Εμφάνιση απλής εγγραφής

Μελέτη αντιμυκητιακής δράσης φυσικών εκχυλισμάτων

dc.contributor.advisorΚοντελές, Σπυρίδων
dc.contributor.advisorBatrinou, Anthimia
dc.contributor.authorΚρίσιλια, Σοφία Ευαγγελία
dc.date.accessioned2024-11-13T07:53:30Z
dc.date.available2024-11-13T07:53:30Z
dc.date.issued2024-07
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/8030
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-7862
dc.description.abstractΣτα πλαίσια του μαθήματος της διπλωματικής εργασίας πραγματοποιήθηκε μία εργαστηριακή μελέτη για τη χρήση ενός μοντέλου Saccharomyces cerevisiae που αποτελείται από τρία διαφορετικά βιομηχανικά στελέχη (ένα κρασί, μια μπύρα και ένα στέλεχος αρτοποιίας) για την αξιολόγηση της αντιμυκητιακής δράσης τεσσάρων οργανικών φυτικών εκχυλισμάτων (Hypericum perforatum 10% w/w, Pistacia lentiscus var. Chia 20% w/w, Rosmarinus officinalis 6% w/w και Origanum majorana). Κατά τη μελέτη, χρησιμοποιήθηκαν τρεις διαφορετικές μέθοδοι (διάχυση δίσκου άγαρ, προσδιορισμός κηλίδων και ανάλυση καμπύλης ανάπτυξης). Απόο τα τέσσερα εκχυλίσματα, μόνο το εκχύλισμα Rosmarinus officinalis (6% w/w ) εμφάνισε ανασταλτική δράση έναντι όλων των ελεγμένων στελεχών ζυμομύκητα στη μέθοδο διάχυσης δίσκου άγαρ. Στον προσδιορισμό κηλίδων, όλα τα εκχυλίσματα και τα έλαια-φορείς τους (ηλιέλαιο και καπρυλικό τριγλυκερίδιο) άσκησαν παρόμοια ήπια αντιμυκητιακή δράση. Τέλος, στην ανάλυση της καμπύλης ανάπτυξης, όλα τα εκχυλίσματα μείωσαν σημαντικά τον ρυθμό ανάπτυξης των ζυμών, αλλά αυτό δεν παρατηρήθηκε για τα έλαια-φορείς. Τα αποτελέσματα τόνισαν ότι είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη περισσότερες από μία μέθοδοι για τον έλεγχο της αντιμικροβιακής δράσης διαφορετικών ενώσεων. Επιλέον, τα τρία στελέχη ζύμης εμφάνισαν διαφορές στην ευαισθησία τους σε φαρμακευτικά αντιμυκητιακά, και οι ζύμες μπύρας και αρτοποιίας ήταν ανθεκτικές στην ιτρακοναζόλη. Τα αποτελέσματά της έρευνας υποδηλώνουν ότι θα μπορούσαμε να εξετάσουμε την πολλαπλή χρήση αυτών των φυσικών εκχυλισμάτων στη βιομηχανία τροφίμων ως πρόσθετα τροφίμων ή ακόμα και ως συντηρητικά για την καθυστέρηση της αλλοίωσης των τροφίμων.el
dc.format.extent73el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΑντιμυκητιακή δράσηel
dc.titleΜελέτη αντιμυκητιακής δράσης φυσικών εκχυλισμάτωνel
dc.title.alternativeStudy of antifungal activity of natural extractsel
dc.typeΜεταπτυχιακή διπλωματική εργασίαel
dc.contributor.committeeΚοντελές, Σπυρίδων
dc.contributor.committeeHOUHOULA, DIMITRA
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.contributor.masterΚαινοτομία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedDuring thesis course, a laboratory study was carried out using a Saccharomyces cerevisiae model consisting of from three different industrial strains (wine strain, beer strain and baker’s strain) to evaluate the antifungal activity of four organic plant extracts (Hypericum perforatum 10% w/w, Pistacia lentiscus var. Chia 20% w/w and Rosmarinus officinalis 6% w/w, Origanum majorana). At this study, we used three different methods (agar disc diffusion, spot identification and growth curve analysis). Among the four extracts, only the extracts of R. officinalis showed inhibitory activity against all the tested yeast strains in the agar disc diffusion method. In spot assay method, every plant extract and their carrier oils (sunflower oil and caprylic triglyceride) exerted similar mild antifungal activity. Furthermore, in the growth curve analysis, all extracts significantly reduced the growth rate of the yeasts, but this was not observed for the carrier oils. The results highlighted that they are important to consider more than one method to control the antimicrobial activity of different compounds. Additionally, the three yeast strains showed differences in their susceptibility to medicinal antifungals, and the yeasts beer and bakery yeasts were resistant to itraconazole. The results of the study that we could look at the multiple use of these natural extracts in the food industry as food additives or even as preservatives to delay food spoilage.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές