Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα: άνθρωπος και περιβάλλον
Genetically modified foods: humans and environment
Λέξεις-κλειδιά
Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα ; Νομοθεσία τροφίμων ; Απόψεις καταναλωτώνΠερίληψη
Στην παρούσα εργασία πραγματοποιείται μία λεπτομερής ανάλυση του αμφιλεγόμενου θέματος των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ). Με σκοπό το θέμα του έργου να αναλυθεί πλήρως θα δοθούν εκτενείς απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Τι είναι τα ΓΤΟ; Ποιοι οι λόγοι δημιουργίας τους; Ποιες μεθόδους χρησιμοποιούμε σήμερα ; Ποιες οι επιδράσεις τους στον άνθρωπό αλλά και το περιβάλλον; Η καλλιέργεια των ΓΤΦ , αυξήθηκε με εκθετικούς ρυθμούς μεταξύ του 1996 και 2005. Ο κυριότερος λόγος για αυτή την αύξηση ήταν η επίλυση του, συνεχούς, αυξανόμενου προβλήματος της διατροφής του ανθρώπου, πλέον ένα μεγάλο ποσοστό της ανθρώπινης αλλά και της κτηνοτροφικής διατροφής να προέρχεται από ΓΤΤ. H τεράστια βιομηχανία των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων ισχυρίζεται πως τα τρόφιμά που παράγουν είναι ασφαλή προς κατανάλωση. Ωστόσο, δεν αποτελούν λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι αναγκαίες πειραματικές μελέτες για την απόδειξη αυτού του ισχυρισμού. Στο παρόν έργο έχουν συλλεχθεί επιστημονικές μελέτες από αξιόπιστες επιστημονικές και βιβλιογραφικές πηγές με σκοπό την παροχή αξιόπιστων πληροφοριών, ώστε να παρθεί ένα επιστημονικά ορθό και έγκυρο συμπέρασμα.
Η διάρθρωση της εργασίας ακολουθεί την παρακάτω μορφή:
Αρχικά, πραγματοποιείται μια επεξήγηση σχετικά με το τι είναι τα ΓΤΤ και τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται. Έπειτα πραγματοποιείται εκτενής αναφορά στα οφέλη και τις επιπτώσεις που έχουν για τον άνθρωπο καθώς και για την επιστήμη . Στην συνέχεια, θα αναλυθεί η νομοθεσία που αφορά τα ΓΤΤ σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και σε ευρωπαϊκό δηλαδή στις ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ελλάδα.
Τέλος, δεν παραλείπεται η αναφορά στην αντίδραση του κοινού για τα ΓΤΤ.
Περίληψη
In this paper is a detailed analysis on the controversial topic of genetically modified organisms (GMOs) . In order to fully analyse the topic of the project, extensive answers will be given to questions such as: What are GMOs? What are the reasons for their creation? What are the reasons why they were created? What are their effects on man and the environment? The cultivation of GMOs increased exponentially between 1996 and 2005. The main reason for this increase was to solve the ever-increasing problem of human nutrition, now that a large proportion of human and livestock food is derived from GM crops. The huge GM food industry claims that the food they produce is safe to eat. However, there are many who argue that the necessary experimental studies to prove this claim have not been carried out. In this project, scientific studies have been collected from reliable scientific and bibliographical sources in order to provide reliable information to reach a scientifically correct and valid conclusion.
The structure of the paper follows the following format:
First, an explanation is given on what GMOs are and how they are created. The first part of the paper explains how they are created and what they are, followed by an extensive discussion of the benefits and impacts they have on humans and the environment. Then, the legislation concerning GMOs at global level as well as at European level, i.e. in the USA, the European Union and Greece, will be analysed.
Finally, reference to the public's reaction to GMOW is not omitted.