Show simple item record

Ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας στην ανθρώπινη υγεία

dc.contributor.advisorHOUHOULA, DIMITRA
dc.contributor.authorΨυχή, Σταυρούλα
dc.date.accessioned2021-09-07T08:03:51Z
dc.date.available2021-09-07T08:03:51Z
dc.date.issued2021-07-12
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/1142
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-993
dc.description.abstractΤο θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι οι ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας στην ανθρώπινη υγεία. Η μαστίχα (Pistacia Lentiscus var Chia) καλλιεργείται αποκλειστικά στο νότιο τμήμα του νησιού της Χίου. Οι ιδιαίτερες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες για την ανάπτυξη της και για την παραγωγή ρητίνης άριστης ποιότητας. Η καλλιέργεια του μαστιχόδεντρου είναι μία τέχνη και μία τεχνική που αναπτύχθηκε μέσα στους αιώνες. Η ρητίνη του μαστιχόδεντρου αποτελείται από περισσότερες από 120 χημικές ενώσεις και σε ποσοστό 40-55% περιέχει τριτερπενικά οξέα και 20-25% κλάσμα πολυμερούς (πολύ-β-μερκένιο). Η ευεργετική δράση της μαστίχας στην ανθρώπινη υγεία, ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας. Έρευνες έχουν δείξει ότι διαθέτει αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές, αντικαρκινικές ιδιότητες. Βοηθάει στην προστασία του οργανισμού από γαστρεντερικές διαταραχές και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της δυσάρεστης αναπνοής. Τέλος, φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση και τη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη.el
dc.format.extent66el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el*
dc.subjectΜαστίχαel
dc.subjectΜαστίχα Χίουel
dc.subjectΜαστιχοχώριαel
dc.subjectΕυεργετικές ιδιότητεςel
dc.subjectΥγείαel
dc.subjectMastic tearsel
dc.titleΕυεργετικές ιδιότητες της μαστίχας στην ανθρώπινη υγείαel
dc.title.alternativeAdvantages of mastic in human healthel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΑντωνόπουλος, Διονύσιος
dc.contributor.committeeΣτρατή, Ειρήνη
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedThe subject of this thesis is the beneficial properties of mastic in human health. Mastic (Pistacia Lentiscus var Chia) is cultivated exclusively in the southern part of the island of Chios. The special climatic and soil conditions have created the necessary conditions for its development and for the production of excellent quality resin. The cultivation of the mastic tree is an art and a technique that has developed over the centuries. The resin of the mastic tree consists of more than 120 chemical compounds and in a percentage of 40-55% contains triterpenic acids and 20-25% polymer fraction (poly-β-mercene). The beneficial effect of mastic on human health, especially in recent decades, has attracted the interest of the scientific community. Research has shown that it has antimicrobial, antioxidant, cardioprotective and anti-cancer properties. It helps to protect the body from gastrointestinal disorders and is used to treat bad breath. Finally, it seems that it can help in the treatment and regulation of diabetes.el


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Except where otherwise noted, this item's license is described as
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές