Εμφάνιση απλής εγγραφής

Ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά και τροφιμογενή παθογόνα: Η περίπτωση της Listeria monocytogenes

dc.contributor.advisorBatrinou, Anthimia
dc.contributor.authorΚουλουρίδη, Ελένη
dc.date.accessioned2021-07-28T07:43:51Z
dc.date.available2021-07-28T07:43:51Z
dc.date.issued2021-07
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/985
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-836
dc.description.abstractΟι Τροφιμογενείς παθογόνοι μικροοργανισμοί αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για τη βιομηχανία τροφίμων καθως μπορουν να προκαλέσουν ασθένειες ακόμα και το θάνατο σε μεγάλα μέρη του πληθυσμου, κυρίως στις ευπαθείς ομάδες. Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά είναι ένα φαινόμενο που εξελίσσεται ραγδαία και συμβάλλει στην επικινδυνότητα μιας τροφιμογενούς μόλυνσης. Στην παρούσα εργασία θα παρουσιαστούν οι βασικές ομάδες αντιβιοτικών και μερικοί από τους τρόπους δράσης τους. Επίσης οι τρόποι με τους οποίους οι μικροοργανισμοί αντιστέκονται στα αντιβιοτικά. Θα αναλυθούν κάποια από τα κυριότερα τροφιμογενή παθογόνα, τα χαρακτηριστικά τους, οι πιθανές πηγές επιμόλυνσης από αυτά και πως συνδέονται με επιδημίες. Η Listeria monocytogenes είναι ένα ψυχρότροφο βακτήριο που προκαλεί τη λιστερίωση, μια σπάνια, αλλά μεγάλης θνησιμότητας ασθένεια. Μπορεί να αναπτυχθεί στα προϊόντα που συντηρούνται υπό ψύξη και στα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής καθιστά δημοφιλή αυτά τα προϊόντα αυξάνοντας την πιθανότητα επιμόλυνσης με L.monocytogenes. Θα αναλυθούν οι πηγές επιμόλυνσης, η παθογένεια του μικροοργανισμού, οι τρόποι ανίχνευσης, αλλά και διάκρισης του από άλλα μη παθογόνα στελέχη και τα γενετικά στοιχεία που συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα του στα αντιβιοτικά. Τέλος, θα γίνει μια αναφορά, για τον τρόπο που προσεγγίζουν το πρόβλημα της χρήσης των αντιβιοτικών, ως αυξητικούς παράγοντες στη βιομηχανία κρέατος, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ΗΠΑ.el
dc.format.extent83el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el*
dc.subjectΤροφιμογενέςel
dc.subjectΠαθογόναel
dc.subjectΑνθεκτικότηταel
dc.subjectΑντιβιοτικάel
dc.subjectListeria monocytogenesel
dc.titleΑνθεκτικότητα στα αντιβιοτικά και τροφιμογενή παθογόνα: Η περίπτωση της Listeria monocytogenesel
dc.title.alternativeFoodborne pathogens and antibiotic resistance: The case of Listeria monocytogenesel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΣπηλιώτης, Βασίλης
dc.contributor.committeeΜάντης, Φώτιος
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedFoodborne pathogens, account for a big problem for the food industry, which can lead to severe illnesses and even death to a big part of the population. Antibiotic resistance is progressively evolving and makes foodborne illnesses even more dangerous. In this essay, the basic classes of antibiotics and their mechanisms of action will be presented. Also, the mechanisms in which, bacteria resist to antibiotics. Some of the most important foodborne pathogens, will be analysed and also their characteristics, the possible sources of contamination and some outbreaks in which they are involved. Listeria monocytogenes, is a psychrotrophic bacterium, that causes listeriosis, a rare but severe illness, with a high mortality rate. Its prevalence is very often in products that require refrigeration, and in Ready To Eat products. The modern way of living makes these products very popular and makes the possibility of contamination with L.monocytogenes, very possible. The sources of contamination will be also analyzed, the pathogenesis of the microorganism, some detection methods and the genetic elements that contribute to its antibiotic resistance. In the end of this essay, some comments will be mentioned, of how European Union and United States of America are dealing, with the problem of antibiotic misuse in the meat industry.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές