Βιολογική αντιμετώπιση του μύκητα Phaeomoniella chlamydospora στο αμπέλι
Biological control of Phaeomoniella chlamydospora in grapevine
Keywords
Ασθένειες του ξύλου της αμπέλου ; Ίσκα νεαρών πρέμνων ; Phaeomoniella chlamidospora ; Fusarium oxysporum ; Trichoderma sp ; Pseudomonas citronellolis ; Paraburkholderia eburnea ; Paraburkholderia oxyphila ; Pseudomonas putidaAbstract
Οι ασθένειες του ξύλου της αμπέλου, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ίσκα των Νεαρών Πρέμνων, είναι ένα από τα μεγαλύτερο φυτοπαθολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές της αμπέλου. Πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες ευθύνονται για την εξάπλωση των ασθενειών αυτών. Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι έρευνες και οι δημοσιεύσεις που αφορούν στην χρήση και επίδραση των μικροοργανισμών που χρησιμοποιούνται ως βιολογικοί παράγοντες αντιμετώπισης των μυκήτων που προκαλούν τις ασθένειες του ξύλου της αμπέλου. Η παρούσα εργασία έχει ως σκοπό να διερευνήσει την δυνατότητα ελέγχου του μύκητα Phaeomoniella chlamidospora, ενός από τους μύκητες που προκαλεί την Ίσκας των Νεαρών Πρέμνων, με την χρήση μιας σειράς μικροοργανισμών, ως βιολογικούς παράγοντες αντιμετώπισης. Χρησιμοποιήθηκαν πέντε μύκητες, εκ των οποίων τέσσερα στελέχη Fusarium oxysporum και ένα στέλεχος Trichoderma sp., και 4 βακτήρια, τα οποία ανήκουν στα είδη Pseudomonas citronellolis (EP2), Paraburkholderia eburnea (EP3), Paraburkholderia oxyphila (EP4) και Pseudomonas putida (Z13), τόσο σε πειράματα in vitro παρεμπόδισης σε τρυβλία, όσο και σε in vivo πειράματα παθογένειας σε κληματίδες ποικιλίας Cabernet Sauvignon, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι οι συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί μπορούν να δράσουν θετικά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της δράσης του παθογόνου μύκητα Phaeomoniella chlamidospora.
Abstract
Grapevine Trunk Diseases (GTDs), which include Petri Disease, are one of the biggest Phytopathological problems faced by grape growers. Many different factors are responsible for the spread of these diseases. In recent years, there has been an increase in research and publications concerning the use and effect of microorganisms used as biological control agents (BCAs) to combat the fungi that cause Grapevine Trunk Diseases. The purpose of this study is to investigate the possibility of controlling the fungus Phaeomoniella chlamidospora, one of the fungi that cause the Petri Disease, with the use of a series of microorganisms, as biological countermeasures. Five fungi were used, of which four strains of Fusarium oxysporum and one strain of Trichoderma sp., and 4 bacteria, which belong to the species Pseudomonas citronellolis (EP2), Paraburkholderia eburnea (EP3), Paraburkholderia oxyphila (EP4) and Pseudomonas putida (Z13), both for in vitro inhibition experiments in petri dishes, as well as for application of the microorganisms in vines of the Cabernet Sauvignon variety, in order to establish that the specific microorganisms can act positively in dealing with the effects of the pathogenic fungus Phaeomoniella chlamidospora.