Εμφάνιση απλής εγγραφής

Εξέλιξη των τροφίμων. Ασφάλεια και νέες τάσεις

dc.contributor.advisorHOUHOULA, DIMITRA
dc.contributor.authorΜυλόρδου, Πολυξένη
dc.date.accessioned2021-10-29T05:33:44Z
dc.date.available2021-10-29T05:33:44Z
dc.date.issued2021-10-28
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/1451
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-1302
dc.description.abstractΤο θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η εξέλιξη των τροφίμων, η ασφάλεια και οι νέες διατροφικές τάσεις που παρουσιάζονται. Ο άνθρωπος μέσα από τη διατροφή του λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ώστε να ανταποκριθεί στις ημερήσιες ενεργειακές απαιτήσεις του, αλλά και να διατηρήσει την υγεία του. Η βιομηχανία τροφίμων για να εξασφαλίσει την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων έχει αναπτύξει συστήματα διασφάλισης της ποιότητας όπως HACCP και πρότυπα ISO. Τα συστήματα αυτά είναι πλαισιωμένα από αυστηρά πρωτόκολλα όπου η επιχείρηση καλείται να ακολουθήσει. Ένας σύγχρονος διαδεδομένος όρος είναι τα λειτουργικά τρόφιμα, τα οποία διαθέτουν πλεονεκτήματα για την βελτίωση ή τη διατήρηση της υγείας των ανθρώπων. Διακρίνονται σε εμπλουτισμένα, ενισχυμένα και τρόφιμα που έχουν δεχθεί αντικατάσταση. Ως υπερτροφές καλούνται τρόφιμα μεγάλης συγκέντρωσης θρεπτικών συστατικών με ιδιάζουσα διατροφική αξία, όπως προϊόντα μελισσοκομία, πράσινες τροφές, ορισμένα φρούτα, ξηροί καρποί, βότανα και μπαχαρικά. Για παράδειγμα: μύρτιλλο, βαλεριάνα, στέβια, εχινάτσια, τζίντζερ, σπιρουλίνα, ιπποφαές.Πρόσθετες ουσίες που ενισχύουν τα λειτουργικά ή διατροφικά χαρακτιστικά του τροφίμου: χρωστικές, συντηρητικά, αντιοξειδωτικά, γαλακτωματοποιητές, σταθεροποιητές, πηκτωματογώνα, διογκωτικά, γλυκαντικά. Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα τα οποία δημιουργούνται από ανασυνδυασμό του γενετικού κώδικα ώστε να βελτιώσει τα χαρακτηριστικά του προϊόντος: αντοχή στις μικροβιακές και παρασιτικές μολύνσεις, λιγότερη περιβαλλοντική ρύπανση, βελτίωση του οργανοληπτικού χαρακτήρα, αύξηση θρεπτικών αρχών, ευκολότερη επεξεργασία τροφίμων. Η συσκευασία, πλαστική, γυάλινη, μεταλλική και χάρτινη σχετίζεται με την ασφάλεια, την τιμή και την ευκολία χρήσης του τροφίμου.el
dc.format.extent103el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΛειτουργικά τρόφιμαel
dc.subjectΥπερτροφέςel
dc.subjectΠρόσθετες ουσίεςel
dc.subjectΓενετικά τροποποιημένα τρόφιμαel
dc.subjectΑσφάλεια τροφίμωνel
dc.subjectΕξέλιξη τροφίμωνel
dc.titleΕξέλιξη των τροφίμων. Ασφάλεια και νέες τάσειςel
dc.title.alternativeEvolution of Food Safety and New Trendsel
dc.title.alternativeEvolution of food safety and new trendsel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΑντωνόπουλος, Διονύσιος
dc.contributor.committeeΤριάντη, Μυρτώ
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedThe topic of this dissertation is the evolution of food, safety and the new dietary trends that are presented. Man through his diet receives the necessary nutrients to meet his daily energy requirements, but also to maintain his health. The food industry has developed quality assurance systems such as HACCP and ISO standards to ensure food quality and safety. These systems are framed by strict protocols where the company is required to follow. A modern common term is functional foods, which have benefits for improving or maintaining human health. They are distinguished in fortified, fortified and replaced foods. Superfoods are foods with a high concentration of nutrients with a special nutritional value, such as beekeeping products, green foods, certain fruits, nuts, herbs and spices. For example: bilberry, valerian, stevia, echinacea, ginger, spirulina, sea buckthorn. Additives that enhance the functional or nutritional properties of food: dyes, preservatives, antioxidants, emulsifiers, stabilizers, sweeteners, sweeteners, sweeteners. Genetically modified foods that are created by recombination of the genetic code to improve the characteristics of the product: resistance to microbial and parasitic infections, less environmental pollution, improved organoleptic character, increased nutritional principles, easier food processing. Packaging, plastic, glass, metal and paper is related to the safety, price and ease of use of food.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές