticity.
The purpose of this thesis is to carry out a literature review on the subject of adulteration of
aromatic herbs and spices and to investigate the appropriate analytical techniques for its detection.
To achieve that, the main aromatic herbs and spices are presented along with their demand in the
global market, their beneficial properties and their main chemical compounds. Additionally, a
thorough investigation is being conducted on the different types of adulteration found in the most
commonly adulterated foods, including aromatic herbs and spices, as well as their negative effects
on consumers’ health. Finally, the methods of detecting adulteration are analyzed, with specific
examples given for the various aromatic herbs and spices. | el |