Show simple item record

Methicillin Resistant Staphylococcus aureus στα τρόφιμα

dc.contributor.advisorBatrinou, Anthimia
dc.contributor.authorΛιπτσιουκ, Άντρα Στεφάνα
dc.date.accessioned2021-10-08T11:50:04Z
dc.date.available2021-10-08T11:50:04Z
dc.date.issued2021-09-27
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/1285
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-1136
dc.description.abstractΠολλοί άνθρωποι παγκοσμίως επηρεάζονται από διάφορα είδη μικροοργανισμών που υπάρχουν στο περιβάλλον. Αυτοί οι μικροοργανισμοί εμφανίζουν την δυνατότητα πρόκλησης πολλαπλών ασθενειών, μέσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι τροφικές δηλητηριάσεις. Ο Staphylococcus aureus είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους παθογόνους μικροοργανισμόυς που επηρεάζει τα τρόφιμα, καθώς μέσω της ανάπτυξης του παράγει τοξίνες, οι οποίες όταν καταναλωθούν μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες με ήπια ή σοβαρά συμπτώματα. Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του Staphylococcus aureus είναι η δυνατότητα του να αποκτά με ευκολία ανθεκτικότητα σε αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται εναντίων του. Μέσω της χρήσης της μεθικιλίνης για την καταπολέμηση του, προέκυψε το MRSA (Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus), το οποίο είναι ένα παθογόνο βακτήριο με μεγάλη επικινδυνότητα. Ακόμη και αν παρατηρήθηκε αρχικα σε νοσοκομειακό περιβάλλον, δεν άργησε να εξαπλωθεί και εκτός αυτού, στην κοινότητα αλλά και σε επιχηρήσεις τροφίμων, επηρεάζοντας έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων και ζώων. Στην ανασκόπηση αυτή, αναφέρονται γενικότερες πληροφορίες σχετικά με τον παθογόνο Staphylococcus aureus και τα διάφορα είδη αντιβιοτικών παγκοσμίως. Εκτός αυτού, περιγράφονται πολλαπλές πληροφορίες σχετικά με τον MRSA, όπως για παράδειγμα τα βασικότερα χαρακτηριστικά του, τρόποι απόκτησης αντοχής στα αντιβιοτικά, τρόποι ανίχνευσης και καταπολέμησης, με σκοπό να παρουσιαστεί μία πλήρης εικόνα των πρόσφατων δεδομένων σχετικά με το παθογόνο αυτό.el
dc.format.extent89el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el*
dc.subjectStaphylococcus aureusel
dc.subjectMethicillinel
dc.subjectΑντιβιοτικάel
dc.titleMethicillin Resistant Staphylococcus aureus στα τρόφιμαel
dc.title.alternativeMethicillin Resistant Staphylococcus aureus in food productsel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeHOUHOULA, DIMITRA
dc.contributor.committeeΑντωνόπουλος, Διονύσιος
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedA lot of people worldwide get affected by different type of microorganisms that exist in the environment. These microorganisms are able to provoke multiple diseases, including food poisoning. Staphylococcus aureus is one of the dangerous pathogens that affect food products, because through its growth it can produce toxins, which when consumed can cause diseases with mild or severe symptoms. One of the most important characteristics of Staphylococcus aureus is its ability to easily acquire resistance to antibiotics used against it. Through the use of methicillin to combat it, MRSA (Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus) emerged, which is a highly dangerous pathogenic bacterium. Even if it was initially observerd in a hospital environment, it did not take long to spread outside of it, in the community but also in food businesses, affecting a large number of people and animals. This review provides general information on the pathogen Staphylococcus aureus and on the different type of antibiotics used worldwide. In addition, this study analyses the basic characteristics of MRSA, the mechanisms of acquiring antibiotic resistance and the ways of detecting and controlling it, with the aim to present the recent data concerning this pathogen.el


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Except where otherwise noted, this item's license is described as
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές