dc.contributor.advisor | Τυμπής, Δημήτριος | |
dc.contributor.author | Σκευάκης, Παναγιώτης | |
dc.contributor.author | Μπακατσέλου, Χρυσάνθη | |
dc.date.accessioned | 2021-07-13T08:01:19Z | |
dc.date.available | 2021-07-13T08:01:19Z | |
dc.date.issued | 2021-07-09 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/762 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-613 | |
dc.description.abstract | Ο όλο και πιο απαιτητικός τρόπος ζωής των ανθρώπων έχει οδηγήσει τα τελευταία
χρόνια την αγορά στην παραγωγή υγιεινών και εύγευστων μικρογευμάτων. Επιπλέον,
αποτελεί κοινή γνώση πως λόγω αυτού, οι καταναλωτές επιθυμούν προϊόντα με
μειωμένα συνθετικά πρόσθετα. Ένα μικρογεύμα fruit leather συνδυάζει τα ανωτέρω με
απόλυτη αρμονία.
Ένα fruit leather επιτυγχάνεται με ξήρανση πολτού φρούτου σε λεπτά φύλλα και
αποτελεί γνωστό προϊόν για την αγορά της Αμερικής. Οι τεχνικές που απαιτούνται για
τη παρασκευή του δεν είναι εξειδικευμένες και ο εξοπλισμός δεν είναι περίπλοκος.
Τα φραγκόσυκα καταλαμβάνουν τίτλο “υπερτροφής” λόγω της πολλαπλής συμβολής
στην ανθρώπινη υγεία. Είναι πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες, ενώ λόγω της
περιεκτικότητάς τους σε πηκτίνη μπορούν να μειώσουν την LDL χοληστερίνη και
εμφανίζουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.
Στη βιομηχανία τροφίμων τα φραγκόσυκα καταλαμβάνουν μικρό ποσοστό στη
παραγωγή προϊόντων όντας πρώτη ύλη. To ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τα fruit
leather. Ο συσχετισμός των παραπάνω οδηγεί στη παραγωγή καινοτόμου προϊόντος.
Η διαδικασία της ξήρανσης, η οποία αποτελεί το κυριότερο κομμάτι παρασκευής του
προϊόντος, μελετάται διεξοδικά, όπως επίσης και οι διάφορες τεχνικές πολλαπλών
εμποδίων που αποφέρουν σε ασφαλές για κατανάλωση προϊόν. Αναγράφονται επίσης
η φύση του υλικού συσκευασίας και η περιεχόμενη σε αυτή ατμόσφαιρα.
Τέλος, παρατίθεται απεικόνιση του τελικού προϊόντος “Prickly” και συζητούνται τα
συμπεράσματα. | el |
dc.format.extent | 89 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Φραγκόσυκο | el |
dc.subject | Snack | el |
dc.subject | Ξήρανση | el |
dc.subject | Συσκευασία | el |
dc.subject | Προϊόν | el |
dc.subject | Διατροφή | el |
dc.subject | Καινοτομία | el |
dc.subject | Θρεπτική αξία | el |
dc.subject | Τεχνολογία τροφίμων | el |
dc.title | Παρασκευή μικρογεύματος (snack) υψηλής διατροφικής αξίας με βάση το φραγκόσυκο | el |
dc.title.alternative | High nutritious fruit leather snack from cactus pear | el |
dc.type | Πτυχιακή εργασία | el |
dc.contributor.committee | Τριάντη, Μυρτώ | |
dc.contributor.committee | Kanellou, Anastasia | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Τροφίμων | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
dc.description.abstracttranslated | The evermore demanding way of life in recent times has led the market to a high
production of healthy and tasty snacks. Also, it is common sense that, due to that,
consumers prefer products with reduced artificial additives. A fruit leather snack
combines the above with total harmony.
A fruit leather is achieved through drying the puree of a fruit to thin sheets and it is a
known product to the American market. The techniques that are mandatory for its
production are not specialized and the equipment is not complicated.
Cactus or prickle pears hold a “superfood” title because of their multiple contribution to
human health. They are rich in minerals and vitamins, while due to their
comprehensiveness in pectin they are able to reduce LDL cholesterol and they show
antioxidant and anti-inflammatory action.
In the food industry, cactus pears hold a small percentage in the production of products
having them as raw material. The same thing can be said in regards to fruit leather. The
correlation of the two leads to the production of an innovative product.
The process of drying, which consists as the main part of the manufacture of the
product, is thoroughly studied, as well as the different techniques of multiple barriers
that lead to a safe-to-consume product. The nature of the packaging material and the
atmosphere it includes is also written.
Lastly, a visual representation of the final product “Prickly” is cited and conclusions are
discussed. | el |