dc.contributor.advisor | Kanellou, Anastasia | |
dc.contributor.author | Τσέλιου, Μυρσίνη | |
dc.date.accessioned | 2024-11-21T11:37:58Z | |
dc.date.available | 2024-11-21T11:37:58Z | |
dc.date.issued | 2024-09 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/8077 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-7909 | |
dc.description.abstract | Η διατροφική συμπεριφορά κατά κύριο λόγο συνδέεται και καθορίζεται από τον τρόπο σκέψης του ατόμου σε συσχέτιση με το περιβάλλον και τον εαυτό του, καθώς και για το πως νιώθει για τον ίδιο του τον εαυτό. Η κατάθλιψη έχει άμεση σχέση με τις διατροφικές διαταραχές, διότι συνυπάρχει με την μειωμένη εκτίμηση για τον εαυτό του ατόμου αλλά και το υπερβολικό άγχος.
Το συναισθηματικό φαγητό είναι μια φάση κατά την οποία παρόλο που το άτομο έχει καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες, εντούτοις συνεχίζει να επιθυμεί την περαιτέρω κατανάλωση τροφής, με στόχο να κρύψει κάποιο συναίσθημα, είτε αυτό είναι θετικό, είτε αρνητικό.
Το άγχος αλλάζει την ποιότητα της διατροφής, λόγω της εφαρμογής ανθυγιεινών διατροφικών μοτίβων, το οποίο αυξάνει ακόμη περισσότερο το άγχος. Επίσης, το άτομο στο τέλος βιώνει έναν φαύλο κύκλο άγχους - ανθυγιεινής διατροφής - αλλαγής εικόνας σώματος – κατάθλιψης. | el |
dc.format.extent | 67 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el | * |
dc.subject | Άγχος | el |
dc.subject | Διατροφική συμπεριφορά | el |
dc.subject | Συναισθηματική διατροφή | el |
dc.subject | Θρεπτικά συστατικά | el |
dc.subject | Αγχώδεις διαταραχές | el |
dc.subject | Διάθεση | el |
dc.title | Διατροφή και διάθεση | el |
dc.title.alternative | Food and mood | el |
dc.type | Πτυχιακή εργασία | el |
dc.contributor.committee | Tsakali, Efstathia | |
dc.contributor.committee | HOUHOULA, DIMITRA | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Τροφίμων | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
dc.description.abstracttranslated | Eating behaviour is primarily related to and determined by the way a person thinks in relation to his or her environment and self, as well as how he or she feels about himself or herself. Depression is directly related to eating disorders, because it goes hand in hand with both reduced self-esteem and excessive anxiety.
Emotional eating is a phase in which, although the person has met their nutritional needs, they still continue to want to eat more food in order to cover an emotion, whether positive or negative.
Anxiety changes the quality of eating due to the implementation of unhealthy eating patterns, which further increases the anxiety. Also, the person ends up living a vicious cycle of anxiety - unhealthy eating - body image change - depression. | el |