Εμφάνιση απλής εγγραφής

Εντοπισμός νοθείας σε αρωματικά φυτά και μπαχαρικά με χρήση σύγχρονων αναλυτικών τεχνικών

dc.contributor.advisorΜπρατάκος, Σωτήριος
dc.contributor.authorΓεωργακοπούλου, Αλεξία-Αικατερίνη
dc.date.accessioned2024-10-02T07:14:26Z
dc.date.available2024-10-02T07:14:26Z
dc.date.issued2024-09-27
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/7535
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-7367
dc.description.abstractΗ νοθεία των τροφίμων αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα, που αφορά τόσο την ποιότητα και ασφάλεια των τροφίμων, όσο και την υγεία των καταναλωτών. Πρόκειται για την σκόπιμη υποβάθμιση της αξίας των τροφίμων, με κύριο στόχο το οικονομικό όφελος. Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αξιοσημείωτη αύξηση στα καταγεγραμμένα περιστατικά απάτης στον τομέα των αρωματικών φυτών και μπαχαρικών στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια αγορά. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαία η ανάπτυξη σύγχρονων, ειδικών και αξιόπιστων αναλυτικών μεθόδων εντοπισμού της νοθείας των φυτικών αυτών προϊόντων, για την αποτελεσματική ανίχνευση και διασφάλιση της αυθεντικότητάς τους. Ο σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι να πραγματοποιήσει μια βιβλιογραφική ανασκόπηση με θέμα την νοθεία των αρωματικών φυτών και μπαχαρικών και να ερευνήσει τις κατάλληλες αναλυτικές τεχνικές για τον εντοπισμό της. Αρχικά, παρουσιάζονται τα κυριότερα αρωματικά φυτά και μπαχαρικά, η αγορά και ζήτησή τους, οι ευεργετικές τους ιδιότητες και οι βασικότερες χημικές ενώσεις τους. Έπειτα, περιγράφονται τα διαφορετικά είδη νοθείας που απαντώνται στα πιο συχνά νοθευμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των αρωματικών φυτών και μπαχαρικών και γίνεται αναφορά στις επιπτώσεις που προκαλούνται στην υγεία των καταναλωτών. Τέλος, αναλύονται οι μέθοδοι ανίχνευσης της νοθείας με συγκεκριμένα παραδείγματα για τα διάφορα αρωματικά φυτά και μπαχαρικά.el
dc.format.extent86el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el*
dc.subjectΑρωματικά φυτάel
dc.subjectΜπαχαρικάel
dc.subjectΝοθείαel
dc.subjectΤρόφιμαel
dc.subjectΑναλυτικές τεχνικέςel
dc.titleΕντοπισμός νοθείας σε αρωματικά φυτά και μπαχαρικά με χρήση σύγχρονων αναλυτικών τεχνικώνel
dc.title.alternativeDetection of adulteration in aromatic herbs and spices using high throughput modern analytical techniquesel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΚρίτση, Ευτυχία
dc.contributor.committeeΤσιάκα, Θάλεια
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedFood adulteration is a global problem, affecting both the quality and safety of food, as well as the health of consumers. It is the deliberate degradation of the value of food, with the main objective being financial profit. In particular, in recent years there has been a noticeable increase in recorded cases of fraud in the field of aromatic herbs and spices in the Greek and global markets. Therefore, it is necessary to develop modern, specific and reliable analytical methods for identifying the adulteration of these herbal products, to effectively detect and ensure their authenticity. The purpose of this thesis is to carry out a literature review on the subject of adulteration of aromatic herbs and spices and to investigate the appropriate analytical techniques for its detection. To achieve that, the main aromatic herbs and spices are presented along with their demand in the global market, their beneficial properties and their main chemical compounds. Additionally, a thorough investigation is being conducted on the different types of adulteration found in the most commonly adulterated foods, including aromatic herbs and spices, as well as their negative effects on consumers’ health. Finally, the methods of detecting adulteration are analyzed, with specific examples given for the various aromatic herbs and spices.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές