Εμφάνιση απλής εγγραφής

Τα σπορογόνα βακτήρια στα τρόφιμα: πρόσφατα δεδομένα

dc.contributor.advisorBatrinou, Anthimia
dc.contributor.authorΚωστανίκος, Κωνσταντίνος
dc.contributor.authorΜηζυθράς, Γρηγόριος
dc.date.accessioned2021-07-28T09:38:53Z
dc.date.available2021-07-28T09:38:53Z
dc.date.issued2021-07-08
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/992
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-843
dc.description.abstractΗ ταξινόμηση των αλλοιωγόνων σπορογόνων βακτηρίων είναι απαραίτητο να μελετάτε και να εμπλουτίζεται με νέα δεδομένα που προκύπτουν από εξελιγμένες μεθόδους ταυτοποιήσεις και απαρίθμησης των μικροοργανισμών που αναπτύσσονται σε διάφορους τύπους τροφίμων. Η ιδιότητα τον σπόρων να βλαστάνουν και να αναπτύσσονται επηρεάζει το σταθερό ή μη σταθερό μικροβιακό φορτίο στα θερμικός επεξεργασμένα τρόφιμα. Στην περίπτωση που το τρόφιμο είναι αρκετά μολυσμένο τότε παρατηρούνται μεταβολές στην υφή και την οσμή του, αύξηση ή μείωση του pH καθώς και παραγωγή αερίου. Οι μεταβολές αυτές ποικίλουν ανάλογα με το είδος της πρώτης ύλης (φυτό ή ζώο). Στην συνέχεια θα γίνει αναφορά για κάθε είδος τροφίμου (Γαλακτοκομικά, αρτοσκευάσματα, λαχανικά, κρεατοσκευάσματα καθώς και κονσερβοποιημένα) και στην αντίστοιχη μικροχλορίδα μικροοργανισμών που προσβάλλει κάθε τροφικό ξεχωριστά. Παράλληλα θα αναλυθεί η δομή και τα βασικά χαρακτηριστικά των σημαντικότερων σπορογόνων μικροοργανισμών όπως οι Bacillus cereus, Bacillus subtilis, sporolactobacillus, Clostridium perfringens, Clostridium difficile, Clostridium spp. καθώς και η διαδικασία κατά την οποία σχηματίζουν σπόρια στην επιφάνεια των τροφίμων και πως αυτή επηρεάζεται από τους εξωγενής παράγοντες. Τέλος θα γίνει αναφορά στις παλαιότερες αλλά και τις πλέον σύγχρονες μεθόδους ταυτοποιήσεις μικροοργανισμών που έχουν εξελιχθεί, όπως οι μοριακές τεχνικές, η μέθοδος της αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης (PCR / Polymerase Chain Reaction) και η μέθοδος ενζυμικής ανοσοπροσρόφησης (ELISA / Enzyme- Linked Immunosorbent Assay).el
dc.format.extent126el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/*
dc.subjectΣπορογόνα βακτήριαel
dc.titleΤα σπορογόνα βακτήρια στα τρόφιμα: πρόσφατα δεδομέναel
dc.title.alternativeSpore-forming bacteria in food:Recent datael
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΚοντελές, Σπυρίδων
dc.contributor.committeeΣπηλιώτης, Βασίλης
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedIt is necessary that altered sporogenic bacteria is studied and enhanced with new updated research data, resulting from advanced identification and methods of reorganization of microorganisms which develop in various types of food. Germ seeds have the capacity to germinate and develop, having an impact on the steady or non steady microbisic load of heat treated foods. We observe that when food is highly infected, there are changes in its texture and smell, a rise or fall in its pH, as well as changes in the production of gas. These changes vary depending on the type of raw material (plant or animal). Below will follow a reference to: a) each type of food (dairy, pastries, vegetables, meat products as well as canned food) b) the relevant microorganism’s microflora which infects each type of food separately. At the same time, a discussion will follow on the structure and basic features of Bacillus cereus, Bacillus subtilis, sporolactobacillus, Clostridium perfringens, Clostridium difficile, Clostridium spp., as well as the process by which the formation of spores on food surfaces is created and how this is influenced by external factors. Finally, a reference will be made to older but as well as to contemporary methods of identification of microorganisms which have been developed, such as the molecular techniques, the method of chain reaction, polumerase (PCR / Polymerase Chain Reaction), and the method of enzyme immunoabsorption (ELISA / Enzyme-Linked Immunosorbent Assay).el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές