Εμφάνιση απλής εγγραφής

Portulaca oleracea (Ανδράχλη η ολησθηρίς ή Πορτουλάκη η λαχανώδης): Ανασκόπηση στη σύσταση και στη χρήση της ως πηγή αντιοξειδωτικών και βιοδραστικών ουσιών

dc.contributor.advisorΣτρατή, Ειρήνη
dc.contributor.authorΜόσχου, Ελένη
dc.date.accessioned2021-07-22T16:58:38Z
dc.date.available2021-07-22T16:58:38Z
dc.date.issued2021-07-22
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/918
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-769
dc.description.abstractΤο τελευταίο διάστημα προέκυψε μία αυξανόμενη τάση στην εύρεση καινοτόμων τροφίμων και προϊόντων από είδη/ενώσεις που βρίσκονται στη φύση. Ως εκ τούτου, το «κυνήγι του θησαυρού» για την εύρεση αυτών των νέων πιθανών ειδών/ενώσεων είναι μεγάλης σημασίας. Η Ανδράχλη η ολησθηρίς ή Πορτουλάκη η λαχανώδης, ή κοινώς γλιστρίδα, πρόσφατα, έχει γίνει ένα από αυτά τα πιθανά είδη. Είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φυτό με πολλές αντιοξειδωτικές και βιοδραστικές ενώσεις, όπως βιταμίνες, καροτενοειδή και φαινολικές ενώσεις και λοιπά. Πιο συγκεκριμένα, η γλιστρίδα αποτελεί φυτό υψηλής θρεπτικής αξίας, σε σχέση με άλλα πράσινα φυτά, είναι πλούσια πηγή των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, και ιδιαίτερα του α-λινολενικού οξέος. Θεωρείται ως φαρμακευτικό βότανο/φυτό με ποικιλία ενώσεων που παίζουν ζωτικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία. Καθ 'όλη τη διάρκεια της ιστορίας, η αντράκλα έχει συμβάλει στην εξέλιξη πολλών γεωργικών τεχνικών και εφαρμογών και έχει τραβήξει την προσοχή λόγω των φυτοχημικών δυνατοτήτων της και της συμπεριφοράς της μεταξύ άλλων φυτών, όπως διαπιστώνεται στα επόμενα κεφάλαια. Περιέχει φυσικές αντιοξειδωτικές ενώσεις και το εκχύλισμά της μπορεί να χρησιμοποιηθεί, επίσης, ως πρόσθετο σε πολλά τρόφιμα. Αυτή η ανασκόπηση περιγράφει τη συμβολή της γλιστρίδας στην ανθρώπινη υγεία, τη συνεισφορά της στον τομέα της επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων και τη φυτοχημική σύστασή της όσον αφορά την περιεκτικότητα της σε φαινολικές ενώσεις, ωμέγα-3 λιπαρά και αμινοξέα, ανόργανα άλατα, βιταμίνες κ.λπ.el
dc.format.extent60el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectPortulaca oleraceael
dc.subjectΓλιστρίδαel
dc.subjectΑνδράχληel
dc.subjectΑντράκλαel
dc.subjectΓαλατσίδαel
dc.subjectΩμέγα 3 λιπαρά οξέαel
dc.subjectΒότανοel
dc.subjectΦαρμακευτικό φυτόel
dc.subjectΑντιοξειδωτικές ουσίεςel
dc.subjectΒιοδραστικές ενώσειςel
dc.subjectΛειτουργικό τρόφιμοel
dc.subjectΚαινοτόμο τρόφιμοel
dc.subjectΕκχύλισμαel
dc.subjectΠαγκόσμια Πανάκειαel
dc.subjectΚινέζικη ιατρικήel
dc.subjectΠορτουλάκη η λαχανώδηςel
dc.subjectΠρόσθετοel
dc.subjectΣυντηρητικόel
dc.subjectΦαινολικά οξέαel
dc.subjectΦλαβονοειδήel
dc.titlePortulaca oleracea (Ανδράχλη η ολησθηρίς ή Πορτουλάκη η λαχανώδης): Ανασκόπηση στη σύσταση και στη χρήση της ως πηγή αντιοξειδωτικών και βιοδραστικών ουσιώνel
dc.title.alternativePortulaca oleracea: Review of its composition and use as a source of antioxidants and bioactive substancesel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΣινάνογλου, Βασιλεία
dc.contributor.committeeHOUHOULA, DIMITRA
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedRecently, there has been a rising trend on finding innovative food and products from natural products. Therefore, the “treasure” chasing on finding those new potential species is of great magnitude. Portulaca oleracea with common name purslane, lately, has become one of those potential species. It is a widespread plant with many antioxidant and bioactive substances such as vitamins, carotenoids and phenolic compounds etc. More specifically, purslane is considered a plant of high nutritional value with a rich source of omega-3 fatty acids, and especially a-linolenic acid. It is considered as a medicinal herbal/plant with a variety of compounds that play a vital role at human health. Throughout history, purslane has contributed in the evolution of many agricultural techniques and practices and has drawn the attention due to its phytochemical profile. Purslane contains many natural antioxidant compounds and its extract can also be used as an additive in many foods. This review describes phytochemical composition of purslane with regards to its consistency of phenolic compounds, omega-3 fatty acids and amino acids, minerals, vitamins etc., as well as the contribution of its products in the industry of food science and technology, in human health and alimentation.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές