Εμφάνιση απλής εγγραφής

Κινητικές κατανάλωσης οξυγόνου σε οίνους Ελληνικών ποικιλιών

dc.contributor.advisorArapitsas, Panagiotis
dc.contributor.authorΣτεφανίδης, Στέφανος
dc.date.accessioned2025-03-07T06:25:41Z
dc.date.available2025-03-07T06:25:41Z
dc.date.issued2025-02-20
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/8619
dc.description.abstractΤο οξυγόνο αποτελεί χημικό στοιχείο με μεγάλη σημασία για τη διάρκεια ζωής των οίνων, αφού δύναται να αντιδράσει με το διαθέσιμο προς οξείδωση υπόστρωμα και να επιφέρει μη αναστρέψιμες μεταβολές στο οργανοληπτικό τους προφίλ, θεμιτές και μη. Στη παρούσα εργασία, οίνοι από ελληνικές ποικιλίες αμπέλου, και διαφορετικοί κλώνοι αυτών, μελετήθηκαν ως προς την ικανότητά τους να καταναλώσουν το O2. Μετά από έντονη οξυγόνωση, προσδιορίστηκε ο ρυθμός κατανάλωσής του, και στη συνέχεια έγινε προσπάθεια συσχετισμού των αποτελεσμάτων, με τα οινολογικά χαρακτηριστικά του κάθε οίνου. Για το σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκαν βασικές οινολογικές αναλύσεις στους προς εξέταση οίνους, όπως είναι η περιεκτικότητα σε SO2 και πολυφαινόλες, η τιμή του pH, προσδιορισμός χρώματος, κ.α. Η ποικιλία, ο κλώνος και το πρωτόκολλο ζύμωσης, φαίνεται να επηρεάζουν τη προτίμηση του οξυγόνου να αντιδράσει με το υπόστρωμα του οίνου. Μέσω του προσδιορισμού της τάσης των διαφορετικών οίνων για οξείδωση, γίνεται δυνατή η στοχευμένη προσέγγιση του κάθε οίνου ξεχωριστά, με σκοπό την καλύτερη προστασία από το οξυγόνο.el
dc.format.extent53el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΟξυγόνοel
dc.subjectΕλληνικές ποικιλίεςel
dc.subjectΑγιωργίτικοel
dc.subjectΜοσχοφίλεροel
dc.subjectΜοσχάτο Αλεξανδρείαςel
dc.subjectΚλώνοςel
dc.subjectΘειώδεςel
dc.subjectΠολυφαινόλεςel
dc.titleΚινητικές κατανάλωσης οξυγόνου σε οίνους Ελληνικών ποικιλιώνel
dc.title.alternativeKinetics of oxygen consumption of Greek winesel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeTataridis, Panagiotis
dc.contributor.committeeΔημοπούλου, Μαρία
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτώνel
dc.description.abstracttranslatedOxygen is a chemical element of great importance for the shelf life of wines, as it is able to react with the available substrate and induce irreversible alterations in their organoleptic profile, whether desirable or not. In this study, wines from different Greek varieties and different clones of them were investigated for their ability to consume oxygen. After intense oxygenation, the rate of oxygen consumption was determined and then, the results were correlated with the oenological characteristics of each wine. For this purpose, basic oenological analyses were carried out on the wines under examination, such as the content of SO2 and polyphenols, the pH value, color determination, etc. The variety, the clone and the inoculation protocol seem to play a role on the preference of oxygen to react with the wine substrate. By determining the tendency of different wines to get oxidized, a targeted approach to each wine individually becomes possible, with the aim of better protection from oxygen.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail
Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές