Εμφάνιση απλής εγγραφής

Κατανάλωση κρέατος και προϊόντων του και επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου

dc.contributor.advisorKanellou, Anastasia
dc.contributor.authorΠαπαθανασίου, Ανδρέας
dc.date.accessioned2024-11-06T07:14:18Z
dc.date.available2024-11-06T07:14:18Z
dc.date.issued2024-10-24
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/7980
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-7812
dc.description.abstractΤο κρέας αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της διατροφής του ανθρώπου προσδίδοντας του απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι υψίστης σημασίας για τη φυσιολογική λειτουργία και ανάπτυξη του οργανισμού. Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση του κρέατος τη σημερινή εποχή έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν και αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες αναφέρουν, ότι εκτός από τα αναμφισβήτητα οφέλη που προκαλεί η κατανάλωση του κρέατος υπάρχει και συσχέτιση του με την εμφάνιση ορισμένων σοβαρών ασθενειών, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους. Οι ασθένειες με τις οποίες βρέθηκε να συνδέεται η κατανάλωση κρέατος είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος και ο διαβήτης τύπου 2. Όσον αφορά τη συσχέτιση της διατροφής με την εμφάνιση καρκίνου, αναφέρεται σε κάποιες μελέτες ότι η κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος βρέθηκε να συνδέεται κυρίως με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και ενδεχομένως και με άλλες μορφές καρκίνου. Τελευταία δεν είναι και σπάνια η τάση καταναλωτών για μείωση της κατανάλωσης κρέατος και αντικατάσταση του με δίαιτες πιο χορτοφαγικές ή και η συμπόρευση με τα πρότυπα της Μεσογειακής διατροφής ώστε να αποφευχθούν οι πιθανές αρνητικές επιδράσεις της κατανάλωσης του κρέατος. Στόχος της παρούσας εργασίας ήταν να μελετηθούν οι θετικές αλλά και οι αρνητικές επιδράσεις της κατανάλωσης κρέατος και προϊόντων του στην υγεία του ανθρώπου.el
dc.format.extent85el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΚρέαςel
dc.subjectΚατανάλωσηel
dc.subjectΆνθρωποςel
dc.subjectΥγείαel
dc.subjectΑσθένειεςel
dc.subjectΔιατροφήel
dc.titleΚατανάλωση κρέατος και προϊόντων του και επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπουel
dc.title.alternativeConsumption of meat and its products and effects on human healthel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeHOUHOULA, DIMITRA
dc.contributor.committeeTsakali, Efstathia
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedMeat is one of the basic components of the human diet providing essential nutrients that are important for the normal functioning and development of the body. According to several studies, it has been observed that the consumption of meat today has increased significantly compared to the past and it is expected to increase even more in the future. However, some studies report that in addition to the undoubted benefits of meat consumption it is also associated with the development of certain diseases, which causes concern among people. The diseases which meat consumption has been found to be associated are cardiovascular diseases, cancer and type 2 diabetes. Regarding the association of diet with cancer, some studies have reported that the consumption of red and processed meat was found to be mainly associated with colorectal cancer and possibly other kinds of cancer. Recently, it is not uncommon for consumers to reduce meat consumption and replace it with more vegetarian diets or to follow the standards of the Mediterranean diet in order to avoid negative effects of meat consumption. The aim of this study was to investigate the beneficial and the negative effects of consuming meat and its products on human health.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές