Show simple item record

Ανίχνευση καζεϊνών αγελαδινού γάλακτος σε μητρικό γάλα με τη μέθοδο ELISA

dc.contributor.advisorHOUHOULA, DIMITRA
dc.contributor.authorΒρέλλου, Σουζάννα
dc.contributor.authorΓκίνης, Μάριος
dc.date.accessioned2021-10-13T07:05:15Z
dc.date.available2021-10-13T07:05:15Z
dc.date.issued2021-10-03
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/1325
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-1176
dc.description.abstractΗ απέκκριση πρωτεϊνών προερχόμενων από το αγελαδινό γάλα, στο μητρικό γάλα, ικανών να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις στα βρέφη, αποτελεί μέχρι σήμερα αμφιλεγόμενο ζήτημα, παρά την πληθώρα μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί πάνω στο θέμα, παλαιότερα αλλά και από την σύγχρονη επιστήμη. Δεδομένου ότι οι καζεΐνες και η β-λακτοσφαιρίνη, εκ των πρωτεϊνών του ορού, έχουν αναγνωριστεί ως οι πλέον αλλεργιογόνες πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος, προχωρήσαμε στην ανάλυση 42 δειγμάτων μητρικού γάλακτος προερχόμενων από διαφορετικές μητέρες, οι οποίες καταναλώνουν γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα στη διατροφή τους. Χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος ELISA τύπου sandwich. Σκοπός ήταν ο έλεγχος των δειγμάτων για την παρουσία καζεϊνών αγελαδινού γάλακτος. Τα ευρήματα έδειξαν ότι από τα 42 δείγματα, μόνο 2 ήταν θετικά σε αγελαδινή καζεΐνη, με χαμηλές συγκεντρώσεις, αντιπροσωπεύοντας το 4,8% του συνόλου των δειγμάτων, ενώ στο 38,1% (16 από τα 42 δείγματα) εντοπίστηκαν μόνο ίχνη, με υψηλή αβεβαιότητα και πιθανότητα διασταυρούμενης αντίδρασης. Εκ του αποτελέσματος οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι το ενδεχόμενο απέκκρισης καζεΐνών αγελαδινής προέλευσης στο μητρικό γάλα, δεν μπορεί να αποκλειστεί, ωστόσο οι ποσότητες των αλλεργιογόνων είναι πολύ μικρές και δεν είναι γνωστό εάν είναι ικανές να προκαλέσουν αλλεργική απόκριση στα θηλάζοντα βρέφη.el
dc.format.extent64el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el*
dc.subjectΜητρικό γάλαel
dc.subjectΚαζεΐνεςel
dc.subjectΑλλεργιογόνοel
dc.subjectELISAel
dc.subjectΑπέκκρισηel
dc.titleΑνίχνευση καζεϊνών αγελαδινού γάλακτος σε μητρικό γάλα με τη μέθοδο ELISAel
dc.title.alternativeDetection of cow milk caseins in breast milk by ELISAel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeZoumpoulakis, Panagiotis
dc.contributor.committeeΑντωνόπουλος, Διονύσιος
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedThe excretion of proteins derived from cow milk, which are capable of causing allergic reaction to infants, into breast milk, is still a controversial issue, despite the number of studies that have been conducted on the subject, both in the past and in modern science. Since caseins and β-lactoglobulin, of serum proteins, have been identified as the most allergenic cow milk proteins, we have analyzed 42 samples of breast milk deriving from different mothers, who consume milk and dairy products in their diet. The method we used is ELISA, sandwich type. Our purpose was to test these samples for the presence of bovine casein proteins. The findings showed that only 2 out of the 42 samples were positive in bovine casein, in low concentrations, representing 4.8% of the samples, while in 38.1% (16 out of the 42 samples) only traces were found, with high uncertainty and possibility of cross-reaction. In conclusion, the possibility of excretion of bovine casein proteins into breast milk, cannot be ruled out, however the amounts of allergens found were very low and it is not known whether they are enough to cause allergic responses in breastfed infants.el


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Except where otherwise noted, this item's license is described as
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές