• Ανίχνευση καζεϊνών αγελαδινού γάλακτος σε μητρικό γάλα με τη μέθοδο ELISA 

      Βρέλλου, Σουζάννα; Γκίνης, Μάριος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-10-03)
      Η απέκκριση πρωτεϊνών προερχόμενων από το αγελαδινό γάλα, στο μητρικό γάλα, ικανών να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις στα βρέφη, αποτελεί μέχρι σήμερα αμφιλεγόμενο ζήτημα, παρά την πληθώρα μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί ...
    • Ανίχνευση και ταυτοποίηση παθογόνων βακτηρίων σε δείγματα τροφίμων με τη χρήση καινοτόμων μοριακών τεχνικών 

      Μαγουλάς, Σωτήριος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-12)
      Οι τροφιμογενείς λοιμώξεις είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που αφορούν, τη βιομηχανία των τροφίμων και την παγκόσμια υγεία. Ο υψηλός αριθμός ετήσιων λοιμώξεων καθιστά την έγκαιρη και έγκυρη ανίχνευση των παθογόνων ...
    • Ανίχνευση νοθείας σε κρεατοσκευάσματα με μοριακές μεθόδους 

      Τσαντού, Πηνελόπη; Κούρος, Θωμάς (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-10-04)
      Το κρέας και τα προϊόντα με βάση το κρέας κατέχουν μια αξιοσημείωτη θέση στη διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής , της διακίνησης και εμπορίας ποικίλων προϊόντων . Η αύξηση ...
    • Ανίχνευση νοθείας στα τρόφιμα με χρήση μοριακών μεθόδων 

      Τσόλης, Φίλιππος-Ηλίας (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-02-12)
      Η νοθεία των τροφίμων είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο απασχολεί εδώ και χρόνια τόσο τους καταναλωτές όσο και τους αρμόδιους φορείς. Οι επιχειρήσεις, προκειμένου να αυξήσουν το κέρδος τους χρησιμοποιούν δόλιες πρακτικές ...
    • Ανίχνευση-ταυτοποίηση γονιδίων αντοχής Klebsiella pneumoniae σε τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης με μεθόδους μοριακής βιολογίας 

      Θεοχαρίδη, Νικολέττα-Αργυρώ; Μπαλτά, Ηλιάνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-02-28)
      Η εμφάνιση ανθεκτικών στα αντιμικροβιακά στελεχών, όπως το Klebsiella pneumoniae στην στον κλάδο των τροφίμων είναι ανησυχητική. Ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν να προσδιοριστεί η συχνότητα εμφάνισης του Klebsiella ...
    • Αντιβιοτικά σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης 

      Παπαδάκη, Λυδία Ζωή; Σαρικάγια, Ελισάβετ (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-05)
      Στην παρούσα πτυχιακή εργασία το θέμα είναι τα αντιβιοτικά σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Τα αντιβιοτικά εισήχθησαν στην ιατρική στις αρχές του 20ου αιώνα και πολύ σύντομα βρήκαν εφαρμογή και στον χώρο της κτηνοτροφίας. ...
    • Αντιβιοτικά στο κρέας και στα κρεατοσκευάσματα 

      Νασόπουλος, Σπυρίδων; Σκουρλής, Ευθύμιος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-03-05)
      Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει σαν θέμα τα αντιβιοτικά στο κρέας και στα κρεατοσκευάσματα. Είναι γεγονός ότι η ανακάλυψη των αντιβιοτικών στις αρχές του 20ου αιώνα έδωσε στον άνθρωπο τη δυνατότητα να καταπολεμήσει λοιμώξεις ...
    • Αντιμικροβιακή δράση μεταβολιτών οξυγαλακτικών βακτηρίων 

      Μόσχου, Δήμητρα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022)
      Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας ήταν η ανίχνευση πιθανής αντιμικροβιακής δράσης των μεταβολικών προϊόντων των οξυγαλακτικών βακτηρίων έναντι παθογόνων βακτηρίων τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με ...
    • Αντιοξειδωτικά στα τρόφιμα και τρόπος επίδρασης τους στον ανθρώπινο οργανισμό 

      Χαριδήμου, Μαρία; Κοντολαίμη, Άντρη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-04)
    • Αντιοξειδωτικές δράσεις από διάφορα φυσικά εκχυλίσματα 

      Ψαρόπουλος, Ιάκωβος; Γρηγοράτος, Χριστόφορος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-10-04)
    • Βιβλιογραφική ανασκόπηση στη διατροφική τοξικολογία με έμφαση στο ακρυλαμίδιο 

      Μενοίκου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-29)
      Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η βιβλιογραφική ανασκόπηση στη διατροφική τοξικολογία με έμφαση στο ακρυλαμίδιο. Η τοξικότητα ενός τροφίμου αναφέρεται στην παρουσία ουσιών που είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο, ...
    • Βιβλιογραφική ανασκόπηση του ρόλου του εντερικού μικροβιώματος στους αθλητές 

      Ζωγράφος, Αλέξανδρος; Πολυμενάκου, Φωτείνη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-06)
      Στόχος όλων των επαγγελματιών αθλητών αποτελεί διαχρονικά η βελτιστοποίηση των επιδόσεων τους. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες έχουν αυξηθεί με το επιβαρυμένο πρόγραμμα αγώνων που καλούνται ...
    • Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα: άνθρωπος και περιβάλλον 

      Πασιανίδη, Κυριακή (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09)
      Στην παρούσα εργασία πραγματοποιείται μία λεπτομερής ανάλυση του αμφιλεγόμενου θέματος των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ). Με σκοπό το θέμα του έργου να αναλυθεί πλήρως θα δοθούν εκτενείς απαντήσεις σε ερωτήματα ...
    • Διατροφική τοξικολογία κατά την επεξεργασία των τροφίμων 

      Άστον, Στέλλα Ανν; Ρηγόπουλος, Ηλίας (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-25)
      Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η διατροφική τοξικολογία κατά την επεξεργασία των τροφίμων. Η τοξικότητα των τροφίμων οφείλεται σε επιβλαβείς για τον άνθρωπο ουσίες. Διακρίνονται: i) σε θρεπτικά συστατικά, ...
    • Διερεύνηση του ρόλου των αντιβιοτικών στην επιστήμη των τροφίμων 

      Μπαρμπέρης, Δημήτρης; Λιούλης, Φανούρης (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-07)
      Αυτή η βιβλιογραφική ανασκόπηση παρέχει μια εις βάθος ανάλυση των αντιβιοτικών, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού, των μηχανισμών δράσης και της τρέχουσας χρήσης τους σε ιατρικές και γεωργικές πρακτικές. Η ανασκόπηση ...
    • Δράση οξυγαλακτικών βακτηρίων από προβιοτικά του εμπορίου 

      Μαυροκεφαλίδου, Ηλιάνα Νόνα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-13)
      Η παρούσα πτυχιακή εργασία, εκπονήθηκε στο πολυδύναμο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας της σχολής Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Τα πειράματα εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια του εαρινού ...
    • Εξέλιξη των τροφίμων. Ασφάλεια και νέες τάσεις 

      Μυλόρδου, Πολυξένη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-10-28)
      Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η εξέλιξη των τροφίμων, η ασφάλεια και οι νέες διατροφικές τάσεις που παρουσιάζονται. Ο άνθρωπος μέσα από τη διατροφή του λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ώστε να ...
    • Επίδραση της διατροφής στο οξειδωτικό στρες 

      Ζωγράφος, Μάριος- Αθανάσιος; Μιχαλόπουλος, Μιχαήλ (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-11)
    • Επίδραση της διατροφής στο οξειδωτικό στρες 

      Ζέκιαϊ, Αρμελίντα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03)
      Η ελεύθερη ρίζα είναι ένα άτομο ή μόριο που περιέχει ένα ή περισσότερα ασύζευκτα ηλεκτρόνια και είναι ικανό για ανεξάρτητη ύπαρξη. Υπάρχουν ενδογενείς ελεύθερες ρίζες αλλά μπορούν να παραχθούν και από εξωγενείς παράγοντες. ...
    • Ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας στην ανθρώπινη υγεία 

      Ψυχή, Σταυρούλα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-12)
      Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι οι ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας στην ανθρώπινη υγεία. Η μαστίχα (Pistacia Lentiscus var Chia) καλλιεργείται αποκλειστικά στο νότιο τμήμα του νησιού της Χίου. Οι ιδιαίτερες ...