Φαρμακευτικές ιδιότητες μανιταριών και οι βιοδραστικές τους ουσίες
Medicinal properties of mushrooms and their bioactive substances
Πτυχιακή εργασία
Συγγραφέας
Μιχοπούλου, Αγγελική
Ψυχογιού, Μαρία
Ημερομηνία
2021-10-04Επιβλέπων
Stefanou, ValentinaΛέξεις-κλειδιά
Μανιτάρια ; Βιοδραστικές ενώσεις ; Φαρμακευτικές ιδιότητες ; ΥγείαΠερίληψη
Πολλά είδη μανιταριών είναι γνωστά για τις θρεπτικές και φαρμακευτικές τους ιδιότητες και έχουν
χρησιμοποιηθεί ήδη από την αρχαιότητα ως τονωτικά και ως φάρμακα για την αντιμετώπιση διαφόρων
ασθενειών. Θεωρούνται λειτουργικά τρόφιμα καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, πρωτεΐνες και
βιοδραστικές ουσίες και προσφέρουν πολλαπλά οφέλη σε διάφορους τομείς της υγείας. Οι διάφορες
ποικιλίες μανιταριών όπως επίσης και τα άγρια και καλλιεργημένα μανιτάρια διαφέρουν ως προς τις
βίοδραστικές ουσιες που περιέχουν και τη βιολογική δράση που επιδεικνύουν. Τα άγρια μανιτάρια
περιέχουν περισσότερα βιοδραστικά συστατικά και έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε εδώδιμες ίνες.
Έρευνες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένα είδη μανιταριών εκδηλώνουν αντί-ικη, αντικαρκινική,
ηπατοπροστατευτική, υποχοληστεροπλαιμικη, καρδιοπροστατευτική και ανοσοενισχυτική δράση. Οι
μηχανισμοί χάρη στους οποίους εκδηλώνονται αυτές οι δράσεις δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί. Περαιτέρω
έρευνα και κλινικές μελέτες θα δώσουν χρήσιμες πληροφορίες ως προς τον τρόπο που τα διάφορα
φυτοχημικά δρουν και ωφελούν στην υγεία.
Περίληψη
Mushrooms are known for their nutritional and medicinal properties. For centuries until nowadays they are
used as medicines and tonics for humans. They are considered functional foods that can provide health
benefits beyond nutrients. Recently there has been an increase in interest in mushrooms not only as a healthy
food very rich in protein but also as a source of active compounds of medicinal value that include dietary
supplements and supplements for hepatoprotective, adjuvant, antiviral, anticancer and hypocholesterolemic
agents. Nevertheless, the mechanisms of the various beneficial properties of mushrooms in human health,
still require extensive research, particularly given the emergence of new data on health benefits. In addition,
mushrooms are significant sources of natural bioactive compounds. Mushrooms are also important sources of
natural bioactive compounds. A lot of research verify the presence of various bioactive compounds in
mushrooms for the beneficial effect on good human health. Eating mushrooms is not a substitute for
medication, it just complements our daily diet. Wild and cultivated mushrooms vary from variety to variety
and each variety has different bioactive compounds. However, wild mushrooms contain a higher content of
edible fibers and more bioactive compounds than cultivated mushrooms. Some of the bioactive compounds
of mushrooms are polysaccharides, b-glucans, squalene, lectins, ergosterol, terpenoids, erythadenin.