Αξιοποίηση γιγάρτων σταφυλής και μελέτη δυνητικών εφαρμογών στη βιομηχανία τροφίμων
Utilization of grape seeds and study of potential applications in the food industry
Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία
Συγγραφέας
Μαρούλη, Γεωργία
Ημερομηνία
2024-09-12Επιβλέπων
Κοντελές, ΣπυρίδωνΛέξεις-κλειδιά
Σταφύλι ; Γιγαρτέλαιο ; Grape ; Seeds ; Gigart ; Oil ; Γίγαρτα σταφυλής ; Λειτουργικό τρόφιμοΠερίληψη
Η Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών παράγει πληθώρα παραπροϊόντων, πολλά εκ των οποίων
χαίρουν ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών. Από τη Βιομηχανία του Οίνου, ως τέτοια,
προκύπτουν μεταξύ άλλων, τα γίγαρτα σταφυλής, τα οποία παρατηρείται ανά τα χρόνια, ότι έχουν
μεγάλο τεχνολογικό ενδιαφέρον, ως προς την εκχύλισή τους και το παραγόμενο γιγαρτέλαιο. Το
γιγαρτέλαιο, γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, θα μπορούσε δυνητικά να αξιοποιηθεί
ως φυσικό συντηρητικό τροφίμων και ζωοτροφών, ή και ως συμπλήρωμα διατροφής σε λειτουργικά
τρόφιμα. Στην προσεχή πτυχιακή εργασία, πρόκειται να εκπονηθεί μελέτη σχετική με την αξία, αλλά
και τις προοπτικές αξιοποίησης των γιγάρτων σταφυλής.
Περίληψη
The Food and Beverage Industry produces a multitude of by-products, many of which have special
quality characteristics. From the Wine Industry, as such, arise, among other things, grape seeds,
which have been observed over the years, to be of great technological interest, in terms of their
extraction and the produced grape seed oil. Grape seed oil (gigart oil), known for its antioxidant
properties, that could potentially be used as a natural food and animal feed, or as a nutritional
supplement in functional foods. In the upcoming thesis, a study related to the value, as well as the
prospects for the utilization of grape seeds, is to be prepared