Browsing Μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες - Καινοτομία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων by Title
Now showing items 71-90 of 92
-
Παραγωγή και διανομή donuts, έτοιμων προς κατανάλωση αλλά και κατεψυγμένων: Μελέτη επικινδυνότητας – κρίσιμα σημεία ελέγχου - Έρευνα ικανοποίησης πελάτη
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09)Ο κλάδος της Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής είναι ένας από τους δυναμικότερους κλάδους στο χώρο της εστίασης και κατέχει πρωταρχικό ρόλο στην βιομηχανία των τροφίμων. Γι αυτό τον λόγο κι ολοένα αυξάνεται ο ανταγωνισμός στον ... -
Παρακολoύθηση των μεταβολών του πληθυσμού Cronobacter sakazakii σε παιδική τροφή εμπλουτισμένη με προβιοτικά κατά τη διάβαση του απο εξομοίωση βρεφικού γαστρεντερικού συστήματος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-08-31)Το δυνητικά παθογόνο βακτήριο Cronobacter sakazakii εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των βρεφών κυρίως της 1ης βρεφικής ηλικίας – έως 6 μηνών. Στην συγκεκριμένη εργασία εμπορικά διαθέσιμη βρεφική τροφή ... -
Πόσιμη αλόη. Οφέλη και πιθανοί κίνδυνοι από την κατανάλωσή της. Κρίσιμα σημεία ελέγχου στην παραγωγική διαδικασία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-30)Η Aloe Vera, ένα χυμώδες πολυετές και ανθεκτικό στην ξηρασία φυτό, είναι πολύ γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Λόγω αυτών των ιδιοτήτων παράγονται και κυκλοφορούν στην αγορά αρκετά σκευάσματα ... -
Προαπαιτούμενα και κρίσιμα σημεία ελέγχου σε σχολική μονάδα μαζικής εστίασης. Καταγραφές τροφιμογενών λοιμώξεων, πιθανές αιτίες και προτάσεις πρόληψής τους
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03)Όλοι οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων τροφίμων είναι υποχρεωμένοι από τη νομοθεσία να εφαρμόζουν ένα σύστημα, το οποίο εντοπίζει, αξιολογεί και ελέγχει τους κινδύνους που είναι σημαντικοί για την ασφάλεια των τροφίμων όπως ... -
Σύγχρονες και ταχείες αναλυτικές τεχνικές για τον έλεγχο της διατηρησιμότητας των τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-09-08)Τα τρόφιμα είναι ευπαθή προϊόντα από τη φύση τους και κατά την αποθήκευσή τους λαμβάνει χώρα πληθώρα διεργασιών, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητά τους. Στην παρούσα εργασία, εξετάζονται οι τρόποι ... -
Σύγχρονες τάσεις στη σοκολατοβιομηχανία: Βελτιστοποίηση παραγωγής, ποιότητα και καινοτομία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-11-17)Η σοκολάτα, που αρχικά καταναλωνόταν ως ένα πικρό αλλά ευεργετικό για την υγεία, ζεστό ρόφημα, στη σημερινή της μορφή αναγνωρίζεται ως ένα πολύ δημοφιλές γλύκισμα συνήθως σε μορφή πλάκας, με το όνομά της να προστατεύεται ... -
Συγκριτική μελέτη για υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-04-24)Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σε διάφορες πτυχές των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των καταγραφών που σχετίζονται με την παρουσία υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα, τον ... -
Συγκριτική μελέτη φυτικών ελαίων (carrier oils) με χρήση φασματοσκοπικών, χρωματογραφικών και χρωματομετρικών τεχνικών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-14)Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας ήταν η συγκριτική μελέτη είκοσι έξι φυτικών ελαίων διασποράς από εναλλακτικές φυτικές μήτρες που παραλήφθηκαν με τη μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο ... -
Συγκριτική μελέτη φυτών της οικογένειας Brassicaceae (Cruciferae) ως προς τη φυτοχημική σύσταση και την αντιοξειδωτική τους δράση
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-04)Τα φυτικά τρόφιμα αποτελούν πηγές σημαντικών ποσοτήτων βιοδραστικών ουσιών, οι οποίες επιδρούν ευεργετικά στην ανθρώπινη υγεία. Οι έρευνες των τελευταίων ετών δείχνουν πως τα λαχανικά της οικογένειας Brassicacea, γνωστά ... -
