Show simple item record

Τροφιμογενείς ιοί

dc.contributor.advisorBatrinou, Anthimia
dc.contributor.authorΠασχαλίδη, Βαλανσία
dc.contributor.authorΜπελεσιώτη, Μαρίνα
dc.date.accessioned2021-10-21T11:35:10Z
dc.date.available2021-10-21T11:35:10Z
dc.date.issued2021-06
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/1400
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-1251
dc.description.abstractΟι τροφιμογενείς ιοί έχουν αναγνωριστεί ως μία συνεχώς αυξανόμενη ανησυχία τόσο για τη βιομηχανία τροφίμων, όσο και για τη δημόσια υγεία. Ο νοροϊός (NoV) και ο ιός της ηπατίτιδας Α (HAV) είναι υπεύθυνοι για την πλειονότητα των ιογενών κρουσμάτων, που προέρχονται από τα τρόφιμα παγκοσμίως, ενώ ο ιός της ηπατίτιδας Ε (HEV) αποτελεί αναδυόμενο κίνδυνο τα τελευταία χρόνια, συγκεντρώνοντας τα βλέμματα λόγω της ζωονοσογόνου μετάδοσής του. Οι κατηγορίες τροφίμων που έχουν παρατηρηθεί ότι αποτελούν “όχημα” των τριών αυτών ιών είναι τα θαλασσινά, τα φρέσκα και κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά, το χοιρινό κρέας και το νερό. Οι προκαλούμενες από τους συγκεκριμένους ιούς λοιμώξεις μπορεί να είναι συνήθως σποραδικές με συμπτώματα που δε χρήζουν ιδιαίτερης σημασίας, όμως σε σπάνιες περιπτώσεις η νόσος καθίσταται θανατηφόρα. Για το λόγο αυτό, δημιουργείται επιτακτική ανάγκη ύπαρξης ελέγχου, εδραίωσης αποτελεσματικών τρόπων ανίχνευσης και εφαρμογής προσαρμοσμένων στους ιούς μεθόδων πρόληψης και αντιμετώπισης. Στην παρούσα εργασία θα αναφερθούν τα χαρακτηριστικά των παραπάνω ιών, καθώς και η τρέχουσα κατάσταση της επιστήμης σχετικά με την επιδημιολογία, την εκτίμηση του κινδύνου για τη δημόσια υγεία και τη διαχείριση των ιών σε επίπεδο επεξεργασίας τροφίμων. Παρατηρήσαμε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα, καθώς και κενά στη γνώση και την κατανόηση, σχετικά με τον επιπολασμό και τη συχνότητα μόλυνσης των NoV, HAV και HEV στα τρόφιμα. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι είναι αναγκαία η περαιτέρω έρευνα επί του θέματος.el
dc.format.extent97el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el*
dc.subjectΝοροϊόςel
dc.subjectΗπατίτιδα Αel
dc.subjectΗπατίτιδα Εel
dc.subjectΤροφιμογενής λοίμωξηel
dc.subjectΕπιδημιολογίαel
dc.subjectΜέθοδοι αντιμετώπισηςel
dc.titleΤροφιμογενείς ιοίel
dc.title.alternativeFoodborne virusesel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΜάντης, Φώτιος
dc.contributor.committeeΣπηλιώτης, Βασίλης
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedFoodborne viruses have been recognized as a growing concern for both the food industry and public health. Norovirus (NoV) and hepatitis A virus (HAV) are responsible for the majority of foodborne viral outbreaks worldwide, while hepatitis E virus (HEV) has been an emerging risk in recent years, attracting attention due to its zoonotic transmission. The food categories that have been observed to be “vehicles” for these three viruses are seafood, fresh and frozen fruits and vegetables, pork and water. Infections caused by these viruses may be usually sporadic with symptoms of little significance, but in rare cases the disease becomes fatal Therefore, there is an urgent need to have control, to establish effective detection methods and to apply virus-specific prevention and treatment methods. This paper will review the characteristics of these viruses and the current state of the science on epidemiology, public health risk assessment and virus management at the food processing level. We observed that there are still limited data, as well as gaps in knowledge and understanding, on the prevalence and frequency of NoV, HAV and HEV infection in food. This fact suggests that further research on this topic is necessary.el


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Except where otherwise noted, this item's license is described as
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές