Εξέλιξη των τροφίμων. Ασφάλεια και νέες τάσεις
Evolution of Food Safety and New Trends
Evolution of food safety and new trends
Evolution of food safety and new trends

Λέξεις-κλειδιά
Λειτουργικά τρόφιμα ; Υπερτροφές ; Πρόσθετες ουσίες ; Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα ; Ασφάλεια τροφίμων ; Εξέλιξη τροφίμωνΠερίληψη
Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η εξέλιξη των τροφίμων, η
ασφάλεια και οι νέες διατροφικές τάσεις που παρουσιάζονται. Ο άνθρωπος μέσα
από τη διατροφή του λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ώστε να
ανταποκριθεί στις ημερήσιες ενεργειακές απαιτήσεις του, αλλά και να διατηρήσει
την υγεία του. Η βιομηχανία τροφίμων για να εξασφαλίσει την ποιότητα και την
ασφάλεια των τροφίμων έχει αναπτύξει συστήματα διασφάλισης της ποιότητας
όπως HACCP και πρότυπα ISO. Τα συστήματα αυτά είναι πλαισιωμένα από αυστηρά
πρωτόκολλα όπου η επιχείρηση καλείται να ακολουθήσει. Ένας σύγχρονος
διαδεδομένος όρος είναι τα λειτουργικά τρόφιμα, τα οποία διαθέτουν
πλεονεκτήματα για την βελτίωση ή τη διατήρηση της υγείας των ανθρώπων.
Διακρίνονται σε εμπλουτισμένα, ενισχυμένα και τρόφιμα που έχουν δεχθεί
αντικατάσταση. Ως υπερτροφές καλούνται τρόφιμα μεγάλης συγκέντρωσης
θρεπτικών συστατικών με ιδιάζουσα διατροφική αξία, όπως προϊόντα μελισσοκομία,
πράσινες τροφές, ορισμένα φρούτα, ξηροί καρποί, βότανα και μπαχαρικά. Για
παράδειγμα: μύρτιλλο, βαλεριάνα, στέβια, εχινάτσια, τζίντζερ, σπιρουλίνα,
ιπποφαές.Πρόσθετες ουσίες που ενισχύουν τα λειτουργικά ή διατροφικά
χαρακτιστικά του τροφίμου: χρωστικές, συντηρητικά, αντιοξειδωτικά,
γαλακτωματοποιητές, σταθεροποιητές, πηκτωματογώνα, διογκωτικά, γλυκαντικά.
Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα τα οποία δημιουργούνται από ανασυνδυασμό του
γενετικού κώδικα ώστε να βελτιώσει τα χαρακτηριστικά του προϊόντος: αντοχή στις
μικροβιακές και παρασιτικές μολύνσεις, λιγότερη περιβαλλοντική ρύπανση,
βελτίωση του οργανοληπτικού χαρακτήρα, αύξηση θρεπτικών αρχών, ευκολότερη
επεξεργασία τροφίμων. Η συσκευασία, πλαστική, γυάλινη, μεταλλική και χάρτινη
σχετίζεται με την ασφάλεια, την τιμή και την ευκολία χρήσης του τροφίμου.
Περίληψη
The topic of this dissertation is the evolution of food, safety and the new dietary
trends that are presented. Man through his diet receives the necessary nutrients to
meet his daily energy requirements, but also to maintain his health. The food industry
has developed quality assurance systems such as HACCP and ISO standards to ensure
food quality and safety. These systems are framed by strict protocols where the
company is required to follow. A modern common term is functional foods, which
have benefits for improving or maintaining human health. They are distinguished in
fortified, fortified and replaced foods. Superfoods are foods with a high concentration
of nutrients with a special nutritional value, such as beekeeping products, green foods,
certain fruits, nuts, herbs and spices. For example: bilberry, valerian, stevia, echinacea,
ginger, spirulina, sea buckthorn. Additives that enhance the functional or nutritional
properties of food: dyes, preservatives, antioxidants, emulsifiers, stabilizers,
sweeteners, sweeteners, sweeteners. Genetically modified foods that are created by
recombination of the genetic code to improve the characteristics of the product:
resistance to microbial and parasitic infections, less environmental pollution,
improved organoleptic character, increased nutritional principles, easier food
processing. Packaging, plastic, glass, metal and paper is related to the safety, price and
ease of use of food.