Εμφάνιση απλής εγγραφής

Το Σαββατιανό ως πολυδυναμική ποικιλία και οι σύγχρονες μέθοδοι οινοποίησής του

dc.contributor.advisorΜπερής, Ευάγγελος
dc.contributor.authorΚαλπογιαννακη, Παρασκευή
dc.contributor.authorΛιούμη, Ελένη
dc.date.accessioned2025-03-27T12:45:13Z
dc.date.available2025-03-27T12:45:13Z
dc.date.issued2025-02-28
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/8912
dc.description.abstractΤο Σαββατιανό είναι μία από τις σημαντικότερες και πιο διαδεδομένες οινοποιήσιμες λευκές ποικιλίες σταφυλιού στην Ελλάδα. Είναι αρκετά ανθεκτικό ως φυτό, με μέτρια παραγωγικότητα και μεγάλη προσαρμοστικότητα που του επιτρέπει να ευδοκιμεί σε πολλές περιοχές της χώρας. Παραδοσιακά, το Σαββατιανό έπαιξε καθοριστικό ρόλο ως βασική ποικιλία στη δημιουργία της Ρετσίνας, του φημισμένου ρητινώδους κρασιού από την περιοχή των Μεσογείων. Διαθέτει μακρά ιστορία και παράδοση στην Αττική. Παρόλα αυτά, το Σαββατιανό δεν είχε αναδειχθεί παλαιότερα ως μονοποικιλιακός οίνος αφού χρησιμοποιούταν κυρίως στην Ρετσίνα ή σε blends. Ωστόσο, οι εξελίξεις στις αμπελουργικές και οινοποιητικές τεχνικές οδήγησαν σε πιο ολοκληρωμένες αναπαραστάσεις του και ένας αυξανόμενος αριθμός μονοποικιλιακών κρασιών παράγονται πλέον κάθε χρόνο. Ένα κρασί από αυτή την ποικιλία διαθέτει συνήθως μέτριο αρωματικό χαρακτήρα και σώμα, καθώς και μέτρια οξύτητα. Ως ποικιλία αποδεικνύει σταδιακά την δυναμική της και φαίνεται πως μπορεί να δημιουργήσει πολλά διαφορετικά στυλ κρασιών όπως έχουν δείξει ποικίλες προσπάθειες διάφορων οινοπαραγωγών. Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, μπορεί να γίνει κατανοητό ότι το Σαββατιανό είναι από τις πιο σημαντικές, ανθεκτικές και πολυδυναμικές λευκές ποικιλίες του Ελληνικού αμπελώνα. Συνοψίζοντας, η παρούσα εργασία στοχεύει στη γνωριμία με την ποικιλία, τη μελέτη όλων των χαρακτηριστικών της ως φυτό και τον τρόπο οινοποίησης της με διαφορετικές μεθόδους. Πραγματοποιήθηκαν λοιπόν έξι διαφορετικές πειραματικές οινοποιήσεις της ποικιλίας και δημιουργήθηκαν έξι ξεχωριστές εκδοχές που αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά της και την προοπτική που έχει η συγκεκριμένη ποικιλία. Συγκεκριμένα, παράχθηκαν, από το αμπέλι μέχρι τις αναλύσεις στο εργαστήριο, ένα Σαββατιανό τυπικής συμβατικής οινοποίησης σε ανοξείδωτη δεξαμενή, ένα παλαιωμένο σε βαρέλι, ένα orange ήπιας παρέμβασης, μία ρετσίνα, ένα αφρώδες και ένας επιδόρπιος οίνος.el
dc.format.extent63el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΟίνοςel
dc.subjectΣαββατιανόel
dc.subjectΠολυδυναμική ποικιλίαel
dc.subjectΟινοποίησηel
dc.subjectΜέθοδοιel
dc.titleΤο Σαββατιανό ως πολυδυναμική ποικιλία και οι σύγχρονες μέθοδοι οινοποίησής τουel
dc.title.alternativeThe concept of Savatiano as a multi-dynamic grape variety and its modern winemaking methodsel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΕυαγγέλου, Αλεξάνδρα
dc.contributor.committeeΚεχαγιά, Δέσποινα
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτώνel
dc.description.abstracttranslatedSavatiano is one of the most important and widespread white grape varieties in Greece. It is a fairly resistant vine with moderate productivity and great adaptability, allowing it to thrive in many regions of the country. Traditionally, Savatiano played a crucial role as the main variety in the production of Retsina, the renowned resinous wine from the Mesogeia region. It has a long history and tradition in Attica. However, in the past, Savatiano was not widely recognized as a single-varietal wine, as it was primarily used in Retsina or blends. Nevertheless, advancements in viticultural and winemaking techniques have led to more refined representations of the variety, and an increasing number of single-varietal wines are now produced each year. A wine made from this variety typically exhibits a moderate aromatic profile and body, along with medium acidity. Over time, Savatiano has been proving its potential, demonstrating that it can produce a wide range of wine styles, as various winemakers' efforts have shown. Considering the above, it is evident that Savatiano is one of the most significant, resilient, and versatile (multi-dynamic) white grape varieties in the Greek vineyard. In summary, the present study aims to introduce the variety, examine all its characteristics as a plant, and explore its winemaking process using different methods. To achieve this, six experimental vinifications of the variety were conducted, resulting in six distinct versions that highlight its characteristics and potential. Specifically, from vineyard to laboratory analysis, the following wines were produced: a conventionally vinified Savatiano in a stainless-steel tank, an oak-aged version, an orange wine with minimal intervention, a Retsina, a sparkling wine, and a dessert wine.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές