Ανίχνευση καζεϊνών αγελαδινού γάλακτος σε μητρικό γάλα με τη μέθοδο ELISA
Detection of cow milk caseins in breast milk by ELISA
Keywords
Μητρικό γάλα ; Καζεΐνες ; Αλλεργιογόνο ; ELISA ; ΑπέκκρισηAbstract
Η απέκκριση πρωτεϊνών προερχόμενων από το αγελαδινό γάλα, στο μητρικό
γάλα, ικανών να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις στα βρέφη, αποτελεί μέχρι
σήμερα αμφιλεγόμενο ζήτημα, παρά την πληθώρα μελετών που έχουν
πραγματοποιηθεί πάνω στο θέμα, παλαιότερα αλλά και από την σύγχρονη επιστήμη.
Δεδομένου ότι οι καζεΐνες και η β-λακτοσφαιρίνη, εκ των πρωτεϊνών του ορού, έχουν
αναγνωριστεί ως οι πλέον αλλεργιογόνες πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος,
προχωρήσαμε στην ανάλυση 42 δειγμάτων μητρικού γάλακτος προερχόμενων από
διαφορετικές μητέρες, οι οποίες καταναλώνουν γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
στη διατροφή τους. Χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος ELISA τύπου sandwich. Σκοπός ήταν
ο έλεγχος των δειγμάτων για την παρουσία καζεϊνών αγελαδινού γάλακτος. Τα
ευρήματα έδειξαν ότι από τα 42 δείγματα, μόνο 2 ήταν θετικά σε αγελαδινή καζεΐνη,
με χαμηλές συγκεντρώσεις, αντιπροσωπεύοντας το 4,8% του συνόλου των
δειγμάτων, ενώ στο 38,1% (16 από τα 42 δείγματα) εντοπίστηκαν μόνο ίχνη, με
υψηλή αβεβαιότητα και πιθανότητα διασταυρούμενης αντίδρασης. Εκ του
αποτελέσματος οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι το ενδεχόμενο απέκκρισης
καζεΐνών αγελαδινής προέλευσης στο μητρικό γάλα, δεν μπορεί να αποκλειστεί,
ωστόσο οι ποσότητες των αλλεργιογόνων είναι πολύ μικρές και δεν είναι γνωστό εάν
είναι ικανές να προκαλέσουν αλλεργική απόκριση στα θηλάζοντα βρέφη.
Abstract
The excretion of proteins derived from cow milk, which are capable of causing
allergic reaction to infants, into breast milk, is still a controversial issue, despite the
number of studies that have been conducted on the subject, both in the past and in
modern science. Since caseins and β-lactoglobulin, of serum proteins, have been
identified as the most allergenic cow milk proteins, we have analyzed 42 samples of
breast milk deriving from different mothers, who consume milk and dairy products in
their diet. The method we used is ELISA, sandwich type. Our purpose was to test these
samples for the presence of bovine casein proteins. The findings showed that only 2
out of the 42 samples were positive in bovine casein, in low concentrations,
representing 4.8% of the samples, while in 38.1% (16 out of the 42 samples) only
traces were found, with high uncertainty and possibility of cross-reaction. In
conclusion, the possibility of excretion of bovine casein proteins into breast milk,
cannot be ruled out, however the amounts of allergens found were very low and it is
not known whether they are enough to cause allergic responses in breastfed infants.