dc.contributor.advisor | Κοντελές, Σπυρίδων | |
dc.contributor.author | Πέππα, Μαργαρίτα | |
dc.contributor.author | Γκαμίλη, Άννα | |
dc.date.accessioned | 2024-11-21T11:58:29Z | |
dc.date.available | 2024-11-21T11:58:29Z | |
dc.date.issued | 2024-10-22 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/8080 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-7912 | |
dc.description.abstract | Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει σαν θέμα την κανέλα, τις φυτοχημικές ενώσεις που περιέχει και την ευεργετική επίδραση που ασκούν στον ανθρώπινο οργανισμό. Η κανέλα είναι γνωστή στο άνθρωπο από την αρχαιότητα και έχει χρησιμοποιηθεί ως μπαχαρικό, αρωματικό, αλλά και ως φάρμακο, θεραπευτικό αφέψημα. Η χημική της σύνθεση είναι πολυσύνθετη και παρουσιάσει ένα σημαντικό αριθμό ρητινωδών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένης της κινναμαλδεΰδης, του κιναμωμικού οξέος και εστέρων του, καθώς επίσης και πολλά αιθέρια έλαια, προκυανιδίνες και κατεχίνες. Η σύνθεση της μπορεί να διαφοροποιείται ποιοτικά και ποσοτικά ανάλογα με τη γεωγραφική προέλευση, τις συνθήκες επεξεργασίας, την ποικιλία και το μέρος του φυτού. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες η φαρμακευτική δράση της κανέλας και τα οφέλη που προσφέρει στην ανθρώπινη υγεία είναι σημαντικά. Παρουσιάζει αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδης, αντιμικροβιακή και αντικαταθλιπτική δράση, συμμετέχει στην αντιμετώπιση και την πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη, της ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων, καρκίνου και νευρολογικών διαταραχών, βοηθάει στη μείωση της χοληστερίνης και των λιπιδίων, προστατεύει από τις φυσικές και χημικές τοξίνες. | el |
dc.format.extent | 78 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Κανέλα | el |
dc.subject | Επίδραση | el |
dc.subject | Ανθρώπινος οργανισμός | el |
dc.title | Κανέλα : Φυτοχημικές ενώσεις και η ευεργετική επίδραση τους στον οργανισμό | el |
dc.title.alternative | Cinnamon : Phytochemical compounds and their beneficial effect on the body | el |
dc.type | Πτυχιακή εργασία | el |
dc.contributor.committee | Στρατή, Ειρήνη | |
dc.contributor.committee | Batrinou, Anthimia | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Τροφίμων | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων | el |
dc.description.abstracttranslated | The subject of this thesis is the cinnamon, the phytochemicals it contains and the beneficial effect they have on the human body. Cinnamon has been known to man since antiquity and has been used as a spice, aromatic, but also as a medicine, therapeutic decoction. It has a complex chemical composition with a significant number of resinous compounds, including cinnamaldehyde, cinnamic acid and its esters, as well as many essential oils, procyanidins and catechins. The composition of cinnamon can vary qualitatively and quantitatively depending on the geographical origin, processing conditions, variety and part of the plant. According to scientific studies, the medicinal effect of cinnamon and the benefits it offers to human health are significant. It has antioxidant, anti-inflammatory, antimicrobial and antidepressant activity, participates in the treatment and prevention of diabetes, the development of cardiovascular disease, cancer and neurological disorders, helps reduce cholesterol and protects against natural and chemical toxins. | el |