Εναλλακτικά τρόφιμα ως πηγές βιοδραστικών ενώσεων
Alternative foods as sources of bioactive compounds
Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία
Συγγραφέας
Μπαλός, Παναγιώτης
Ημερομηνία
2024-09Επιβλέπων
Κρίτση, ΕυτυχίαΛέξεις-κλειδιά
Βιοδραστικές ενώσεις ; Εναλλακτικά τρόφιμα ; Εδώδιμα έντομα ; ΜικροφύκηΠερίληψη
Στην παρούσα διπλωματική εργασία πραγματοποιείται μια εκτενής βιβλιογραφική ανασκόπηση με στόχο την ανάλυση των βιοδραστικών ενώσεων που εντοπίζονται σε εναλλακτικές πηγές τροφίμων, όπως τα φυτικής προέλευσης και τα εδώδιμα έντομα. Συγκεκριμένα, εξετάζεται το προφίλ των βιοδραστικών ενώσεων και οι ευεργετικές τους επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία. Επιπλέον, η εργασία διερευνά τους τρόπους ενσωμάτωσης αυτών των ενώσεων σε εναλλακτικά τρόφιμα καθώς και τις ευρύτερες επιπτώσεις της κατανάλωσής τους στην ανθρώπινη υγεία. Τέλος, εξετάζονται οι οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις της αξιοποίησης των εναλλακτικών τροφίμων, καθώς και η σημασία της ενημέρωσης των καταναλωτών για τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Η εργασία αποσκοπεί στην ανάδειξη της αυξανόμενης σημασίας των εναλλακτικών τροφίμων ως μια βιώσιμη και υγιεινή επιλογή διατροφής, ικανοποιώντας παράλληλα τις σύγχρονες τάσεις που συνδέουν την τροφή με την προαγωγή της υγείας και της ευεξίας. Οι διατροφικές ανάγκες συνεχώς εξελίσσονται με τέτοιο ρυθμό που πλέον αναζητούνται τρόφιμα που δεν θα είναι μόνο εύγευστα αλλά και ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία.
Περίληψη
The present thesis conducts an extensive literature review aiming to analyze the bioactive compounds found in alternative food sources, such as plants and edible insects. Specifically, it examines the profile of these bioactive compounds and their beneficial effects on human health, focusing on actions such as anticancer, antioxidant, and antibacterial properties. Additionally, the thesis explores ways to incorporate these compounds into alternative foods, such as microalgae and insects, as well as the broader impacts of their consumption on human health. Finally, it examines the economic, social, and environmental dimensions of utilizing alternative foods, and the importance of educating consumers about their beneficial properties. This thesis aims to highlight the growing importance of alternative foods as a sustainable and healthy dietary choice, while also satisfying contemporary trends that link food to promoting health and well-being. Dietary needs are constantly evolving at such a rate that people are now seeking foods that are not only tasty but also beneficial to human health.