Συμβατική και βιολογική παραγωγή τομάτας, από τον πρωτογενή τομέα έως την τυποποίηση. Διαφορές, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε δραστηριότητας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-08)Για να αντιμετωπιστεί η αύξηση του πληθυσμού και οι νέες διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων, θα πρέπει να διπλασιαστεί η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων μέχρι το 2050. Επίσης, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της ... -
Συμπληρώματα διατροφής & Covid-19
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-07)Η χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής έχει γίνει όλο και πιο διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια καθώς παίζει σημαντικό παράγοντα για την πρόληψη ή και την θεραπεία ασθενειών. Τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούν συμπυκνωμένες ... -
Τα μικροφύκη ως πηγή βιοδραστικών ενώσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-04-22)Τα μικροφύκη είναι φωτοσυνθετικοί μικροοργανισμοί τεράστιας βιοποικιλότητας και αποτελούν μια από τις αρχαιότερες μορφές ζωής στον πλανήτη και πηγή τροφής για το μεγαλύτερο ποσοστό της παγκόσμιας βιομάζας. Έχουν την ικανότητα ... -
Τεχνικές στατιστικού ποιοτικού ελέγχου σε βιομηχανίες τροφίμων με έμφαση στα σχήματα δειγματοληψίας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-06)Η ποιότητα στην σύγχρονη κοινωνία αποτελεί βασικό κριτήριο για την επι-λογή ενός προϊόντος ή μια υπηρεσίας από τους καταναλωτές. Η άποψη πως η ποιότητα ‘κοστίζει’ είναι ξεπερασμένη. Αντιθέτως, αυτό που είναι επιζήμιο για ... -
Τεχνικές ταυτοποίησης και ταξινόμησης μικροοργανισμών με έμφαση στην ταυτοποίηση οξυγαλακτικών βακτηρίων σε ελληνικά τυριά τυρογάλακτος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-04)Οι ανακαλύψεις που έγιναν από τη σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία έχουν αποκαλύψει τις ευεργετικές ιδιότητες των πρωτεϊνών ορού γάλακτος και άλλων συστατικών. Με τη βιομηχανία τροφίμων να επεκτείνεται παγκοσμίως, υπάρχει ... -
Το γαστρεντερικό μικροβίωμα και η διασύνδεσή του με τη διατροφή
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02)Τα τελευταία χρόνια, η τεχνολογική πρόοδος αποτελεί πολύτιμο εργαλείο με σκοπό η εικόνα των μικροβίων που διαβιούν στο γαστρεντερικό μας σύστημα να γίνεται όλο και πιο σαφής. Χρησιμοποιώντας πλέον μια σειρά τεχνικών της ... -
Υπερυδρόφοβες επικαλύψεις συσκευασιών τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-11)Η απώλεια και η σπατάλη των τροφίμων αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα της σημερινής κοινωνίας που έχει σημαντικό περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος καθώς επιδεινώνει ζητήματα όπως την επισιτιστική ανασφάλεια, ... -
Φυσικά αντιοξειδωτικά ως συντηρητικά γαλακτωμάτων. Μελέτη αλληλεπίδρασης με τις βασικές πρώτες ύλες
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-05)Στην παρούσα διπλωματική μελέτη πραγματοποιήθηκε η αξιολόγηση τεσσάρων διαφορετικών ειδών εμπορικών σκευασμάτων πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης (σόγια, μπιζέλι, φάβα, ρύζι) για την χρήση τους ως γαλακτωματοποιητές με στόχο ... -
Φυσικοί αντιμικροβιακοί παράγοντες έναντι τροφιμογενών παθογόνων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-15)Εμπορικά διαθέσιμες σκόνες Μαύρου πιπεριού, Πράσινου πιπεριού καθώς και κόκκινης πιπεριάς Καγιέν προστέθηκαν σε ποσοστό 5% κ.β. σε νερό. Κατόπιν ρυθμίστηκε το pH με 1 N HCl/ 1 N NaOH σε τιμές 4.5, 5.5 και 6.5 και κατόπιν ... -
Χαρακτηρισμός μικροβιώματος στο μητρικό γάλα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-26)Ο θηλασμός συνδέεται με σημαντικά οφέλη για την υγεία των βρεφών. Εκτός από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού και τα βιοε-νεργά συστατικά, το μητρικό γάλα περιέχει επίσης μια ποικιλία μικροβίων, ... -
Χρήση κατεψυγμένων, αποξηραμένων και αλεσμένων εντόμων σε μορφή σνάκ και ως συστατικών σε προϊόντα διατροφής σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2015/2283
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-03-14)Η κατανάλωση των εντόμων από τον άνθρωπο δεν είναι κάτι που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια. Η εντομοφαγία είναι μια μακροχρόνια πρακτική και τα έντομα αποτελούν πηγή τροφής για πολλούς πολιτισμούς. Η κατανάλωση των εντόμων ...