Show simple item record

Φαρμακευτικές ιδιότητες μανιταριών και οι βιοδραστικές τους ουσίες

dc.contributor.advisorStefanou, Valentina
dc.contributor.authorΜιχοπούλου, Αγγελική
dc.contributor.authorΨυχογιού, Μαρία
dc.date.accessioned2021-10-19T09:06:44Z
dc.date.available2021-10-19T09:06:44Z
dc.date.issued2021-10-04
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/1361
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-1212
dc.description.abstractΠολλά είδη μανιταριών είναι γνωστά για τις θρεπτικές και φαρμακευτικές τους ιδιότητες και έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη από την αρχαιότητα ως τονωτικά και ως φάρμακα για την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών. Θεωρούνται λειτουργικά τρόφιμα καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, πρωτεΐνες και βιοδραστικές ουσίες και προσφέρουν πολλαπλά οφέλη σε διάφορους τομείς της υγείας. Οι διάφορες ποικιλίες μανιταριών όπως επίσης και τα άγρια και καλλιεργημένα μανιτάρια διαφέρουν ως προς τις βίοδραστικές ουσιες που περιέχουν και τη βιολογική δράση που επιδεικνύουν. Τα άγρια μανιτάρια περιέχουν περισσότερα βιοδραστικά συστατικά και έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε εδώδιμες ίνες. Έρευνες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένα είδη μανιταριών εκδηλώνουν αντί-ικη, αντικαρκινική, ηπατοπροστατευτική, υποχοληστεροπλαιμικη, καρδιοπροστατευτική και ανοσοενισχυτική δράση. Οι μηχανισμοί χάρη στους οποίους εκδηλώνονται αυτές οι δράσεις δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί. Περαιτέρω έρευνα και κλινικές μελέτες θα δώσουν χρήσιμες πληροφορίες ως προς τον τρόπο που τα διάφορα φυτοχημικά δρουν και ωφελούν στην υγεία.el
dc.format.extent62el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΜανιτάριαel
dc.subjectΒιοδραστικές ενώσειςel
dc.subjectΦαρμακευτικές ιδιότητεςel
dc.subjectΥγείαel
dc.titleΦαρμακευτικές ιδιότητες μανιταριών και οι βιοδραστικές τους ουσίεςel
dc.title.alternativeMedicinal properties of mushrooms and their bioactive substancesel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeAntonopoulos, Dionysios
dc.contributor.committeeHOUHOULA, DIMITRA
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedMushrooms are known for their nutritional and medicinal properties. For centuries until nowadays they are used as medicines and tonics for humans. They are considered functional foods that can provide health benefits beyond nutrients. Recently there has been an increase in interest in mushrooms not only as a healthy food very rich in protein but also as a source of active compounds of medicinal value that include dietary supplements and supplements for hepatoprotective, adjuvant, antiviral, anticancer and hypocholesterolemic agents. Nevertheless, the mechanisms of the various beneficial properties of mushrooms in human health, still require extensive research, particularly given the emergence of new data on health benefits. In addition, mushrooms are significant sources of natural bioactive compounds. Mushrooms are also important sources of natural bioactive compounds. A lot of research verify the presence of various bioactive compounds in mushrooms for the beneficial effect on good human health. Eating mushrooms is not a substitute for medication, it just complements our daily diet. Wild and cultivated mushrooms vary from variety to variety and each variety has different bioactive compounds. However, wild mushrooms contain a higher content of edible fibers and more bioactive compounds than cultivated mushrooms. Some of the bioactive compounds of mushrooms are polysaccharides, b-glucans, squalene, lectins, ergosterol, terpenoids, erythadenin.el


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Except where otherwise noted, this item's license is described as
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές