Εμφάνιση απλής εγγραφής

Μεσογειακή διατροφή και κατανάλωση κρέατος και προϊόντων του

dc.contributor.advisorΜπρατάκος, Σωτήριος
dc.contributor.authorΜάκαρης, Κωνσταντίνος
dc.date.accessioned2024-10-07T07:20:48Z
dc.date.available2024-10-07T07:20:48Z
dc.date.issued2024-10-06
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/7566
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-7398
dc.description.abstractΠτυχιακή εργασία διερευνά τη μεσογειακή διατροφή και την κατανάλωση κρέατος και κρατικών προιόντων, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη επισκόπηση του θέματος μέσα από 5 κεφάλαια. Γίνεται αναφορά στο ιστορικό υπόβαθρο και τη σημασία της μεσογειακής διατροφής στη σύγχρονη διατροφική επιστήμη, Εξετάζοντας τις ιστορικές επιρροές και την τελική διαμόρφωσή της. Αναλύονται μερικές διαχρονικές μελέτες οι οποίες υποστηρίζουν τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής και αναδεικνύουν την ανωτερότητα της σε σχέση με άλλα διατροφικά πρότυπα. Παρουσιάζεται η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής και γίνεται ανάλυση στα κύρια συστατικά της όπως είναι τα δημητριακά, τα φρούτα και λαχανικά, το ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ψάρια, τα όσπρια, το κρασί και τελειώνει με το κρέας και τα προϊόντα του. Έχει διερευνηθεί η δυνατότητα αντικατάστασης του κρέατος με βίγκαν προϊόντα, χωρίς την παραποίηση του παραδοσιακού προτύπου της μεσογειακής διατροφής αλλά και χωρίς την Υπονόμευση των επιδράσεων στην υγεία. Τέλος, εξετάζονται οι ευεργετικές επιδράσεις της μεσογειακής διατροφής σε διάφορες ασθένειες όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, το μεταβολικό σύνδρομο, ο καρκίνος, οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες και η ψυχική υγεία.el
dc.format.extent55el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/*
dc.subjectΥγείαel
dc.subjectΚρεατικά προΪονταel
dc.subjectΜεσογειακή διατροφήel
dc.titleΜεσογειακή διατροφή και κατανάλωση κρέατος και προϊόντων τουel
dc.title.alternativeMediterranean diet and consumption of meat and meat productsel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΚρίτση, Ευτυχία
dc.contributor.committeeΤσιάκα, Θάλεια
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedThis thesis explores the Mediterranean diet and the consumption of meat and meat products, offering a comprehensive overview of the subject through five chapters. It addresses the historical background and significance of the Mediterranean diet in contemporary nutritional science, examining its historical influences and final formation. Several longitudinal studies are analyzed, which support the benefits of the Mediterranean diet and highlight its superiority over other dietary patterns. The Mediterranean diet pyramid is presented, and its main components are analyzed, including grains, fruits and vegetables, olive oil, dairy products, fish, legumes, wine, and concluding with meat and its products. The potential for substituting meat with vegan products has been investigated, without altering the traditional model of the Mediterranean diet or undermining its health effects. Finally, the beneficial effects of the Mediterranean diet on various diseases are examined, such as cardiovascular diseases, metabolic syndrome, cancer, neurodegenerative diseases, and mental health.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές