Τα εδώδιμα έντομα στη βιομηχανία τροφίμων: Εφαρμογές και ενδεχόμενα ζητήματα ασφάλειας
Edible insects in the food industry: Applications and potential safety issues

Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία
Συγγραφέας
Μαυράκη, Βασιλική
Ημερομηνία
2025-02-10Επιβλέπων
Revelou, Panagiota-KyriakiΛέξεις-κλειδιά
Εντομοφαγία ; Οφέλη ; Βιομηχανικές επεξεργασίες ; Εφαρμογές εδώδιμων εντόμων ; Θέματα ασφάλειας ; Εδώδιμα έντομαΠερίληψη
Τα εδώδιμα έντομα είναι ένα καινοτόμο τρόφιμο σε πολλές χώρες καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπίδια και υψηλή διατροφική αξία προσδίδοντας πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι εύκολα στην καλλιέργειά τους και έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα με περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Παγκοσμίως καταναλώνονται 1000 έως 2000 είδη εντόμων.
Τα εδώδιμα έντομα βρίσκουν εφαρμογές ως καινοτόμα τρόφιμα ή ως συστατικά τροφίμων και ζωοτροφών. Καταναλώνονται είτε ολόκληρα κυρίως σε τροπικές χώρες, είτε ως προϊόντα με βάση τα έντομα που είναι το πιο σύνηθες σε αναπτυγμένες χώρες. Διάφοροι πιθανοί κίνδυνοι, μικροβιολογικοί, χημικοί, φυσικοί καθώς και κίνδυνοι αλλεργικών αντιδράσεων μπορούν να προκύψουν από την χρήση εδώδιμων εντόμων και των προϊόντων που παράγονται από αυτά. Για το λόγο αυτό, για να διασφαλίζεται η ασφάλεια τροφίμων και ζωοτροφών είναι απαραίτητο η εφαρμογή κατάλληλων μεθόδων επεξεργασίας οι οποίες απαιτούν αυξημένη εποπτεία.
Για την εκπόνηση της διατριβής έγινε διαχωρισμός των εννοιών σε κεφάλαια, ορίστηκαν τα περιεχόμενα, σύμφωνα με τα οποία στο αρχικό μέρος αναφέρεται εισαγωγικά η έννοια της εντομοφαγίας, ακολουθεί μία ιστορική αναδρομή για τα εδώδιμα έντομα, η διατροφική αξία και τα οφέλη στην υγεία από την κατανάλωσή τους και τα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη που απορρέουν από την χρήση των εδώδιμων εντόμων στη βιομηχανία τροφίμων. Απαριθμούνται τα είδη των εντόμων που καταναλώνονται κι αυτά που χρησιμοποιούνται στην βιομηχανία σε διάφορες χώρες παγκοσμίως καθώς και στις Δυτικές κοινω-νίες .Στην παρούσα διατριβή παρουσιάζονται τα εδώδιμα έντομα και τα προϊόντα με βάση αυτά ως καινοτόμες πηγές διατροφής, οι μέθοδοι επεξεργασίας τους στη βιομηχανία, και οι εφαρμογές τους τόσο στον τομέα των τροφίμων όσο των ζωοτροφών.
Στη συνέχεια αναφέρονται ενδεχόμενα θέματα ασφάλειας και οι κίνδυνοι που εμπεριέχονται στα εδώδιμα έντομα καθώς οι μέθοδοι αντιμετώπισής τους ώστε να τα καταστήσουν ασφαλή για τον άνθρωπο και τα ζώα.
Στο τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζεται η ανάπτυξη αγοράς των εδώδιμων εντόμων παγκοσμίως και κυρίως στον Ελλαδικό χώρο καθώς επίσης οι μελλοντικές προοπτικές για τα εδώδιμα έντομα στις Δυτικές κοινωνίες.
Στο τέλος της παρούσας διπλωματικής εργασίας υπάρχουν δύο παραρτήματα που την πλαισιώνουν και αφορούν τη διατροφική αξία των εδώδιμων εντόμων καθώς και τις μεθόδους επεξεργασίας που υφίστανται σε επίπεδο νοικοκυριού και στην βιομηχανία.
Περίληψη
Edible insects are an innovative food in many countries as they are high in protein, low in lipids and have high nutritional value, providing many health benefits. They are easy to cul-tivate and have a low environmental footprint with environmental, economic and social benefits. 1000 to 2000 species of insects are consumed worldwide.
Edible insects find applications as innovative foods or as food and feed ingredients. They are consumed either whole, mainly in tropical countries, or as insect-based products, which are most common in developed countries. Various potential risks, microbiological, chemi-cal, physical as well as risks of allergic reactions, can arise from the use of edible insects and products produced from them. For this reason, in order to ensure food and feed safety, it is necessary to apply appropriate processing methods that require increased supervision.
For the preparation of the thesis, the concepts were divided into chapters, the contents were defined, according to which the initial part introduces the concept of entomophagy, followed by a historical review of edible insects, the nutritional value and health benefits of their consumption and the economic, social and environmental benefits resulting from the use of edible insects in the food industry. The species of insects that are consumed and those that are used in industry in various countries worldwide as well as in Western socie-ties are listed. In this thesis, edible insects and products based on them are presented as in-novative sources of nutrition, their processing methods in the industry, and their applica-tions in both the food and feed sectors.
Then, potential safety issues and the risks inherent in edible insects are mentioned, as well as the methods of dealing with them to make them safe for humans and animals.
The last chapter presents the development of the edible insect market worldwide and main-ly in Greece, as well as the future prospects for edible insects in Western societies.
At the end of this thesis, there are two annexes that frame it and concern the nutritional value of edible insects as well as the processing methods that exist at the household level and in industry.