Μελέτη αντιμυκητιακής δράσης φυσικών εκχυλισμάτων
Study of antifungal activity of natural extracts
Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία
Συγγραφέας
Κρίσιλια, Σοφία Ευαγγελία
Ημερομηνία
2024-07Επιβλέπων
Κοντελές, ΣπυρίδωνBatrinou, Anthimia
Λέξεις-κλειδιά
Αντιμυκητιακή δράσηΠερίληψη
Στα πλαίσια του μαθήματος της διπλωματικής εργασίας πραγματοποιήθηκε μία
εργαστηριακή μελέτη για τη χρήση ενός μοντέλου Saccharomyces cerevisiae που
αποτελείται από τρία διαφορετικά βιομηχανικά στελέχη (ένα κρασί, μια μπύρα
και ένα στέλεχος αρτοποιίας) για την αξιολόγηση της αντιμυκητιακής δράσης
τεσσάρων οργανικών φυτικών εκχυλισμάτων (Hypericum perforatum 10% w/w,
Pistacia lentiscus var. Chia 20% w/w, Rosmarinus officinalis 6% w/w και
Origanum majorana). Κατά τη μελέτη, χρησιμοποιήθηκαν τρεις διαφορετικές
μέθοδοι (διάχυση δίσκου άγαρ, προσδιορισμός κηλίδων και ανάλυση καμπύλης
ανάπτυξης). Απόο τα τέσσερα εκχυλίσματα, μόνο το εκχύλισμα Rosmarinus
officinalis (6% w/w ) εμφάνισε ανασταλτική δράση έναντι όλων των ελεγμένων
στελεχών ζυμομύκητα στη μέθοδο διάχυσης δίσκου άγαρ. Στον προσδιορισμό
κηλίδων, όλα τα εκχυλίσματα και τα έλαια-φορείς τους (ηλιέλαιο και καπρυλικό
τριγλυκερίδιο) άσκησαν παρόμοια ήπια αντιμυκητιακή δράση. Τέλος, στην
ανάλυση της καμπύλης ανάπτυξης, όλα τα εκχυλίσματα μείωσαν σημαντικά τον
ρυθμό ανάπτυξης των ζυμών, αλλά αυτό δεν παρατηρήθηκε για τα έλαια-φορείς.
Τα αποτελέσματα τόνισαν ότι είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη περισσότερες
από μία μέθοδοι για τον έλεγχο της αντιμικροβιακής δράσης διαφορετικών
ενώσεων. Επιλέον, τα τρία στελέχη ζύμης εμφάνισαν διαφορές στην ευαισθησία
τους σε φαρμακευτικά αντιμυκητιακά, και οι ζύμες μπύρας και αρτοποιίας ήταν
ανθεκτικές στην ιτρακοναζόλη. Τα αποτελέσματά της έρευνας υποδηλώνουν ότι
θα μπορούσαμε να εξετάσουμε την πολλαπλή χρήση αυτών των φυσικών
εκχυλισμάτων στη βιομηχανία τροφίμων ως πρόσθετα τροφίμων ή ακόμα και ως
συντηρητικά για την καθυστέρηση της αλλοίωσης των τροφίμων.
Περίληψη
During thesis course, a laboratory study was carried out using a Saccharomyces
cerevisiae model consisting of from three different industrial strains (wine strain,
beer strain and baker’s strain) to evaluate the antifungal activity of four organic
plant extracts (Hypericum perforatum 10% w/w, Pistacia lentiscus var. Chia 20%
w/w and Rosmarinus officinalis 6% w/w, Origanum majorana). At this study, we
used three different methods (agar disc diffusion, spot identification and growth
curve analysis). Among the four extracts, only the extracts of R. officinalis showed
inhibitory activity against all the tested yeast strains in the agar disc diffusion
method. In spot assay method, every plant extract and their carrier oils (sunflower
oil and caprylic triglyceride) exerted similar mild antifungal activity. Furthermore,
in the growth curve analysis, all extracts significantly reduced the growth rate of
the yeasts, but this was not observed for the carrier oils. The results highlighted
that they are important to consider more than one method to control the
antimicrobial activity of different compounds. Additionally, the three yeast strains
showed differences in their susceptibility to medicinal antifungals, and the yeasts
beer and bakery yeasts were resistant to itraconazole. The results of the study that
we could look at the multiple use of these natural extracts in the food industry as
food additives or even as preservatives to delay food spoilage.