Η συμβολή των δεικτών NOVA και Nutri-score στην ενημέρωση του καταναλωτή
The impact of Nova and Nutri-Score label on consumers’ information
Keywords
NOVA ; Nutri-Score ; Επεξεργασία τροφίμων ; Διατροφική ετικέτα ; Υπερ-επεξεργασμένα Τρόφιμα ; Μη μεταδοτικές ασθένειεςAbstract
Η παρούσα πτυχιακή εξετάζει την αντικατάσταση των επεξεργασμένων με λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα και την σύνδεση τους με τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες με την βοήθεια της ταξινόμησης NOVA, όπως και την επίδραση της διατροφικής μπροστινής ετικέτας Nutri-Score στην επιλογή θρεπτικότερων τροφίμων. Αναλύονται οι κατηγορίες του συστήματος ταξινόμησης NOVA και οι επιπτώσεις των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στην υγεία του ανθρώπου, μέσω των αποτελεσμάτων από έρευνες που έγιναν παγκοσμίως. Αναλύεται ο αλγόριθμος της διατροφικής ετικέτας μπροστινής όψης Nutri-Score ο οποίος χρησιμοποιεί ένα σύνολο θετικών και αρνητικών συστατικών για να αποδώσει το διατροφικό προφίλ του τροφίμου, βάσει μιας κλίμακας 5 χρωμάτων-γραμμάτων, η εφαρμογή της στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και οι προβληματισμοί των Ελλήνων παραγωγών για τα τοπικά προϊόντα. Έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 455 ερωτηθέντων ανέδειξε την πολύτιμη βοήθεια των διατροφικών ετικετών μπροστινής όψης, αφού το 60,4% των συμμετεχόντων απάντησε πως τις συμβουλεύεται πάντα την ώρα της αγοράς, το 36,3% μερικές φορές και από το σύνολο αυτών το 59,2% υποστήριξε πως αποτελούν απαραίτητο εργαλείο επιλογής τροφίμων. Επίσης το 53,4% δεν καταναλώνει προ-παρασκευασμένα τρόφιμα σε εβδομαδιαία βάση, ενώ το 53,8% καταναλώνει γλυκίσματα 1-2 φορές την εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι το 97,8% γνωρίζει τις επιπτώσεις των επεξεργασμένων τροφίμων στην υγεία. Περισσότερες από 40 ανεξάρτητες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει πως το Nutri-Score συμβάλει στην επιλογή θρεπτικότερων επιλογών για το καλάθι του καταναλωτή, ενώ το σύστημα NOVA δεν έχει μελετηθεί ακόμα επαρκώς στους καταναλωτές. Τα δύο αυτά συστήματα αλληλοσυμπληρώνονται, εξετάζοντας διαφορετικές διαστάσεις της υγείας, με το Nutri-Score να προσδιορίζει την διατροφική ποιότητα των τροφίμων και το σύστημα NOVA να αναλύει την έννοια της επεξεργασίας. Παρόλα αυτά κρίνεται αναγκαία η περαιτέρω έρευνα για την εξακρίβωση της συμβολής τους στην ελληνική αγορά, στην επιλογή διατροφικά ποιοτικότερων τροφίμων, με σκοπό την μείωση του κινδύνου των μη μεταδοτικών ασθενειών και των θανάτων.
Abstract
The objective of this study is to examine the increased consumption of ultra-processed foods in the diet and their association with non-communicable diseases, supported by the NOVA classification, as well as the function of Nutri-Score, a front-of-pack label, and its contribution to the choice of more nutritious foods. The 4 NOVA foods groups and the effects of ultra-processed foods on human health are analyzed, through the review of research results conducted worldwide. The algorithm of the front-of-pack nutritional label Nutri-Score is analyzed, which uses a set of positive and negative ingredients to render the food’s nutritional profile based on a 5-color scale, also its application in other European countries and the concerns of Greek producers about the local products. A survey conducted among 455 respondents showed the valuable help of the front-of-pack nutritional labels, as 60.4% of the participants answered that they always consult them at the time of purchase, 36.6% sometimes consult them and from the total, 59.2% argued that they are an essential food selection tool. Also, 53.4% do not consume pre-prepared foods weekly, while 53.8% consume sweets 1-2 times a week, despite the fact that 97.8% are aware of the health effects of processed foods. More than 40 independent scientific studies have shown that the Nutri-Score helps to choose more nutritious options for the consumer’s basket, while the NOVA system has not yet been studied on consumers adequately. These two systems complement each other, as they examining different dimensions of health, the Nutri-Score determining food nutritional quality and the NOVA classification analyzing the degree of processing. Nevertheless, further research is needed to verify their contribution to the Greek market, in the selection of nutritionally accepted foods, as to reduce the possible risk of non-communicable diseases and deaths.